Bron: Peoples Dispatch 21 juli 2023 ~~~ 

Tienduizenden Peruanen gingen op woensdag 19 juli in het hele land de straat op uit protest tegen het door een coup geïnstalleerde regime onder leiding van de de-facto president Dina Boluarte, die aan de macht kwam nadat de democratisch gekozen linkse president Pedro Castillo werd afgezet in een wetgevende coup op 7 december 2022 en vervolgens werd gearresteerd. Boluarte, die samen met Castillo was verkozen op een progressief ticket, is fel bekritiseerd door de bevolking omdat zij hen heeft verraden en een politieke alliantie is aangegaan met de rechtse krachten van het land om te regeren.

De nieuwe ronde protesten zal naar verwachting doorgaan tot 28 juli, de Peruaanse Onafhankelijkheidsdag

Arbeiders, boeren, studenten, leden van verschillende inheemse organisaties, sociale bewegingen en linkse politieke partijen mobiliseerden in meer dan een dozijn departementen van het land. Ze eisten het onmiddellijke aftreden van Boluarte, de sluiting van het door de rechtervleugel gedomineerde Congres, nieuwe algemene verkiezingen, een constituerende vergadering om een nieuwe grondwet op te stellen, gerechtigheid voor de doden en gewonden die tijdens de protesten door de staatstroepen zijn gevallen en de vrijheid van de gearresteerden, waaronder voormalig president Castillo. Het kantoor van de Ombudsman meldde dat het in 64 provincies mobilisaties en wegblokkades registreerde.

De hoofdstad Lima was het epicentrum van de nieuwe golf van nationale demonstraties. Duizenden mensen uit alle 25 regio’s reisden naar Lima om deel te nemen aan de massale mars, genaamd de ‘Derde Bezetting van Lima’, om hun eisen door te drukken. De demonstranten marcheerden vreedzaam van Plaza Dos de Mayo en Plaza San Martín naar het Congres, waar ze gewelddadig werden onderdrukt door de politie met traangas en projectielen. Bij het politieoptreden raakten minstens 11 mensen gewond. Vier werden ter plekke behandeld door leden van de gezondheidsbrigades, terwijl zeven naar ziekenhuizen in de buurt werden gebracht. Volgens berichten werden ten minste zes demonstranten gearresteerd.

De politie onderdrukte ook een vreedzaam protest in de stad Huancavelica met traangas, waarop de deelnemers reageerden door stenen te gooien.

Volgens informatie van minister van Binnenlandse Zaken Vicente Romero waren er in het hele land ongeveer 24.000 politieagenten ingezet in de aanloop naar de protesten.

De nieuwe protestronde begon in een sfeer van hoge spanning. Op 18 juli noemde Boluarte de demonstraties tegen haar regering een “bedreiging voor de democratie” en waarschuwde dat de autoriteiten op de protesten zouden reageren met “legitiem gebruik van geweld”.

In dit verband en gezien de doden en gewonden die zijn gevallen tijdens de demonstraties tegen de regering tussen december 2022 en februari 2023, hebben sociale leiders uit de regio’s Cusco en Puno een grondwettelijke klacht ingediend tegen Boluarte voor het criminaliseren van sociale protesten en daarmee het schenden van de mensenrechten van de demonstranten. De aanklacht werd ingediend bij het Speciale Civiele Gerechtshof van de Hoge Raad van Justitie in Puno door de algemene secretaris van het Nationale Platform voor Mensen die Getroffen zijn door Metalen, Metalloïden en Andere Giftige Chemische Stoffen, Félix Suasaca, en de algemene secretaris van de Departementale Federatie van Boeren van Cusco, Salvador Merma.

De protesten zullen naar verwachting tot het einde van de maand duren. Begin juli kondigde Jorge Pizarro, vertegenwoordiger van de Nationale Vergadering van de Volkeren (ANP), aan dat de nieuwe cyclus van protesten zou beginnen op 19 juli en zou eindigen op 28 juli, op de Peruaanse Onafhankelijkheidsdag.

Topfoto: Op 19 juli gingen tienduizenden Peruanen door het hele land de straat op om het onmiddellijke aftreden van de de-facto president Dina Boluarte te eisen. (Foto: Wayka)


Gerelateerd (berichten in dit archief):