Bron:  Alex Gallant 
 SouthFront 19 februari 2022 ~~~

De speciale waarnemingsmissie van de OVSE voor Oekraïne (SMM) heeft gemeld dat op de avond van 16 februari 189 schendingen van het staakt-het-vuren zijn geregistreerd in de regio Donetsk, en 402 in de regio Luhansk. De beschietingen door de Oekraïense strijdkrachten (UAF) gingen op de avond van de 18e door in nederzettingen als Zaitseve en Gorlovka.

Na de verhoogde spanningen van de laatste 48 uur blijft Kyiv extra eenheden overbrengen naar Donbass, schijnbaar als voorbereiding op een mogelijke grootschalige “invasie” die donderdag door de regering-Biden is aangekondigd.

Het toeval wil dat, terwijl de Oekraïense strijdkrachten naar het oosten trekken, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, en zijn familieleden, naar het westen trekken, ter voorbereiding op de Conferentie van München. Deze reis, die op een steeds kritieker moment plaatsvindt, zal Zelenski waarschijnlijk in staat stellen te ontsnappen aan het vermoedelijke Russische plan om de militaire leiding van de UAF te onthoofden, met gebruikmaking van de superieure Russische luchtmacht, in het licht van een mogelijk preëmptief offensief in Oekraïne. Het Witte Huis uitte zijn bezorgdheid over de beslissing van Zelensky om naar Duitsland te reizen ondanks de crisis in Donbass.

Op de vraag van Rossiya 24 of de huidige situatie afstevent op een grootschalige oorlog, antwoordde Denis Pushilin, hoofd van de Volksrepubliek Donetsk (DNR), botweg: “Ja, helaas wel.”

Dit nieuws is des te verontrustender omdat Pushilin eerder heeft besloten vrouwen en kinderen uit de regio naar Rusland te evacueren. Mannen (18 tot 55 jaar) zullen in de regio blijven en waarschijnlijk in de komende dagen worden opgeroepen als de spanningen blijven oplopen.

De evacuatie werd op 18 februari vroeg bevolen, omdat een Oekraïens offensief op het punt zou staan te beginnen. De onderbreking van de poging van de Oekraïense speciale diensten om in de ochtend van de 18e de infrastructuur in Gorlovka te saboteren, ondersteunde deze bewering. De poging werd gestaakt, hoewel er in de vroege nacht van 19 februari een sabotage aanslag was op de zuidelijke tak van de Druzhba-pijpleiding in Luhansk, hetgeen in het gebied een enorme explosie veroorzaakte.

Bronnen uit Kiev melden dat president Zelenski in feite een kinetisch offensief zal lanceren in de bezette Donbass. Het waarschijnlijke scenario van de Kievse regering is het naspelen van een “Kroatisch scenario”, waarbij een zeer mobiele troepenmacht wordt ingezet om snel de controle over de DPR en LPR regio’s over te nemen. De bronnen menen dat een massale zuivering van de bevolking zal worden bevolen, en dat de russisch-loyalisten het voornaamste doelwit zijn.

“Alles wat als pro-Russisch wordt beschouwd zal worden vernietigd: bloggers, journalisten en opinieleiders zullen het doelwit worden. Lijsten met namen en adressen zouden al circuleren onder Oekraïense functionarissen. De zuiveringsoperatie zal niet beperkt blijven tot Donbass, maar ook Kyiv, Odessa, Kharkiv, Dnepropetrovsk en andere steden in Zuidoost-Oekraïne aandoen.

Nadat vorige week de twijfels over de loyaliteit van Duitsland aan de NAVO toenamen, bevestigde de Duitse minister van Defensie Annalena Berbock opnieuw het standpunt van haar regering om geen wapens naar Oekraïne te sturen tegen een Russische invasie. Zij vermeldt dat het, gezien het verleden van Duitsland, hun plicht is om een vreedzaam alternatief voor de situatie te vinden. Hoewel sommige bronnen melding maken van de verhoogde bereidheid van het Duitse leger om deel te nemen aan de snelle reactiemacht van de NAVO.

De Estlandse ambassadeur in Oekraïne, Kaimo Kuusk, kondigde eerder op 18 februari via Twitter de levering van Javelin anti-tank geleide raketten (ATGM’s) aan Oekraïne aan. De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov meldde 2.000 ton aan defensiehulp te hebben ontvangen van internationale partners, zoals wapens, munitie, pantser, enz. Hij vermeldt ook dat dit partnerschap nog lang niet ten einde is.


[Red. NL.: Na het bezoek van Rutte aan Kiev en vervolgens aan Moldavia (ivm de te starten agressie tegen d’nystrie) werden Nederlandse wapens en militair materieel naar Kiev gezonden. Daarbij waren ook geweren voor de Oekrainse scherpschutters en munitie]


Sancties tegen Rusland zullen waarschijnlijk worden opgelegd, ongeacht de toekomstige situatie in Oekraïne. Interessant is dat de door de regering-Biden genoemde sancties niet de uitvoer van energiebronnen uit Rusland of de terugtrekking van het land uit het systeem van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) omvatten. De totale Russische energie-export naar de Verenigde Staten bereikte in 2020 een hoogtepunt van 162 miljard dollar, waarmee Rusland een van de grootste exporteurs naar de VS is (7%).

Het Kremlin is echter allerminst in het nauw gedreven door de sancties van de NAVO. Begin deze maand zijn Poetin en Xi, president van de Republiek China, het eens geworden over een heroriëntering van de Russische export van koolwaterstoffen naar China, die naar schatting 117,5 miljard dollar zal bedragen. Deze economische afhankelijkheid van de Amerikaanse invoer van Russische olie is wellicht een voorbode van toekomstige sancties van het Kremlin.

Meer details zullen in de komende dagen aan het licht komen, te midden van de huidige verscherpte confrontatie in Donbass.


Eerdere berichten in dit archief: