Bron:  Piero Messina 
SouthFront 18 maart 2022 ~~~

De NAVO gaat haar militaire contingent in Oost-Europa versterken. Honderdduizend soldaten van het Amerikaanse leger plus nog eens veertigduizend soldaten van de lidstaten van het bondgenootschap zullen worden ingezet in Europa, voornamelijk in de oostelijke gebied dicht bij het crisisgebied tussen Oekraïne en Rusland.

Het groene licht voor de inzet van het contingent zal op 24 maart in Brussel worden gegeven tijdens de buitengewone vergadering van de Raad van Europa en de NAVO. De twee topontmoetingen zullen naar verwachting worden bijgewoond door de Amerikaanse president, Joe Biden.

Het zal niet om een tijdelijke maatregel gaan. De secretaris van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft het tijdens een persconferentie duidelijk gemaakt: “We versterken onze collectieve verdediging. Honderdduizenden troepen in verhoogde staat van paraatheid. Honderdduizend Amerikaanse troepen in Europa. En 40.000 troepen onder direct NAVO-commando, voornamelijk in het oostelijk deel van ons bondgenootschap, ondersteund door marine- en luchtmacht. We zullen niet alleen de onmiddellijke gevolgen van Ruslands invasie in Oekraïne aanpakken, maar ook de gevolgen op de langere termijn, de aanpassing van ons bondgenootschap op de lange termijn”.

Aanpassing op lange termijn is de sleutel om te begrijpen wat de NAVO van plan is. Het doel is eenvoudig: de speciale militaire operatie van het Kremlin omvormen tot een nieuw Afghanistan. De economische steun die Washington aan het Kievse regime heeft aangeboden, is eveneens significant. President Zelensky zal militaire hulp krijgen ter waarde van meer dan een miljard dollar – alleen van de Staten. Biden had vorige week al toestemming gegeven voor 200 miljoen dollar steun voor extra militaire uitrusting aan Oekraïne. Na de toespraak van Zelensky via videoconferentie voor het Amerikaanse Congres heeft het Witte Huis aangekondigd dat daar nog eens 800 miljoen dollar bijkomt. Bij deze bedragen moeten nog de militaire voorraden worden opgeteld die door de andere NAVO-landen aan de Oekraïense grens zijn aangekomen. De levering van wapens en munitie wordt heel vaak vermomd als het zenden van humanitaire hulp.

De architraaf (basis) van het Europese verdedigingssysteem is dan de NATO Response Force, met 40.000 man sterk personeel dat snel gemobiliseerd kan worden. De NAVO Response Force, een multinationaal contingent bestaande uit land-, lucht-, zee- en speciale strijdkrachten, heeft zijn speerpunt in de 5.000 manschappen van de Very High Readiness Joint Task Force, die binnen 72 uur operationeel kan zijn.

In de loop der jaren is de aanwezigheid van het bondgenootschap ook toegenomen in de Zwarte Zee, waar sinds 1997 elk jaar de oefening Sea Breeze wordt gehouden, waaraan naast de NAVO ook de militaire marines van Oekraïne en Georgië deelnemen. Het aantal schepen en manschappen dat aan Sea Breeze deelneemt, is in de loop van de tijd gestaag toegenomen, tot 5.000 soldaten, 32 boten, 40 vliegtuigen en meer dan 30 landen vorig jaar. De Zesde Vloot van de Verenigde Staten, de hoofdrolspeler van patrouilleoperaties in de Zwarte Zee, neemt vaak deel aan deze manoeuvres die de laatste jaren steeds frequenter zijn geworden.

De inzet in de verschillende Europese landen van de alliantie

Estland: De Battlegroup Estonia, gestationeerd in Tapa, bestaat uit ongeveer 830 manschappen onder Brits commando. Het beschikt over een gepantserd infanteriebataljon dat is uitgerust met tanks en gepantserde gevechtsvoertuigen, artillerie, luchtverdedigingssystemen en inlichtingen- en bewakingseenheden.

Letland: De tactische groep Battlegroup Latvia, gevestigd in Adazi, wordt geleid door Canada en telt in totaal 1.525 manschappen uit 10 verschillende naties. Na de Canadese (527 effectief met een gemechaniseerde infanteriecompagnie), zijn de meest consistente contingenten de Spaanse (343 effectief met een gemechaniseerde infanteriecompagnie met tanks en pantservoertuigen) en de Italiaanse (200 effectief met een zware infanteriecompagnie met tanks en pantservoertuigen).

Litouwen: De in Rukla gestationeerde gevechtsgroep Battlegroup Lithuania wordt geleid door Duitsland, dat ongeveer de helft van de 1.249 ingezette militairen levert en een pantsercompagnie die een peloton gemechaniseerde infanterie omvat.

Onder de andere zes naties die deel uitmaken van de groep vallen Nederland (270 effectief met een gemechaniseerde infanteriecompagnie) en België (199 effectief met een gemechaniseerde infanteriecompagnie met antitanksystemen) op. De integratie van een luchtverdedigingseenheid van de Tsjechische Republiek is aan de gang, die al deelneemt met een peloton dat is opgeleid in de strijd tegen elektronische guerrillaoorlogsvoering.

Polen: De tactische groep Battlegroup Poland wordt geleid door de VS, is gestationeerd in Orzysz en bestaat uit 1010 manschappen, waaronder 620 Amerikanen verzameld in een gepantserd cavaleriesquadron, 140 Britten, 120 Roemenen met een luchtafweerbatterij en 80 Kroaten met een raketbatterij.

In de Baltische Staten en Polen heeft de NAVO ook een luchtpatrouille-missie onder toezicht van de Amerikaanse basis in Ramstein, Duitsland. De Baltische Zee is ook een van de operationele gebieden van een van de vier permanente marinecommando’s die patrouilleren in de internationale wateren of in die van de geallieerde landen.

Roemenië en Bulgarije : Boekarest herbergt een multinationale grondtroepenmacht die tot 4000 manschappen tewerkstelt en waaraan Frankrijk onlangs heeft aangeboden extra personeel bij te dragen. Amerikaanse troepen zijn gestationeerd op afzonderlijke bases in Roemenië en Bulgarije. De landen van het bondgenootschap sturen vaak vliegtuigen om te helpen patrouilleren in het luchtruim van de twee landen.

Frankrijk leidt de Very High Readiness Joint Task Force: 5.000 grond-, lucht- en zeetroepen die binnen 72 uur volledig operationeel kunnen zijn. Het contingent, het eerste van de NAVO-reactiemacht dat wordt gemobiliseerd in geval van een crisis, bestaat voornamelijk uit Franse en Duitse soldaten, maar is dit jaar uitgebreid met bijdragen van Spanje, Portugal en Polen.

Amerikaanse troepen in de rest van Europa: De Verenigde Staten hebben 74.000 militairen in Europa gestationeerd, hoewel niet allemaal in actieve dienst. Duitsland herbergt er ongeveer 36.000, Italië 12.000, Groot-Brittannië 9.000, Spanje 3.000 en Turkije 1.600. Nog eens 4.500 manschappen zijn bij toerbeurt in Polen gestationeerd, maar worden niet permanent ingezet. De meeste Amerikaanse troepen in Europa kunnen worden gemobiliseerd als NAVO-troepen.

Balkan: Ongeveer 3.500 manschappen zijn in Kosovo actief in het kader van de vredesmissie van de NAVO. De landen van het bondgenootschap waken ook over het luchtruim van de kleinere naties in het gebied: het luchtruim van Slovenië wordt beschermd door Italië en Hongarije, dat van Albanië en Montenegro door Griekenland en Italië en dat van Noord-Macedonië door Italië alleen.


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *