Bron: Peoples Dispatch 25 april 2023 ~~~~

Inheemse en sociale organisaties en vakbonden hebben besloten de protesten tegen de regering van de de-facto president Dina Boluarte op te voeren. Zij eisen haar ontslag, de vrijlating van haar voorganger Pedro Castillo, de ontbinding van het Congres en nieuwe verkiezingen.

De de-facto president van Peru, Dina Boluarte, heeft op zondag 23 april vier nieuwe ministers beëdigd in een politieke crisis die het land in een stroomversnelling brengt.

Tijdens een ceremonie in het regeringspaleis in de hoofdstad Lima heeft Boluarte, in gezelschap van haar premier Alberto Otárola, Daniel Maurate Romero beëdigd als minister van Justitie en Mensenrechten, ter vervanging van José Tello Alfaro; en Magnet Márquez als minister van Onderwijs, ter vervanging van Óscar Becerra. Antonio Fernando Varela Bohórquez is beëdigd als nieuwe minister van Arbeid en Werkgelegenheidsbevordering, ter vervanging van Luis Alfonso Echeverre Adrianzén; en Juan Carlos Mathews Salazar als minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, ter vervanging van Luis Fernando Helguero Gonzáles.

Volgens berichten in de plaatselijke media had premier Otárola de voormalige minister van Justitie Tello Alfaro om zijn aftreden verzocht, nadat deze had voorgesteld de nabestaanden van slachtoffers die zijn omgekomen als gevolg van de onderdrukking door de staat van de demonstraties tegen de regering in de afgelopen maanden, schadeloos te stellen.

Voormalig minister van Onderwijs Becerra werd naar verluidt ontslagen vanwege zijn herhaalde controversiële uitspraken. Becerra heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten aangevallen en er zelfs toe opgeroepen Peru uit dit orgaan terug te trekken, heeft opgeroepen tot de toepassing van de doodstraf in het land en heeft inheemse Aymara-vrouwen met dieren vergeleken.

Voormalig minister van Arbeid Echeverre Adrianzén werd ontslagen vanwege het onderzoek tegen hem wegens vermeende vergaande samenzwering. Tegen hem wordt een onderzoek ingesteld omdat hij de voormalige schoonzus van premier Otárola, Carola Rodríguez, in dienst heeft genomen. Ook tegen premier Otárola loopt een onderzoek.

De kabinetswijzigingen vonden plaats op dezelfde dag als de uitlevering van voormalig president Alejandro Toledo door de Verenigde Staten. Hij zal in Lima worden berecht op beschuldiging van corruptie in de zaak Odebrecht.

Boluarte kwam aan de macht op 7 december 2022, toen de democratisch gekozen linkse president Pedro Castillo door het door rechts gedomineerde Congres in een wetgevingscoup werd afgezet. Castillo werd vervolgens gearresteerd nadat hij had geprobeerd het Congres te ontbinden.

Dit was de tweede kabinetswijziging van Boluarte. Op 22 december 2022, slechts 11 dagen na haar inauguratie, voerde zij vijf wijzigingen in haar kabinet door, waaronder de benoeming van haar voormalige minister van Defensie Otárola tot nieuwe premier. In bijna vijf maanden tijd heeft Boluarte in totaal 12 ministeriële wijzigingen doorgevoerd.

Sinds haar aantreden wordt er massaal geprotesteerd tegen de regering-Boluarte.
Volgens berichten van lokale media en mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen maanden naar schatting 50 tot 70 mensen gedood bij gewelddadige repressie door politie en leger.

Ondanks de zware repressie hebben inheemse en sociale organisaties en vakbonden besloten door te gaan met de protesten om hun eisen kracht bij te zetten, en hebben ze de dinsdag uitgeroepen tot strijddag. Volgens een recente enquête van IPSOS Peru keurt 77% van de Peruaanse burgers de regering-Boluarte af en 84% verwerpt het optreden van het Congres.

Peru’s de-facto president Dina Boluarte heeft op 23 april vier nieuwe ministers beëdigd. Foto: Presidencia del Perú


Gerelateerd (berichten in dit archief:)