Bron: moonofalabama 9 april 2022 ~~~

Dit is een vervolg op de Oekraïense Tochka-U raketaanval van gisteren op het treinstation van Kramatorsk. Rusland heeft geen Tochka-raketten meer (zoek naar Tochka in de pdf), terwijl Oekraïne, Wit-Rusland en verschillende andere staten ze nog steeds gebruiken.

Er is nu extra bewijs dat de raket is afgevuurd door Oekraïense troepen. De feiten doen er niet toe in de “westerse” media, die vasthouden aan het verhaal dat hen wordt opgedragen te produceren. Toch geloof ik dat feiten er toe doen, althans op de lange termijn, en dat het een historische waarde heeft om ze te documenteren.

De Tochka-U is een tactische raket met een maximaal bereik van zo’n 120 kilometer. Hij wordt gewoonlijk afgevuurd vanuit een transporteur, oprichter, lanceer voertuig (TEL) met weinig behoefte aan voorbereidingen.

Het TEL-voertuig voor de Tochka is een BAZ 5921 /5922 met zes wielen. Dit zijn amfibische drijvende romp chassis. De foto hieronder toont een BAZ TEL in parade mode met een Tochka raket lichtjes opgesteld. In de normale transportmodus ligt de raket horizontaal onder een beschermend dak.

Er waren verschillende beweringen dat dergelijke voertuigen waren gezien in Wit-Rusland of bij Russische strijdkrachten in Oekraïne. Maar niet van elk zeswielig BAZ-voertuig kan worden gezegd dat het een TEL Tochka-raket of Tochka-transporter is. Er zijn verschillende varianten van het voertuig die op elkaar lijken, met radar- of communicatieapparatuur, of die gewoon als transporteur of veerboot voor allerlei goederen worden gebruikt.

De Tochka-raket, hieronder in een afvuurpositie, bestaat uit een raketmotor, vier vinnen en roosters om de koers te bepalen, een compartiment met vaste brandstof en een kernkop aan de voorkant. Een complete raket weegt ongeveer 2.000 kilogram.

Er zijn verschillende types kernkoppen beschikbaar die elk ongeveer 500 kilogram wegen.

De kernkop die in Kramatorsk werd gebruikt is een fragmentatiekop met 20 submunities (grijze) met elk zo’n 7,5 kilogram explosieven, ingesloten in een metalen omhulsel.

Over het doelgebied worden deze submunities uitgestoten en ontploffen terwijl ze nog in de lucht zijn, waarbij elke submunitie zo’n 800 fragmenten creëert. De kernkop laat dus geen gat in de grond achter, maar stoot met hoge snelheid een enorm aantal dodelijke metalen fragmenten uit over een relatief groot gebied. De Tochka-raketten zijn niet erg nauwkeurig. Zij hebben een circulaire foutkans (CEP) van zo’n 150 meter. Het zijn zogenaamde gebiedswapens die worden gebruikt tegen concentraties van infanterie of ongewapende voertuigen.

Na het afvuren stuwt de raketmotor de kernkop naar zijn bestemming. Kort voor de inslag scheidt de kernkop zich af van de aanjaagsectie en vervolgt zijn weg terwijl de raketmotor afslaat. Na het verlies van zijn stuwkracht en aërodynamische tip zal het relatief zware boostersegment op de grond tuimelen. Als alles werkt zoals het is ontworpen, valt het boostersegment altijd net naast het kernkopgedeelte.

Dat brengt ons bij de scène in Kramatorsk. Verschillende foto’s van de scène tonen de aanjaagsectie van de raket.

De plaats waar de raket landde werd geo-gelokaliseerd als zijnde nabij een parkeerplaats zo’n 60 meter west-zuidwest van het treinstation. Hier is de Google maps-view van het stationsgebied. De explosies van de kernkop vonden plaats aan de oostkant van het station boven het vertrekplatform.

De locatie van de booster brokstukken en waar de explosie plaatsvond maakt het mogelijk om de baan te bepalen van waaruit de raket werd afgevuurd. Ik heb de hieronder afgebeelde locaties gecontroleerd en vond dat ze correct waren.

Het noorden is naar boven. Het station is omcirkeld en de punt is waar de booster landde. De pijl toont de baan die de raket moet hebben genomen.

Oh, de kaart is geannoteerd in het Russisch en je vertrouwt Russische bronnen niet? Nou, hier is de New York Times met een soortgelijke kaart.

Hier is een kaart van Liveuamap die de huidige frontlinies in Oekraïne weergeeft. Kramatorsk is geel gemarkeerd.

Klik op de foto voor een grotere kaart

Merk op dat er geen Russische of aan Rusland gelieerde strijdkrachten zijn ten westen-zuidwesten van Kramatorsk binnen het maximale bereik van 120 km van een Tochka-raket. De raket moet zijn afgevuurd door Oekraïense troepen.

Het zal geen verbazing wekken dat het Russische leger tot dezelfde conclusie is gekomen:

Een analyse van de actieradius van de kernkop en de karakteristieke positie van de staartsectie van de Tochka-U-raket bevestigen duidelijk dat de raket werd gelanceerd vanuit een zuidwestelijke richting, weg van Kramatorsk.

Volgens inlichtingenberichten bevond een van de divisies van de 19e raketbrigade, bewapend met Tochka-U raketsystemen, zich ten tijde van de aanval op Kramatorsk in de buurt van Dobropol’e in de regio Donetsk, 45 km ten zuidwesten van Kramatorsk.

Dit gebied staat nog steeds onder de volledige controle van de troepengroep van het Oekraïense leger in Donbass.

Uit het publiek beschikbare bewijsmateriaal blijkt dat het Oekraïense leger de raket moet hebben afgevuurd die in Kramatorsk zo’n 50 Oekraïense burgers doodde.

Het enige doel van de aanval dat ik kan bedenken was het creëren van propaganda die, wanneer verspreid als “Russische aanval” via “westerse” media, zal zorgen voor meer militaire steun voor Oekraïne.

Iedereen die aandringt op het geven van meer wapens aan Oekraïne of die het land aanspoort deze oorlog voort te zetten, maakt zich schuldig aan het creëren van een stimulans voor meer incidenten zoals die in Kramatorsk.

—–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *