bron: sputniknews 6 maart 2022 ~~~

Russische en Oekraïense onderhandelaars hebben maandag een derde ronde van vredesbesprekingen gehouden in de regio van Brest, Wit-Rusland nabij de Poolse grens. De gesprekken duurden bijna drie uur.
De Oekraïense delegatie heeft hun Russische tegenhangers de verzekering gegeven dat de humanitaire corridors dinsdag normaal zullen beginnen werken nadat ze met de kwestie onomwonden werden geconfronteerd, zei de Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski.

In een toespraak tot de media na de besprekingen van maandag zei Medinski dat Rusland hoopte protocollen te kunnen ondertekenen met Oekraïne over een aantal kwesties waarover in principe reeds overeenstemming was bereikt, maar dat dit niet is gebeurd. In plaats daarvan heeft de Oekraïense kant het pakket documenten dat Rusland naar de onderhandelingen heeft gebracht, mee naar huis genomen voor verdere bestudering, zei hij.

“Ik zal eerlijk zijn. Onze verwachtingen van de onderhandelingen zijn niet uitgekomen, maar we hopen dat we de volgende keer meer substantiële stappen voorwaarts kunnen zetten. De besprekingen zullen worden voortgezet”, aldus Medinski.
De Oekraïense onderhandelaar Mikhail Podolyak bevestigde dat er een klein beetje vooruitgang is geboekt in de besprekingen over de noodzaak om de logistiek van de humanitaire corridors te verbeteren.

“De derde onderhandelingsronde is afgelopen. Er zijn kleine positieve [ontwikkelingen] in het verbeteren van de logistiek van humanitaire corridors…Intensief overleg is voortgezet over het politieke basisblok van de regelingen, samen met een staakt-het-vuren en veiligheidsgaranties,” schreef Podoljak, die fungeert als adviseur van het kantoor van de Oekraïense president, op zijn Telegram-kanaal.

“Wat het politieke traject betreft, dat een staakt-het-vuren, een wapenstilstand en een einde van de vijandelijkheden in het algemeen omvat, zal het intensieve overleg worden voortgezet; vandaag zijn er geen resultaten die de situatie aanzienlijk verbeteren, maar niettemin benadruk ik nogmaals dat de gesprekken zullen worden voortgezet”, aldus Podoljak.
Leonid Slutsky, een ander lid van de Russische delegatie, zei dat hij “moeilijk en consequent” werk voor de boeg had, en gaf aan dat een vierde gespreksronde ergens in Wit-Rusland zal plaatsvinden.
“De onderhandelingen zullen snel worden voortgezet. Wij zullen niet de illusie koesteren dat het eindresultaat in de volgende fase, of de fase daarna, zal worden bereikt. Dit zal moeilijk en consequent werk zijn. Wij koesteren niet de hoop dat onze collega’s onmiddellijk een standpunt zullen innemen dat dicht bij het onze ligt en dat naadloos zullen uitvoeren,” zei Slutsky.
De besprekingen van maandag volgden op twee eerdere onderhandelingsrondes, die ook op Wit-Russisch grondgebied werden gehouden. De eerste ronde werd afgelopen maandag gehouden en eindigde onbeslist, afgezien van een akkoord om verder te praten. De tweede ronde vond afgelopen donderdag plaats.

Het Russische leger kondigde een staakt-het-vuren aan en stelde humanitaire corridors in voor burgers die maandagochtend steden als Kiev, Mariupol, Kharkov en Sumy wilden verlaten.
Naarmate de dag vorderde, beschuldigde het MvD de Oekraïense zijde ervan niet te hebben voldaan aan de beloofde voorwaarden met betrekking tot de corridors. Het Russische leger wees ook op gevallen van bedreiging, intimidatie, chantage en geweld tegen burgers en buitenlanders, ook tegen degenen die gebruik wilden maken van de humanitaire corridors door Oekraïense ultranationalistische bataljons.

Rusland is op 24 februari begonnen met wat president Vladimir Poetin een “speciale militaire operatie” noemde, gericht op het “demilitariseren” en “denazificeren” van Oekraïne. De operatie, die wordt uitgevoerd in coördinatie met Ruslands bondgenoten in de Donbass, begon na weken van escalerende beschietingen, sluipschutters- en sabotageaanvallen op de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk door Kievse troepen.
De crisis in Oekraïne is het hoogtepunt van een ramp die begon in februari 2014, toen door de VS en de EU gesteunde politieke krachten een staatsgreep pleegden in Kiev en het land begonnen op te nemen in de economische en veiligheidssfeer van het Westen. De crisis leidde ertoe dat de Krim zich losmaakte van de Oekraïense jurisdictie en zich weer bij Rusland voegde, en dat in het voorjaar van 2014 in Oost-Oekraïne een burgeroorlog uitbrak die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Topfoto: Sputnik International, 7.03.2022 | (BLOCKED by USA)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *