Bron: southfront 7 maart 2022 ~~~

Klik hier voor de video

Transcript:

De afgelopen dagen werden gekenmerkt door actieve offensieve operaties van de Russische strijdkrachten in de regio Donbas en door een nieuwe demonstratie van de anti-menselijke houding van de regering in Kiev ten opzichte van haar eigen burgers.

Op 5 en 6 maart hebben Rusland en de DPR twee pogingen ondernomen om burgers uit Mariupol en Volnovakha te evacueren. Mariupol is volledig omsingeld door Russische troepen en de Volksmilitie van Donbas, terwijl Volnovakha vanuit het zuiden, oosten en westen geblokkeerd blijft. De noordelijke route ernaartoe wordt onder vuur genomen door de Russen.

Niettemin hebben Oekraïense eenheden in beide gevallen de evacuatie via de humanitaire corridor naar Zaporizja geweigerd. Tegelijkertijd openden zij het vuur op mensen die probeerden te vertrekken naar het door Rusland en de DPR gecontroleerde gebied.

In de avond van 6 maart werden de actieve offensieve operaties in het gebied hervat. De opmars naar Mariupol werd ontwikkeld vanuit de noordelijke en oostelijke richtingen. In Volnovakha braken hevige gevechten uit. DPR-eenheden hebben ongeveer de helft van de stad in handen en werken nu aan de uitschakeling van het resterende garnizoen.

De derde richting van de opmars in dit operatiegebied was de stad Gulyaipole en de omliggende nederzettingen. Op de avond van 6 maart trokken Russische vooruitgeschoven eenheden de stad binnen na een reeks artillerie-aanvallen op militaire objecten en stellingen van de strijdkrachten van Kiev. Dit werd een nieuw succes in de operatie om Oekraïense eenheden de mogelijkheid te ontnemen zich vanuit hun posities ten westen en zuidwesten van de stad Donetsk terug te trekken in de richting van Zaporizja.

In een ruimer perspectief werken Rusland, de LPR en de DPR aan het isoleren van de groep strijdkrachten van het Oekraïense leger in de regio Donbas. Daarom is het realistisch te verwachten dat de weg naar Dnipro vanuit de noordelijke richting wordt afgesneden.

Eenheden van Rusland en de LPR rukken op naar posities van het Oekraïense leger rond Izyum. Deze opmars maakt waarschijnlijk deel uit van het offensief om Slavyansk en Kramatorsk in westelijke richting te isoleren.

Op 7 maart heeft Rusland nog een, nog grotere, inspanning geleverd om burgers te redden. Om 10.00 uur plaatselijke tijd werden humanitaire corridors geopend in Kiev, Mykolaiv, Kharkiv, Sumy en Mariupol. De massale evacuatie van burgers uit de steden is echter in geschil vanwege de sabotage van Oekraïense zijde.

Er zij op gewezen dat de Russische eenheden op 6 maart tactische tegenslagen hebben geleden rond de stad Mykolaiv. Zij trokken zich terug uit de dorpen Bashtanka, Piskik en Marianivka. De situatie rond Peresadivka blijft onduidelijk. De autoriteiten van Mykolaiv, die loyaal zijn aan de regering van Kiev, beweerden dat op 6 maart twee Russische gevechtsvliegtuigen in de regio waren neergehaald.

De stad Kharkiv is nog steeds niet geblokkeerd vanuit zuidelijke en westelijke richting. Het Russische leger heeft geen pogingen ondernomen om de stad te bestormen. De vorige dagen voerden zij aanvallen uit op militaire infrastructuur en versterkte posities in het gebied.

In de regio’s Chernihiv en Sumy blijft de situatie relatief hetzelfde. De Russen hebben beide regionale hoofdsteden geblokkeerd en consolideren nu hun overwinningen. Tegelijkertijd blijft Kiev vanuit het noordoosten en noordwesten geblokkeerd. Russische troepen hebben geen pogingen ondernomen om de hoofdstad te bestormen.

Op 6 maart heeft Rusland een nieuwe ronde aanvallen uitgevoerd op militaire infrastructuur in heel Oekraïne. Met name de militaire luchthaven Gavrishovka in Vinnitsa werd getroffen door een krachtige aanval. Bovendien hebben Russische troepen op 5 en 6 maart 11 militaire vliegtuigen en 2 helikopters van de Oekraïense luchtmacht neergeschoten.

Bovendien heeft het Russische leger de NAVO-lidstaten gewaarschuwd dat het gebruik van hun netwerk van vliegvelden door de Oekraïense militaire luchtvaart kan worden beschouwd als betrokkenheid bij het gewapende conflict. De waarschuwing kwam er te midden van een nieuwe ronde van speculaties dat sommige Westerse staten oorlogsvliegtuigen aan Oekraïne zouden “schenken”.

Het Russische ministerie van Defensie meldde ook dat het informatie had verkregen over het militair-biologische programma van de regering in Kiev dat door de Verenigde Staten wordt gesteund.

Eerder verschenen berichten dat Oekraïne heimelijk kernwapens aan het ontwikkelen was en dicht bij het verkrijgen daarvan was voor het begin van de Russische militaire operatie.

De afgelopen dagen is te zien dat de Russische strijdkrachten een tactische pauze hebben ingelast in hun operaties in het noorden en noordoosten van Oekraïne, terwijl de meest actieve militaire ontwikkelingen werden waargenomen in het zuiden en oosten van het land. Volgens berichten zendt Rusland momenteel versterkingen naar de kritieke delen van de frontlinie in de regio Kharkiv en rond Kiev. Ondertussen scheppen successen in de regio Donbas de voorwaarden voor de volledige uitschakeling van de strijdkrachten van Kiev aldaar en daarmee voor de verdere ontwikkeling van het offensief op de oostelijke oever van de Dnipro-rivier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *