Bron: sputniknews 25 februari 2022 ~~~

Rusland roept westerse naties al jaren op om onderzoek te doen naar gevallen van mensenrechtenschendingen, illegale moorden en oorlogsmisdaden gepleegd door de Oekraïense autoriteiten die na de staatsgreep van 2014 aan de macht kwamen. Moskou wees erop dat veel daarvan werden gepleegd door neonazi’s tegen Russen of Russisch sprekende mensen.


Toen de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari de start aankondigde van een speciale operatie om de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk (DPR en LPR) te beschermen, omschreef hij de doelen als het “demilitariseren en denazificeren” van Oekraïne. Zijn woordvoerder lichtte later toe dat “denazificeren” betekent dat Rusland van plan is Oekraïne te bevrijden van neonazi’s, hun aanhangers en hun ideologie.

Moskou heeft buitenlandse naties herhaaldelijk gewaarschuwd dat neonazi’s Oekraïne onder controle zouden krijgen na de door het Westen gesteunde staatsgreep in 2014. Westerse naties kozen er echter voor om de mensenrechtenschendingen door het regime in Kiev te negeren.

Wat waren deze misdaden?

Vakbondshuis in brand steken…. Met mensen erin

Terwijl nationalisten en neonazi’s illegaal de macht grepen in het hele land, kregen ze te maken met oppositie van de zogenaamde “anti-Maidan” beweging, die tegen de staatsgreep was. In het hele land vonden botsingen plaats tussen neonazi’s en anti-Maidan demonstranten, maar wat er op 2 mei 2014 in Odessa gebeurde, zou herinnerd worden als een van de donkerste pagina’s in de geschiedenis van Oekraïne.

Na straatgevechten met neonazi’s barricadeerden de anti-Maidan betogers zich in een lokaal vakbondshuis. Hun tegenstanders, gesteund door de nieuwe Oekraïense autoriteiten, omsingelden het gebouw en staken het in brand met benzinebommen.

Dodelijke brand in het Huis van de vakbonden, Odessa, Oekraïne
© Spoetnik / Aleksandr Poolsjoek

Toen de brand uitbrak op de tweede en derde verdieping van het gebouw, probeerden honderden mensen die opgesloten zaten wanhopig te ontsnappen. Tien van hen vielen dood neer. 32 anderen stierven aan ernstige brandwonden en stikten in de rook. 250 anderen slaagden erin met diverse verwondingen uit de dodelijke val te ontsnappen toen brandweerlieden een uur na het uitbreken van de brand ter plaatse kwamen.

Oorlogsmisdaden van nationalistische vrijwillige bataljons ontmaskerd, niet vervolgd

Naast het inzetten van reguliere troepen om de steden van de DPR en LPR te bombarderen, trok de nieuwe leiding van Kiev verscheidene zogenaamde “vrijwilligersbataljons” aan – ragtag groepen mensen, vaak nationalisten en ex-veroordeelden, gefinancierd en uitgerust door Oekraïense oligarchen en zakenlieden met connecties met de nieuwe regering. Hun leden waren vaak betrokken bij verschillende oorlogsmisdaden – variërend van plundering tot het doden van burgers en verkrachting. Eén zo’n bataljon, “Tornado” genoemd, werd in december 2014 door Kiev ontbonden na talrijke meldingen van zijn misdaden, maar de leden ervan werden nooit vervolgd, en velen van hen verhuisden naar andere bataljons.

De misdaden van een ander berucht vrijwillig bataljon, “Aidar”, werden onderzocht, gedocumenteerd en ontmaskerd door de Amnesty International non-profit. Desondanks bleven de gruwelijke daden ongestraft. Een van de vele misdaden werd door de DPR-militie aan het licht gebracht in de buurt van de “Kommunar”-mijn, waar zij de lichamen van vier vrouwen en verscheidene mannen – allen burgers – blootlegden. Zij waren vastgebonden, gemarteld en ofwel geëxecuteerd door een geweerschot in het hoofd of onthoofd. Een van de vrouwen zou door de strijders van het bataljon zijn verkracht.

Illegale vervolging, opsluiting en moord op leden van de oppositie en journalisten

De nationalisten en neonazi’s die in de regering in Kiev zitten, hebben ook een rijke geschiedenis van het schenden van de mensenrechten en het plegen van misdaden – vele daarvan zijn nauwgezet verzameld in een 80 pagina’s lang Witboek dat door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is samengesteld. Medio juni 2014 – minder dan vijf maanden na de machtsovername – begonnen de nieuwe Oekraïense autoriteiten inbreuk te maken op het recht van mensen om hun mening te uiten en op de persvrijheid, door huiszoekingen te verrichten en demonstranten en journalisten op te sluiten, en door leden van buitenlandse media de toegang tot het land te ontzeggen.

De nieuwe Kievse autoriteiten schuwden ook niet om politieke tegenstanders te bedreigen en te ontvoeren – politici en zelfs wetgevers die tegen de oorlog tegen de DPR en LPR waren, en degenen die bezwaar maakten tegen de staatsgreep. Sommige politici van de oppositie en onafhankelijke journalisten werden ook vermoord, naar verluidt door dezelfde nationalisten en neonazi’s, en veel zaken zijn tot op de dag van vandaag onopgelost gebleven.

De moord op Oles Buzyna, een Oekraïense journalist die bekend stond om zijn pro-Russische standpunten, is een van de meest prominente gevallen. Buzyna werd voor zijn huis doodgeschoten door niet-geïdentificeerde personen in Kiev, slechts een dag na de moord op oud-parlementslid Oleg Kalasjnikov in zijn huis. De zaken zijn nooit opgelost, maar er wordt aangenomen dat ze verband hielden met de betrokkenheid van de slachtoffers bij de anti-Maidanbeweging.

Discriminatie van alles wat met Rusland te maken heeft

Naast het ongestraft laten van oorlogsmisdaden en het opjagen van hun politieke tegenstanders, heeft de Oekraïense leiding vaak de discriminatie in het hele land van alles wat met Rusland of de Russische taal te maken heeft, gesust en aangemoedigd.

Dit beleid uitte zich in verschillende vormen: van relatief onschuldige oproepen om geen Russische goederen te kopen tot het ontslaan van Russische academici die Russische literatuur onderwijzen, het zonder wettelijke gronden vasthouden van Russischtalige reizigers, het officieel verbieden van bepaalde Russische producten, het tekenen van hakenkruizen op gedenktekens van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van de holocaust, en het toestaan van neonazimarsen met oproepen om “Russen te doden” die in Oekraïne wonen.

Mars van Oekraïense nationalisten in Kiev in 2022
© Spoetnik

De nieuwe autoriteiten hebben ook grote categorieën Russen, van wie velen familieleden in Oekraïne hebben, de toegang tot het land ontzegd, waardoor hun bewegingsvrijheid is aangetast en families van elkaar zijn gescheiden.
Deze lijst gaat verder met nog veel meer misdaden die de nationalistische leiders van Kiev de afgelopen acht jaar hebben begaan, maar die niet in het WitBoek zijn terug te vinden.

Topfoto: Dodelijke brand in het vakbondshuis, Odessa, Oekraïne – Sputnik International, 1920, 25.02.2022 © Sputnik / Alexander Poolsjoek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *