door Tyler Durden 
zerohedge 14 apr 2024 ~~~~

Zowel Israël als de VS hebben een ‘overwinning’ uitgeroepen in de verdediging tegen de nachtelijke massale Iraanse drone- en raketaanval, waarbij naar verluidt meer dan 300 projectielen richting Israël werden gestuurd. Luchtafweersystemen op de grond waren zeer actief, waaronder het Iron Dome-, David’s Sling- en Arrow-systeem – het laatste bedoeld om langeafstandsraketten te verijdelen. De nachtelijke hemel boven Israël was enkele uren lang verlicht, met explosies boven verschillende steden, vooral Jeruzalem.

Amerikaanse systemen werden ook zwaar ingezet namens Washingtons naaste bondgenoot in het Midden-Oosten. De Israel Defense Forces (IDF) zei vervolgens ook dat haar luchtmacht gevechtsvliegtuigen ongeveer 170 drones en 30 kruisraketten hadden neergehaald. In een verklaring stond verder: “Alle drones en kruisraketten werden buiten het luchtruim van het land neergehaald door de IAF en haar bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Jordanië, Frankrijk en anderen.”

Er circuleren echter enkele video’s die het bewijs lijken te leveren dat ten minste enkele ballistische raketten van Iran hun weg vonden naar een gronddoel, wat in tegenspraak is met Israëls optimistische verhaal over bijna “alle” onderschepte drones en raketten.

Op de video’s zouden verschillende raketten te zien zijn die twee belangrijke Israëlische militaire bases in het zuiden van het land treffen: Nevatim Airbase en Ramon Airbase (locaties op kaart hierboven).’

Eerst de Nevatim luchtmachtbasis, één van Israëls grootste.

De beelden hieronder lijken clusters van munitie te tonen die boven de basis neerregenen – mogelijk lokbommen, voordat verschillende ballistische raketten de grond raken.

Video van ballistische raketten die inslaan op de Nevatim luchtmachtbasis in het zuiden nadat ze voorbij een massa luchtafweergeschut zijn gekomen:

Uitstekende video van Iran gericht op Israëlische luchtverdedigingssystemen!Iraanse raketten met afleidingsbommen worden eerst ingezet, daarna raken verschillende ballistische raketten hun beoogde doel.
Wat een fantastische video.
pic.twitter.com/ff5ftepSj1 – Saeed (@Haman_Ten) 14 april 2024

De IDF heeft vannacht bevestigd dat een militaire basis in het zuiden van Israël licht beschadigd is.

The Hill schrijft: “Iraanse staatsmedia meldden dat de Ramon luchtmachtbasis in het zuiden van Israël werd getroffen door zeven raketten, terwijl ze ook melding maakten van succesvolle aanvallen op de Nevatim luchtmachtbasis, een van de grootste in Israël.”

Ten tweede, de Ramon luchtmachtbasis in de Negev woestijn, waar de raketten in minstens twee golven kwamen…

⚡️#BREAKING Nieuwe video die Ramon Airbase in de Negev zou hebben getroffen door talrijke Iraanse ballistische raketten pic.twitter.com/2FJ3jCqDfI
Oorlogsmonitor (@WarMonitors) 14 april 2024
⚡️More beelden van Ramon Airbase in de Negev geraakt door talrijke Iraanse ballistische raketten pic.twitter.com/Tsa76bC3eZ
Oorlogsmonitor (@WarMonitors) 14 april 2024


Meer beelden van verschillende hoeken naast elkaar, via Middle East Eye:

TWEE ZICHTHOEKEN VAN IRANISCHE RAKETAANVAL OP ISRAËLISCHE MILITAIRE BASIS
Het was de Ramon luchthaven of de Nevatim luchtmachtbasis die het doelwit was. pic.twitter.com/4kvvfpdP4
Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) 14 april 2024

Regionaal geopolitiek analist en journalist, Rania Khalek, biedt een interessante samenvatting van de dramatische gebeurtenissen van gisteravond.

“Dit is een afschrikkingsoverwinning voor Iran. Als Israël was verrast en niet de dagenlange voorbereiding had gehad om de impact van een Iraanse aanval van deze omvang te verzachten, zou de schade enorm zijn geweest. Israël had op geen enkele manier honderden Iraanse raketten kunnen onderscheppen zonder dat zijn bondgenoten een week lang hun verdediging hadden opgesteld en Iran opzettelijk de tijd had genomen.

Een echte oorlog zou NIET van tevoren worden aangekondigd, waarna Israël zich kan voorbereiden met een symfonie van luchtafweer van zijn bondgenoten. Biden begrijpt de risico’s van verdere escalatie, vooral voor de Amerikaanse strijdkrachten, en daarom vertelde hij Netanyahu dat hij een Israëlische tegenaanval niet zal steunen. De verhoudingen in de regio zijn veranderd en Iran heeft het meesterlijk en verantwoord gedaan zonder de grote oorlog te ontketenen.”

Hieronder gepubliceerde beelden van de IDF van gevechtsvliegtuigen die inkomende drones en kruisraketten onderscheppen…

Beelden aan boord van Israëlische luchtmachtvliegtuigen gisteravond, hier te zien terwijl ze meerdere Iraanse drones en kruisraketten neerhalen. pic.twitter.com/VcmDg0qsXK
OSINTtechnical (@Osinttechnical) 14 april 2024

Maar of het tot een grote oorlog komt, is nog maar de vraag, afhankelijk van hoe Israël reageert. De New York Times meldde dat premier Netanyahu afzag van een onmiddellijk militair antwoord na een nachtelijk telefoongesprek met president Biden. Maar dit opent waarschijnlijk de deur voor Netanyahu om zijn lang gewenste plannen uit te voeren om wat Israël gelooft dat Iraanse nucleaire sites zijn, uit te schakelen.

De IDF publiceerde een video van de schade aan de Netivim luchtmachtbasis, veroorzaakt door de Iraanse aanval pic.twitter.com/htj45FgYDl
Michael A. Horowitz (@michaelh992) 14 april 2024

Topfoto:Tyler Durden’s Foto