Bron: CoopTV 16 maart 2022 ~~~

Verscheidene werknemers van de luchthaven Galileo Galilei in Pisa weigerden een van de vrachtvluchten te laden die was aangekondigd als een humanitaire hulplevering voor Oekraïne.

De dozen zouden geen voedsel en medicijnen hebben bevat, maar wapens, munitie en explosieven, aldus de Unione Sindacale di Base (USB) in een verklaring op maandagavond. De vakbond verklaarde:

“Wij veroordelen met klem deze schaamteloze frauduleuze operatie, waarbij “humanitaire” hulp op cynische wijze wordt gebruikt als voorwendsel om de oorlog in Oekraïne aan te wakkeren.”

De vakbond zei dat de arbeiders weigerden de militaire goederen te laden omdat het zou kunnen leiden tot de dood van hun collega’s in Oekraïne die werken op bases die getroffen zijn door Russische raketaanvallen, waar de wapens die via Amerikaanse en NAVO-bases in Polen worden verscheept, worden afgeleverd.

Francesca Donato, een Italiaans lid van het Europees Parlement, gaf commentaar op de verklaring van de vakbond en riep de regering in Rome op om de gebeurtenissen te onderzoeken.

Havenarbeiders in de nabijgelegen haven van Livorno sloten zich dinsdag bij het protest aan en prezen hun collega’s op de luchthaven omdat zij voor hun waarden opkomen. De USB-afdeling van Porto Livorno kondigde in een verklaring aan:

“Wij staan achter het Oekraïense volk, de Donbass en Rusland en willen ons niet mengen in dit conflict.”

De USB roept de luchtverkeersleiding van de luchthaven van Pisa op om “deze als humanitaire hulp vermomde vluchten des doods onmiddellijk te blokkeren”. Voor zaterdag 19 maart is buiten de luchthaven een protest gepland onder het motto “Bruggen van vrede, geen oorlogsvluchten”.

De vakbond riep ook alle werknemers op om te weigeren wapens en explosieven te laden en riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en vredesbesprekingen om het conflict in Oekraïne te beëindigen.

Russische troepen werden eind februari in het buurland ingezet als onderdeel van een speciale militaire operatie om Oekraïne te demilitariseren en te denazificeren en om de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk en de nationale veiligheidsbelangen van Rusland te beschermen. Kiev heeft Moskou beschuldigd van een niet uitgelokt offensief.

De EU, de VS en andere landen hebben gereageerd met ongekende sancties die gericht zijn tegen de Russische economie en een aantal geselecteerde hooggeplaatste ambtenaren. De speciale militaire operatie van Rusland werd door een meerderheid van de Algemene Vergadering van de – Verenigde Naties veroordeeld.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.