De crisis, en vooral de reactie van het ‘westen’ erop, is veel erger dan ik had gevreesd.

De regering van de VS en de “westerse” media beweren dat de wereld de inval van Rusland in Oekraïne veroordeelt.

Dat is echter ver bezijden de werkelijkheid. Het is alleen waar als je gelooft dat ‘de wereld’ alleen bestaat uit de 5-ogen spionage samenwerking (VS, VK, Canada, Australië, Nieuw Zeeland), de Europese Unie, Zwitserland, Japan en Singapore.

Het uitzicht wordt anders als je uitzoomt.

De veel grotere “rest van de wereld” heeft Rusland niet veroordeeld, maar begrijpt wel hoe het conflict tot stand is gekomen. Zij geven, net als politicoloog John Mearsheimer, de VS de schuld van het veroorzaken van de crisis. Dit omvat, voor zover ik kan nagaan, heel Afrika (54 staten), Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het Midden-Oosten, en heel Azië behalve Japan en Singapore.

Tot de rest van de wereld die Rusland niet veroordeelde, behoren verschillende bekende bondgenoten en “partners” van de VS, zoals Turkije (het op één na grootste leger van de NAVO!), India, Saoedi-Arabië, de VAE en Israël.

De zaak laat zien hoezeer het aanzien van de eens zo eenzijdige grootmacht is afgenomen.

Sinds 2014 heeft de oorlog in Oost-Oekraïne tegen de bevolking van de Donbas-regio’s meer dan 14.000 levens gekost. Zo’n 10.000 daarvan waren burgers aan de kant van Donbas. Het sterven daar gaat door nu het Oekraïense leger en zijn nazi-bataljons de steden Donetzk en Luhansk blijven beschieten:

Minstens 136 burgers zijn gedood, waaronder 13 kinderen, en 400 gewond geraakt sinds Rusland vorige week Oekraïne binnenviel, zei een agentschap van de Verenigde Naties op dinsdag.

“De werkelijke tol is waarschijnlijk veel hoger,” vertelde Liz Throssell, een woordvoerder van het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR), tijdens een briefing, eraan toevoegend dat 253 van de slachtoffers in de regio’s Donetsk en Lugansk in Oost-Oekraïne vielen.

De afgelopen dagen las ik ook verschillende commentatoren die beweerden dat de Russische inval in Oekraïne door een “regime change” niet de steun van het Russische volk zou hebben en hen tegen hun president zou opzetten. Hier is nieuws voor hen:

Maxim A. Suchkov @m_suchkov – 19:14 UTC – 1 mrt, 2022

Inmiddels is de approval rating van #Poetin gestegen van 60% naar 71% (onderzoek van FOM)

De sancties die tegen Rusland zijn ingesteld zullen de bevolking pijn doen. Maar door de wereldwijde prijsstijgingen zullen ze waarschijnlijk sterker gevoeld worden in Europa en de Verenigde Staten en ze kunnen zelfs massale hongersnood en revoluties veroorzaken in armere landen van de ‘derde wereld’.

Mark Sleboda heeft gediend als nucleair ingenieur bij de Amerikaanse marine. Hij heeft gestudeerd aan de London School of Economics. Hij is getrouwd met een vrouw van de Krim en woont nu als Russisch staatsburger in Moskou. Hij is een frequent commentator in de Russische media. Sleboda heeft president Poetin al eerder bekritiseerd omdat hij te soft zou zijn tegenover het “westen”.

Zijn analyses en voorspellingen zijn somberder dan de mijne, maar hij heeft waarschijnlijk gelijk (citaat bewerkt voor de leesbaarheid):

Mark Sleboda @MarkSleboda1 – 8:53 UTC – 2 mrt, 2022

Dit is #theGreatDecoupling tussen het Westen en Rusland. Economische banden zullen worden teruggebracht tot alleen energie en een paar andere commodities & chemicaliën waarvoor Europa afhankelijk is van Rusland. Het Westen controleert en bewapent hun hele economie in hun oorlog om Rusland te breken.

Politieke, sociale en culturele banden zullen ook in hoge mate worden verbroken. Rusland van deze afhankelijkheid afhelpen zal moeilijk en onmenselijk zijn. Maar met de steun van China en enkele andere Euraziatische landen kan Rusland het misschien net doorstaan. De hele wereldeconomie zal er ook onder lijden.

Maar als het stof eenmaal is neergedaald en er nieuwe binnenlandse en importvervangers zijn gevormd – zal Rusland in ieder geval economisch en financieel onafhankelijk zijn van het Westen. Het Westen zal nooit meer in staat zijn zijn economische hegemonie te gebruiken als wapen om Rusland te dwingen, te chanteren of oorlog te voeren.

Dezelfde bewapende economische oorlog zal binnenkort ook worden gericht tegen China en de rest van de wereld die de door de VS geleide westerse hegemonie afzweren. De Unipolaire wereld zal echt voorbij zijn, maar de Multipolaire wereld zal doodgeboren worden door de pogingen van de VS om vast te houden aan hun hegemonie. In plaats daarvan zal de druk van de VS en het Westen rechtstreeks leiden tot de vorming van een anti-Westers blok onder leiding van China en Rusland voor overleving en onafhankelijkheid. Neutraliteit zal moeilijk te handhaven zijn. Een nieuwe bipolaire wereld is in wording, slechts tientallen jaren nadat de vorige eindigde.

De Gouden Eeuw van het wereldwijde internet is nu ook voorbij, niet doordat Rusland zich afsluit, maar door censuur en uitsluiting door het Westen en de door hen gecontroleerde sociale-mediaplatforms en de internetmengsel – omdat zij hun eigen bevolking niet vertrouwen om alternatieve perspectieven en verhalen te horen en zelf te oordelen. Het internet van de wereld zal nu uiteenvallen in regionale sferen met beperkte connectiviteit. Het wordt een nieuwe, veel kleinere, minder verbonden, meer gelokaliseerde en verdeeldheid zaaiende wereld.

We zien natuurlijk nu al dat de fysieke verbindingen over de hele wereld verbroken worden – nu hele delen van de wereld afgesloten worden voor elkaars luchtvaartmaatschappijen en wereldwijde scheepvaartverbindingen één voor één verbroken worden. Wereldwijde distributienetwerken zullen worden verstoord en er zal maandenlang chaos heersen. Omdat Rusland en Oekraïne primaire bronnen zijn van zoveel grondstoffen in de wereld, zullen de energie- en voedselprijzen in de wereld de pan uit rijzen. In de eerste wereld zullen de prijzen stijgen, in de derde – hongersnood.

Uiteindelijk is de oorzaak het door de VS geleide Westen dat probeert zijn hegemonie te handhaven en uit te breiden, zolang het kan, en Rusland dat zich ertegen verzet. De uitbreiding van de NAVO naar het oosten in golven, de inmenging van de VS en de hybride oorlogsvoering om pro-westerse/anti-Russische regeringen aan de macht te brengen in voorheen neutrale, ongebonden, door nationale identiteit verdeelde post-Sovjetstaten was het eindspel van deze NAVO-uitbreiding om heel Europa geopolitiek te consolideren onder de door de VS geleide westerse hegemonie tot aan de grenzen van Rusland.

Rusland verzette zich tegen deze geopolitieke ommezwaai door een kleurenrevolutie in Georgië, Wit-Rusland en Oekraïne. En nu is het uiteindelijke doel van deze economische oorlog tegen Rusland het afdwingen van een regimewisseling in Rusland zelf, omdat het zo moedig is zich te verzetten tegen de geopolitieke expansie van de Hegemon, precies aan haar grenzen.

De grote Realistische IR geleerde Mearsheimer voorzag dit allemaal. Net als Kissinger, George Kennan, de Amerikaanse ambassadeur John Matlock en vele anderen. Zij probeerden te waarschuwen voor de gevolgen van de pogingen van de VS om Oekraïne geopolitiek omver te werpen, maar het mocht niet baten.

Voor Rusland is de enige weg vooruit, het doel om te overleven – afscheiding, autarkie (zelfvoorziening), en onafhankelijkheid van de door de VS geleide westerse hegemonie.


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.