Bron:Thomas Röper in Rusland
 anti-spiegel 10. März 2022 ~~~

Westerse media berichten verontwaardigd over een vermeende Russische aanval op een kraamkliniek in Mariupol. De “slachtoffers” zijn echter acteurs, zoals iedereen gemakkelijk kan nagaan.

Russische troepen meldden op 7 maart dat de kraamkliniek van Mariupol, die nu door Russische troepen zou zijn gebombardeerd, was geëvacueerd en veranderd in een basis voor het Azov Bataljon. We hebben dus twee versies van het verhaal: de regering in Kiev beschuldigt Rusland van het bombarderen van een kraamkliniek, Rusland zegt dat het een in scène gezette propaganda-gebeurtenis was. Laten we op zoek gaan naar aanwijzingen.

Mag ik voorstellen: Marianna

Op foto’s die in de media circuleren is te zien hoe een zwangere vrouw uit de kraamkliniek wordt geëvacueerd.

Ook zijn beelden te zien van een zwangere vrouw die op een brancard wordt weggedragen. Als je goed kijkt, zie je dat het dezelfde jonge vrouw is.

Ze is echter omgekleed, en de pyjama waarin ze de trap afkwam is nog zichtbaar onder de nieuwe kleren. Werd een zwangere vrouw na het verlaten van het ziekenhuis dat net was gebombardeerd, op straat omgekleed voordat zij op een brancard werd gelegd en naar de ambulance werd gebracht?

Is dat realistisch gezien de schok en de verwondingen die men in zo’n situatie kan verwachten? We zullen snel zien hoe dat is gegaan, want we zullen de jonge vrouw weer zien.

Allereerst rijst de vraag: Wie is die vrouw eigenlijk? Haar naam is Marianna en ze is een beautyblogger uit Mariupol, dat wil zeggen een fotomodel. Iedereen kan haar account op Instagram bekijken door te zoeken op “gixie_beauty”.

Het lege ziekenhuis

De Oekraïense president Zelensky plaatste op Telegram een video van het kraamziekenhuis, gefilmd onmiddellijk na de explosie, zoals te zien is aan de vuren die nog branden en het tijdstip van de post. De video is schokkend, maar heeft één tekortkoming: hij toont het verwoeste interieur van het ziekenhuis, maar er is nergens bloed, doden of gewonden te zien.

In plaats daarvan wordt aan het eind van het filmpje in het Russisch verteld dat de Russische luchtmacht zojuist een kraamkliniek heeft gebombardeerd. En om het schijnbaar lege gebouw extra dramatisch te maken, schreeuwt hij: “Is hier iemand?”

In het geval van de schade die in de video wordt getoond, zouden alle patiënten en medewerkers die zich aan de kant met de vernielde ramen bevonden in een ziekenhuis dat in bedrijf was, aangezien dit patiëntenkamers waren, ernstig gewond of gedood zijn door de rondvliegende ruiten en splinters. Maar er is geen slachtoffer of bloed.

De propagandavideo

Een video van de explosie en de minuten erna werd vrijgegeven op YouTube. Elke professional kan zien dat de video is gemaakt met een professionele camera met stabilisator, een mobiele telefoon video zou totaal beverig zijn, vooral in de scènes waar de cameraman loopt.

Marianna is trouwens weer te zien op de omslagfoto, daar komen we zo op. Eerst naar andere details van de zeer interessante video. In minuut 0.45 is te zien hoe Marianna op de brancard de trap wordt afgedragen, die zij zelf in haar pyjama afliep op de eerste foto hierboven. Ter vergelijking hier nogmaals Marianna in haar pyjama op de trap.

Hier wordt ze vervolgens op een brancard van dezelfde trap afgedragen

Je kunt zien dat Marianna op de brancard ligt op de volgende foto wanneer ze het ziekenhuis wordt uitgedragen.

En natuurlijk kun je Marianna ook herkennen op de foto hierboven, die door een andere fotograaf is genomen. In de video zijn verschillende opnamen te zien en haar buik is in de video korrelig. Er moeten dus heel wat camera’s en fototoestellen zijn geweest. De camera volgt Marianna naar de ambulance.
regie-aanwijzingen

Er zijn meer scènes in de video, die maar drie en een halve minuut lang is, waaruit blijkt dat dit een in scène gezette video is. Bijvoorbeeld, in minuut 1.31 komt een vrouw met een kind in haar armen (dat ook heel rustig is en niet huilt) rustig de kraamkliniek uit. Ze is helemaal niet in paniek, zoals je zou verwachten na een incident als dit. In plaats daarvan vraagt ze kalm in het Russisch: “En waar moet ik heen?”

Er zijn meer van dit soort scènes die vreemd zijn. Zo komt in minuut 1.42 een jongen rustig uit het ziekenhuis, maar in minuut 1.50 huilt hij plotseling hysterisch en wordt door een soldaat gekalmeerd voordat hij teruggaat naar het ziekenhuis. Waarom gaan hij en de anderen terug naar het ziekenhuis waar ze net uit “ontsnapt” zijn na een luchtaanval? Om de coming out opnieuw te filmen?

De soldaat is trouwens ook interessant, want in minuut 0.40 verbindt hij het hoofd van een vrouw op een totaal onprofessionele manier, terwijl hij verwoed in de richting van de camera kijkt, alsof hij zeker wil zijn dat hij alles goed doet. Maar wat heeft het voor zin dat een soldaat een hoofd verbandt als het een ziekenhuis is waar massa’s dokters en verpleegsters zijn die het veel beter kunnen dan hij?

Marianna is overal

Trouwens, we zien Marianna weer in minuut 2.09. Deze keer, zoals te zien is op de cover van de video, ligt ze gewikkeld in een deken voor het ziekenhuis. Ze is op een brancard naar een ambulance gebracht, en de hele weg vanaf de brancard is gefilmd: de trap af (die ze zelf in haar pyjama was afgelopen), over het vernielde voorplein naar de ambulance. En plotseling staat ze weer voor het ziekenhuis, dit keer gewikkeld in een deken.

Vanaf minuut 2.13 is onze soldaat terug. Deze keer vertelt hij de cameraman wat er gebeurd is en hoe ze de gewonden evacueren.

Altijd op het “juiste” moment

Iedereen kan zonder al te veel moeite zien dat de beelden van de vermeende Russische aanval in scène zijn gezet. En ze kwamen op een geschikt moment, want Zelensky smeekte op dezelfde dag opnieuw om een no-fly zone bij de NAVO, toen een Russisch bombardement op een kraamkliniek precies op het juiste moment kwam om “het argument kracht bij te zetten”.

Daar zit een systeem in, want we herinneren ons allemaal de grote explosie in Kharkiv, waarvan de beelden dagenlang in de media te zien waren. Toevallig gebeurde dat ook vlak voordat Zelensky het EU-parlement toesprak in een dramatische toespraak.

Het verhaal over de “kraamkliniek” doet me denken aan de couveuse-leugen . Incidenten in kraamklinieken, aanvallen op weerloze pasgeborenen, choqueren iedereen en schakelen het rationele denken uit. Dit is precies het doel van propaganda: het moet emoties losmaken en de gewenste sfeer creëren, inclusief het beeld van de vijand.

Oorlogspropaganda in plaats van kritische journalistiek

Als het zo gemakkelijk is om aan te tonen dat de vermeende luchtaanval op de “kraamkliniek” een in scène gezet verhaal was van de Oekraïense regering, waarom kunnen de “journalisten” van westerse “kwaliteitsmedia” dat dan niet? Of om het anders te zeggen: Waarom legt een “kwaliteitsjournalist” mij niet uit waarom het geen fake was en hoe Marianna, als “zielig slachtoffer” van de Russische luchtaanval, drie keer in verschillende rollen voorkomt in de video die de vermeende Russische aanval zou moeten bewijzen?

Dit is oorlogspropaganda op zijn best, volgens de regels die zijn vastgelegd in de War Propaganda Guide . Dit is in overeenstemming met regel 5, die stelt: “De vijand begaat willens en wetens gruweldaden.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *