Bron: sputniknews 6 maart 2022 ~~~

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten hebben sinds de Maidan-coup van 2014 meer dan $ 3 miljard aan wapens in Oekraïne gepompt, en hebben eind vorige maand toegezegd nog eens meer dan $ 850 miljoen aan militaire hulp te sturen nadat Rusland een militaire operatie in het land was begonnen, gericht op het “demilitariseren” van het regime in Kiev.


Mark Milley, voorzitter van de stafchefs van het leger, heeft vorige week een onaangekondigd bezoek gebracht aan een onbekend vliegveld bij de grens met Oekraïne, zo heeft een hoge functionaris van het Pentagon aan CNN verteld.

Het vliegveld zou zijn omgevormd tot een belangrijk knooppunt voor de verscheping van NAVO-wapens naar Oekraïne, waarbij Milley een rondleiding zou hebben gegeven door de faciliteit, zichzelf op de hoogte zou hebben gesteld van de wapenoverdrachtoperatie en troepen zou hebben ontmoet. Het land waar de basis zich bevindt werd niet gespecificeerd.


De bron van CNN zei dat de zendingen nog niet het doelwit zijn geweest van het Russische leger bij het binnenkomen van Oekraïne, maar sprak de vrees uit dat dit in de toekomst wel kan gebeuren.


US European Command (EUCOM) is verantwoordelijk voor de coördinatie van de wapentransporten, en werkt samen met andere landen waaronder het Verenigd Koninkrijk “om ervoor te zorgen dat we onze middelen zo efficiënt mogelijk inzetten om de Oekraïners op een georganiseerde manier te steunen,” zei een tweede bron.


De regering-Biden heeft al ongeveer $240 miljoen van de beloofde $350 miljoen aan extra militaire uitrusting aan Oekraïne geleverd, en de rest zal naar verwachting in de komende dagen of uiterlijk in de komende weken arriveren. De Europese Unie beloofde bijna 500 miljoen euro toe te zeggen voor haar eigen militaire hulppakket.
In totaal hebben nu 14 landen wapens naar het Oost-Europese land gestuurd of toegezegd dat te zullen doen.


De militaire zendingen van de VS en de NAVO naar Oekraïne omvatten Javelin antitankraketten, Stinger draagbare luchtverdedigingssystemen, Turkse Bayraktar drones, handvuurwapens en munitie, houwitsers, pantservoertuigen, beschermende uitrusting en brandstof. Een deel van dit materieel is door de Russische strijdkrachten en de strijdkrachten van de Donbass-republiek tijdens hun opmars reeds in beslag genomen.

Naast wapens heeft Kiev ook honderden miljoenen dollars in contanten ontvangen en is begonnen met het rekruteren van een “buitenlands legioen” van betaalde huurlingen, die ze naar verluidt tot 2.000 dollar per dag of 60.000 dollar per maand bieden voor hun diensten. Bijna 20.000 mensen hebben reeds belangstelling getoond, aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba.
Op zondag beschuldigde de Russische buitenlandse inlichtingendienst de VS en het VK van het veranderen van Pools grondgebied in een “logistieke hub die wordt gebruikt om wapens te leveren en strijders te smokkelen” naar Oekraïne, met inbegrip van terroristische militanten die zijn overgeplaatst van At Tanf, de door de VS gecontroleerde basis in Syrië.

Topfoto: Topfoto: Sputnik International, 7.03.2022 | (BLOCKED by USA)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *