Bron: Clau O'Brien Moscoso 
blackagendareport 2 aug 2023 ~~~

Het volk van Peru blijft het einde van de coupregering en de terugkeer van hun gekozen president eisen.

Nationale staking, dag 203

Op 28 juli 2023 was het 202 jaar geleden dat Perú werd bevrijd van de Spaanse koloniale overheersing door José de San Martin. Normaal gesproken viert het land zijn Fiestas Patrias in grootse stijl met parades en feesten die meerdere dagen duren. Dit jaar is de stemming somber omdat de Peruaanse massa gelooft dat er niets te vieren valt. Families van de martelaren van het coupregime van Dina Boluarte en hun aanhangers herdachten de dag door zich buiten het Congres te verzamelen terwijl de de facto leider misschien wel de langste toespraak in de recente Peruaanse geschiedenis hield. Namens de staat bood Boluarte zijn verontschuldigingen aan aan de families van de slachtoffers van de protesten. “Vandaag moeten we meer dan ooit de dialoog aangaan, naar elkaar luisteren, elkaar begrijpen en compromissen en overeenkomsten bereiken tussen de Peruanen.”

De taferelen buiten het Congres waren echter niet bevorderlijk voor een dialoog. De Peruaanse Nationale Politie onderdrukte op brute wijze de familieleden en honderden anderen die bijeen waren gekomen om de protestbeweging voort te zetten om Boluarte af te zetten, naast andere belangrijke eisen. Traangas vulde de lucht en de politie, die al door verschillende mensenrechtenorganisaties beschuldigd was van het gebruik van buitenproportioneel geweld tegen demonstranten, schoot opnieuw van dichtbij op hen met rubberen kogels en loden kogeltjes, in wat omschreven wordt als ” shoot to kill “ orders. In 10 dagen protest zijn tientallen mensen gewond geraakt en meer dan honderd mensen willekeurig gearresteerd, waaronder leden van de onafhankelijke pers en onderzoeksjournalisten die de afgelopen maanden zwaar zijn onderdrukt.

Met meer dan 80 doden en duizenden gewonden en willekeurige arrestaties sinds het begin van de massale opstanden in december 2022, zeggen demonstranten dat er weinig ruimte is voor dialoog zonder gerechtigheid en verantwoording. De Peruanen scharen zich grotendeels achter de eisen dat Boluarte aftreedt en dat het Congres wordt gesloten. Volgens het laatste rapport van het Instituut voor Peruaanse Studies (IEP) wil 69% van de Peruanen de oprichting van een volksgrondwetgevende vergadering om de grondwet uit het Fujimori-tijdperk te herzien. De beweging roept op tot een nieuw sociaal pact en economisch systeem dat in het voordeel is van de grote verarmde meerderheid, vooral diegenen in el Perú profundo (diep Peru), waar veel van de minerale rijkdommen van het land zich bevinden. Degenen die uit de meest vergeten en verarmde gebieden van het land komen, eisen dat Pedro Castillo uit de gevangenis wordt vrijgelaten en opnieuw wordt aangesteld als de democratisch gekozen president van de republiek om een einde te maken aan de crisis.

Castillo is de laatste leider van progressieve, democratisch gekozen Latijns-Amerikaanse regeringen die wordt afgezet met behulp van wrede campagnes in opdracht van de Amerikaanse regering en pan-Europese kapitalistische belangen. De lokale oligarchie en vendepatria (landverraders), bestaande uit ongeveer een dozijn van de rijkste families in Perú, werken samen met de media, die eigendom zijn van een aantal van dezelfde families, en de conservatieve rechterlijke macht, die dezelfde belangen hebben als de heersende elite, om lastercampagnes en ongegronde beschuldigingen te lanceren om de huidige machtsstructuren in stand te houden. Tegenwoordig vinden staatsgrepen eerder plaats door manipulatie van door de elite gecontroleerde media en rechtbanken dan door brutale militaire acties.

In een interview met Venezuela News beschreef Guido Croxatto, advocaat van Castillo, de recente werking van de Monroe Doctrine door gebruik te maken van rechtbanken en de wet in een aantal Latijns-Amerikaanse landen:

Wat er in Peru gebeurt is een nieuw hoofdstuk van een film die we al kennen. Opsluiting van progressieve leiders, zonder bewijs, onderworpen aan willekeurige processen, om het politieke leven van onze landen te conditioneren. Het gebeurde in Bolivia, in Ecuador, in Brazilië, in Argentinië, in Honduras. Vandaag is Peru aan de beurt. Dit geval verschilt niet veel van de andere. Castillo wilde en wil de natuurlijke hulpbronnen nationaliseren. Dit is niet in het voordeel van de economische belangen die spelen bij de rijkdommen van Peru. Die belanghebbenden gaven de voorkeur aan een andere president.

Op 7 december 2022 zette het wetgevende orgaan van Perú, een Congres dat gedomineerd werd door de extreemrechtse krachten van het Fujimorismo, president Castillo in allerijl uit zijn ambt nadat hij een toespraak had gehouden waarin hij verklaarde van plan te zijn het Congres te sluiten. Ze klaagden hem aan wegens rebellie en samenzwering en zetten hem af via een parlementaire staatsgreep. Het Constitutionele Hof veroordeelde hem tot 18 maanden preventieve hechtenis. Castillo is een eerlijk proces ontzegd, inclusief het niet mogen spreken met zijn verdedigingsteam of zijn familie die momenteel in Mexico woont. Zoals Castillo’s advocaten uitlegden in een opiniestuk voor Pagina 12, was zijn afzetting ongrondwettelijk, willekeurig en illegaal omdat er drie stemmen te weinig waren voor de vereiste 104 stemmen en Castillo niet de kans kreeg om zichzelf te verdedigen.

Vandaag de dag is het bloedige coupregime onder leiding van Boluarte nog steeds aan de macht. Maar als de grotendeels massaloze militaire parade van afgelopen weekend tijdens de Fiestas Patrias een indicatie is, hebben deze coupregering en het Congres geen legitimiteit bij de massa.

Topfoto: “Dina moordenaar, treed nu af, geen enkele dode meer.” (Foto: Getty Images / Anadolu Agency)


Gerelateerd (berichten in dit archief):