Bron: moonofalabama 7 maart 2022 ~~~

Twee dagen geleden hebben we bekeken waarom Rusland doet wat het doet:

Rusland begreep Zelensky’s opmerking in München als een dreigement van Oekraïne om kernwapens te verwerven. Het heeft al de expertise, materialen en middelen om dat te doen.

Een fascistisch bestuur met kernwapens aan de grens van Rusland? Dit gaat helemaal niet over Poetin. Geen enkele Russische regering, van welke aard dan ook, zou dat ooit goedkeuren.

Ik denk dat deze geloofwaardige dreiging, samen met de artillerievoorbereidingen voor een nieuwe oorlog op Donbas, datgene was wat de Russische regering ervan overtuigde om met geweld in te grijpen.

Het “westen” had niet begrepen dat Rusland moest ingrijpen. Het heeft verzuimd de nodige toezeggingen te doen en de redelijke eisen van Rusland te aanvaarden om de strijd te vermijden. Als gevolg daarvan zal het nu uiteenvallen. De voorspelbare reactie op de “speciale militaire operatie” van Rusland in Oekraïne zal, zoals Alastair Crooke schrijft, leiden tot het einde van de “liberale orde”:

Dus heeft Biden, eindelijk, zijn buitenlands beleid ‘succes’: Europa schermt zich af van Rusland, China, en de opkomende geïntegreerde Aziatische markt. Het heeft zich losgekoppeld van zijn “afhankelijkheid” van Russisch aardgas (zonder uitzicht op onmiddellijke alternatieven) en het heeft zich in het Biden-project gestort. Is de EU nu aan zet om China sancties op te leggen?

Zal dit standhouden? Het lijkt onwaarschijnlijk. De Duitse industrie heeft een lange geschiedenis van het stellen van haar eigen handelsbelangen boven bredere geopolitieke ambities – zelfs boven de belangen van de EU. En in Duitsland is de zakenklasse in feite de politieke klasse en heeft zij concurrerend geprijsde energie nodig.

Terwijl de rest van de wereld weinig of geen enthousiasme toont om mee te doen met sancties tegen Rusland (China heeft sancties tegen Rusland afgewezen), is Europa in hysterie. Dit zal niet snel wegebben. Het nieuwe “ijzeren gordijn” dat in Brussel is opgetrokken, kan nog jaren blijven bestaan.

Maar wat te denken van de onbedoelde gevolgen van de “sancties Blitzkrieg” van afgelopen zaterdag: de “unknowable unknowns” in de beroemde mantra van Rumsfeld? De ongekende uitschakeling van een essentieel onderdeel van het globalistische systeem is niet overgegaan in een neutrale, inerte context – het heeft zich ontwikkeld tot een emotioneel hyperbeladen sfeer van Russofobie.

Nu komt de realiteit terug om de onbekwame volgelingen te betrappen die proberen over ons te heersen.

Europa kan dit niet volhouden, Rusland wel:

Kortom, de veranderingen die von der Leyen en de EU hebben aangekondigd, kunnen, samen met de stijgende kosten van ruwe olie, de wereldmarkten in een crisis storten en de inflatie in een spiraal doen belanden. Kosteninflatie als gevolg van stijgende energiekosten en verstoringen van de voedselvoorziening zijn niet zo gemakkelijk te bestrijden met monetaire middelen. Als het dagelijkse drama van de oorlog in Oekraïne uit het publieke oog begint te verdwijnen en de inflatie aanhoudt, zal de politieke prijs van Von der Leyens zaterdagdrama waarschijnlijk een recessie in heel Europa zijn.

“Al ruim voor de Russische inval in Oekraïne worstelen de Europeanen met de torenhoge energierekeningen”, merkt OilPrice.com op. In Duitsland kost een maand energie voor sommigen evenveel als een heel jaar; in het Verenigd Koninkrijk heeft de regering het prijsplafond voor energierekeningen met maar liefst 54% verhoogd, en in Italië zou een recente stijging van 40% van de binnenlandse energiekosten nu bijna kunnen verdubbelen.

De New York Times beschrijft deze gevolgen voor lokale bedrijven en industrieën als “angstaanjagend”, aangezien allerlei kleine bedrijven in heel Europa (vóór de gebeurtenissen van vorige week) gedwongen waren hun activiteiten te staken omdat de energiekosten hoger waren dan de winsten. Ook grote bedrijven zijn niet immuun voor de sticker shock. “Bijna tweederde van de 28.000 bedrijven die deze maand door de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie zijn ondervraagd, beschouwen de energieprijzen als een van hun grootste bedrijfsrisico’s. In de industriële sector was dat zelfs 85 procent.

En het is niet alleen Europa. De energieprijzen zijn gebaseerd op de wereldmarkten. Net als de prijzen voor veel andere mineralen en metalen die plotseling zeldzaam zijn geworden:

De VS zullen net zo hard worden getroffen als Europa. Begin vandaag bereikten de olieprijzen in Europa 139 dollar per vat, ruim boven het slot van de markt van vorige week. Zij zullen nog verder stijgen. De benzineprijzen in de V.S. zullen spoedig $6-7-8 per gallon bereiken.

groter

De poging van de VS om haastig een nieuwe Iran-deal te sluiten om Iraanse olie op de markten te krijgen is mislukt. Rusland heeft, samen met Iran, deze stap succesvol geblokkeerd. Sancties tegen Rusland betekenen dat Iran zijn verrijkt uranium niet naar Rusland kan exporteren om er nucleaire brandstof van te maken. Geen Iraanse export van verrijkt uranium betekent geen JCPOA-akkoord. Staatssecretaris Blinken heeft dat niet begrepen. De veronderstelde kant-en-klare terugkeer naar de nucleaire deal is nu in gevaar.

Sommige Amerikaanse raffinaderijen aan de zuidkust zijn ontworpen om alleen zware olievarianten te verwerken. Sinds 2019 hebben de VS de invoer van zware olie uit Venezuela geblokkeerd en vervangen door de invoer van zware Oeral-varianten uit Rusland. Het heeft nu ook ambtenaren naar Caracas gestuurd om te proberen de olie van Venezuela weer aan het stromen te krijgen. Daarvoor moeten natuurlijk alle sancties tegen Venezuela worden opgeheven en moeten alle in beslag genomen bedrijven en het goud dat dat land bezit, worden teruggegeven. Dat zal niet snel gebeuren.

Hoogwaardige Duitse auto’s worden gebouwd met aluminium uit Rusland. Boeing heeft Russisch titanium nodig om vliegtuigen te bouwen. Deze fabrikanten zullen binnenkort mensen gaan ontslaan. Dit alles terwijl de kosten voor voedsel, verwarming en mobiliteit drastisch zullen stijgen. Een diepe recessie gecombineerd met een sterke inflatie zal de sociale cohesie verscheuren. Ik verwacht grote woede in de straten van Europa en de V.S. Er zullen rellen komen en bijgevolg een sterke politieke verschuiving naar rechts. De tussentijdse verkiezingen zullen de Russofobe Democraten vernietigen.

Michael Hudson merkt de immense strategische schade op die de VS zichzelf heeft toegebracht:

De recente escalatie van Amerikaanse sancties die Europa, Azië en andere landen afhouden van handel en investeringen met Rusland, Iran en China heeft de Amerikaanse bondgenoten enorme opportuniteitskosten – de kosten van gemiste kansen – opgelegd. En de recente inbeslagname van het goud en de buitenlandse reserves van Venezuela, Afghanistan en nu Rusland, samen met de gerichte inbeslagname van bankrekeningen van rijke buitenlanders (in de hoop hun harten en geesten te winnen, gekoppeld aan het terugkrijgen van hun in beslag genomen rekeningen), heeft een einde gemaakt aan het idee dat dollar- of Sterlingbezit en euro-NAVO-satellieten een veilige investeringshaven is wanneer de economische omstandigheden in de wereld wankel worden.

Ik ben dus enigszins gekrenkt als ik zie hoe snel dit op de VS gecentreerde financiële systeem in een tijdsbestek van slechts een jaar of twee de dollar heeft gededollariseerd. Het hoofdthema van mijn ‘Super Imperialisme’ is geweest hoe de Amerikaanse schatkistbiljettenstandaard de afgelopen vijftig jaar buitenlandse spaargelden naar de Amerikaanse financiële markten en banken heeft geleid, waardoor de dollardiplomatie vrij spel had. Ik dacht dat de ontdollarisering zou worden geleid door China en Rusland, die de controle over hun economieën zouden overnemen om het soort financiële polarisatie te vermijden die de Verenigde Staten tot bezuinigingen dwingt. Maar Amerikaanse ambtenaren dwingen hen hun aarzelingen om de dollar te de-digitaliseren te overwinnen.

Dit zal niet alleen gebeuren met China of Rusland, maar de hele wereld zal zich in de komende jaren afkeren van het gedollariseerde Amerikaanse systeem:

Niemand had gedacht dat de naoorlogse wereldorde 1945-2020 het zo snel zou begeven. Een werkelijk nieuwe internationale economische orde is in opkomst, hoewel nog niet duidelijk is welke vorm deze zal aannemen. Maar het “aanporren van de Beer” met de VS/NAVO-confrontatie met Rusland heeft het kritieke-massa-niveau overschreden. Het gaat niet langer alleen om Oekraïne. Dat is slechts de aanleiding, een katalysator om een groot deel van de wereld uit de band van de VS/NAVO te drijven.

De volgende krachtmeting zou wel eens in Europa zelf kunnen plaatsvinden, wanneer nationalistische politici proberen zich los te maken van de overmatige machtsgreep van de VS op zijn Europese en andere bondgenoten om hen afhankelijk te houden van de op de VS gebaseerde handel en investeringen. De prijs van hun voortdurende gehoorzaamheid is het opleggen van kosten-inflatie aan hun industrie terwijl zij hun democratische verkiezingspolitiek prijsgeven aan onderwerping aan Amerika’s NATO-proconsuls.

Deze gevolgen kunnen niet echt als “onbedoeld” worden beschouwd.

Alle gevolgen van de reactie van het “westen” op de stap van Rusland waren te voorzien. Het is pure roekeloosheid en domheid die ze hebben laten gebeuren. Het “westen” zal nu gestraft worden voor de slechte film die het heeft gestart

Jammer dat ik geen Russisch spreek … Het is nu de place to be.

Jimmy Salford @1Fubar – 7:06 UTC – 6 mrt, 2022

Rusland is al afgesloten van CNN, Pornhub en Facebook. De VS is nu bezig om de Russen MacDonalds en CocaCola te ontnemen. Als ze doorgaan met deze sancties, zullen de Russen binnenkort behoren tot de gezondste, goed aangepaste en best geïnformeerde mensen op de planeet.


Eerdere berichten in dit archief:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *