Bron: SputnikNews 26 februari 2022 ~~~

Eerder meldden lokale media dat de Oekraïense militairen vrijdag de frontliniestad Lugansk hadden verlaten, waarbij ze hun zware militaire uitrusting meenamen.
Oekraïense nationalistische troepen hebben woonwijken in de stad Starobelsk beschoten met zwaar Grad geschut, waarbij burgers om het leven zijn gekomen, heeft het Russische ministerie van Defensie gemeld.

“Om 10.30 uur op 26 februari hebben Oekraïense nationalisten woonwijken van de stad Starobelsk beschoten met Grad-raketsystemen met meervoudige lancering. De aanval resulteerde in het uitbreken van brand in de stad; woongebouwen zijn vernietigd; er zijn burgerslachtoffers,” aldus het ministerie.

Het Ministerie van Defensie zei verder dat het over betrouwbare informatie beschikt dat Oekraïense nationalistische formaties soortgelijke provocaties plannen in de steden Kramatorsk en Slavyansk.

Ultra-nationalistische en neonazistische formaties, die naast het reguliere Oekraïense leger opereren, zijn met name actief in Oost-Oekraïne, en hebben een sleutelrol gespeeld bij de beschietingen van civiele en militaire doelen in de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, in strijd met de akkoorden van Minsk van 2015, die gericht waren op het beëindigen van de Oekraïense burgeroorlog, gedurende de afgelopen meer dan 7 jaar.

Vrijdag riep de Russische president Vladimir Poetin de militairen van de Oekraïense strijdkrachten op om de macht te grijpen. “Sta niet toe dat neonazi’s en Bandera-aanhangers uw kinderen, uw vrouwen en bejaarden als menselijke schilden gebruiken. Neem de macht in eigen handen. Het lijkt erop dat het voor ons gemakkelijker zal zijn om tot een akkoord te komen met deze bende junkies en neonazi’s, die zich in Kiev hebben gevestigd en het hele Oekraïense volk in gijzeling hebben genomen,” zei Poetin.

Donderdagochtend lanceerden Russische troepen, troepen van de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk wat Poetin een “speciale militaire operatie” noemde, gericht op het “demilitariseren en denazificeren” van Oekraïne. De operatie volgde op een voortdurende escalatie van het conflict in de Donbass, ondanks het Russische besluit om de soevereiniteit van de DPR en de LPR afgelopen maandag te erkennen.
De regering van Oekraïne en haar sponsors in de VS en de NAVO-bondgenoten hebben de door Rusland geleide operatie veroordeeld als een “daad van agressie” en een “invasie”, en de NAVO heeft Moskou nieuwe sancties opgelegd. De VS en de NAVO hebben ook toegezegd de verstrekking van militaire bijstand aan Kiev te blijven opvoeren, waarbij de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag een bevel heeft ondertekend om het land 600 miljoen dollar extra aan militaire bijstand te geven.

De door Rusland geleide militaire operatie is het hoogtepunt van een crisis die begon in februari 2014, toen de Oekraïense regering omver werd geworpen in een door de VS en de EU gesteunde staatsgreep door krachten die het Oost-Europese land in de EU en de NAVO wilden binnenkomen.

Topfoto: Een Grad meervoudig raketlanceersysteem van de Oekraïense strijdkrachten is te zien in de buurt van Artemivsk, Oost-Oekraïne – Sputnik International, 1920, 26.02.2022 © REUTERS / Gleb Garanich SubscribeGoogle news


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *