Bron: José Luis Granados Ceja
venezuelanalysis 25 april 2023 ~~~ 

Terwijl internationale delegaties al in Colombia waren voor een top over Venezuela, had het bezoek van Juan Guaidó alle kenmerken van een publiciteitsstunt.

Mexico City, Mexico, 25 april 2023 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse oppositiefiguur Juan Guaidó is naar de Verenigde Staten gevlucht nadat hij “illegaal” Colombia was binnengekomen.

Maandagavond postte Guaidó een video aan boord van een vliegtuig waarin hij beweerde dat hij was “uitgezet”. Colombiaanse ambtenaren ontkenden zijn bewering echter en beweerden dat hij niet met geweld was verwijderd, dat hij werd begeleid door Amerikaanse agenten en dat hij al een vliegticket naar Miami had.

“De heer Guaidó is niet uitgezet, de heer Guaidó had een overeenkomst om naar de VS te reizen. We stonden het om humanitaire redenen toe, ondanks zijn illegale binnenkomst in het land”, postte de Colombiaanse president Gustavo Petro op zijn Twitter-account.

De verrassingsaankomst van Guaidó in Colombia dreigde Petro’s internationale conferentie over Venezuela, die dinsdag zou plaatsvinden en tot doel had de vastgelopen besprekingen tussen de Venezolaanse regering en de oppositie weer op gang te brengen, te doen ontsporen.

Bij zijn aankomst in Miami verklaarde de door de VS gesteunde politicus dat hij en zijn familie waren “bedreigd”, maar hij gaf geen nadere details. Hij had onlangs gewaarschuwd dat een arrestatiebevel voor hem op handen was.

De Venezolaanse oppositiefiguur heeft steeds meer zijn toevlucht genomen tot publiciteitsstunts in het kader van zijn politieke ondergang. Hij beweerde dat hij Colombia was binnengekomen om vertegenwoordigers van internationale delegaties te ontmoeten die aan de top deelnemen. Eerder had hij echter geweigerd deel te nemen aan de voorbereidende vergaderingen die in het weekend met de rest van de Venezolaanse oppositie werden gehouden. Guaidó had het voorstel van Petro eveneens afgewezen en zei dat er geen nieuw plan nodig was om de dialoog te bevorderen omdat “er al een proces bestaat”.

Noch de Venezolaanse regering noch de oppositie nemen rechtstreeks deel aan de conferentie. Naamloze aanhangers van de oppositie hebben de Spaanse krant El País verteld dat zij denken dat Guaidó’s poging om de conferentie te verstoren een manier is om het evenement te “boycotten”.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva Durán verklaarde dat de migratieambtenaren van zijn land niet op de hoogte waren van de aankomst van Guaidó in het land en dat zij zijn locatie konden achterhalen dankzij informatie van een “hooggeplaatste” Amerikaanse ambtenaar. Leyva verklaarde voorts dat Guaidó’s vliegticket naar Miami door de Verenigde Staten was verstrekt en dat Amerikaanse agenten hem gedurende zijn hele verblijf op de internationale luchthaven El Dorado van Bogotá hebben begeleid. Leyva benadrukte dat Guaidó niet is uitgewezen.

De verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken stond in schril contrast met Guaidó’s weergave van de gebeurtenissen, die verklaarde dat hij de Venezolaanse autoriteiten moest “ontwijken” toen hij over de weg naar Bogotá reisde en dat “de vervolging van de dictatuur zich had uitgebreid naar Colombia”.

President Petro verklaarde dat zijn regering hem een veilige overtocht naar de Colombiaanse hoofdstad heeft aangeboden en hem politiek asiel zou hebben verleend als hij daarom had gevraagd.

Guaidó, die ooit op internationale steun rekende nadat hij zichzelf had uitgeroepen tot “interim-president” van Venezuela, heeft in zijn land sterk aan populariteit ingeboet en heeft zelfs de steun verloren van de harde oppositie, die in december stemde voor het beëindigen van zijn zogenaamde “interim-presidentschap”.

De hooggeplaatste Chavista Diosdado Cabello noemde hem een “lafaard” en zei dat Guaidó Venezuela was ontvlucht omdat hij de steun van de oppositie had verloren. Ondanks oproepen van aanhangers van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela om Guaidó te arresteren, heeft de procureur-generaal van het land geen arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Door zijn zelfopgelegde ballingschap uit Venezuela lijkt hij niet meer in aanmerking te komen voor de presidentsverkiezingen van 2024. De hardline oppositiepartijen in Venezuela zullen naar verwachting in oktober een voorverkiezing houden om een presidentskandidaat te kiezen. Guaidó zou zich kandidaat stellen voor de extreem-rechtse partij Popular Will.

Leyva zei dat de snelle reis van Guaidó door Colombia ook te maken heeft met het belang dat de VS hebben bij een goede afloop van de top van dinsdag over Venezuela. Petro reisde onlangs naar Washington, waar hij in het Witte Huis een rechtstreekse ontmoeting had met de Amerikaanse president Joe Biden en waar de kwestie Venezuela een van de gespreksonderwerpen was. Petro dringt erop aan dat de VS hun unilaterale dwangmaatregelen tegen Venezuela opheffen.

Tijdens de internationale conferentie over Venezuela zullen zo’n 20 delegaties deelnemen aan een discussie om de impasse aan de onderhandelingstafel tussen de Venezolaanse regering en de oppositie te doorbreken. Vertegenwoordigers uit de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika zijn uitgenodigd om deel te nemen.

De internationale conferentie vloeit voort uit besprekingen tussen Petro en de Venezolaanse president Nicolás Maduro, die de instemming van zijn regering heeft betuigd met de bijeenkomst en tegelijkertijd de eisen van Caracas inzake sanctieverlichting heeft herhaald.

Ook de Venezolaanse oppositie steunt de conferentie. De gesprekken tussen beide partijen zijn al maanden bevroren. De laatste bijeenkomst was in november in Mexico City, waar de partijen instemden met een “sociaal fonds” van 3 miljard dollar, afkomstig van Venezolaans geld dat door Washington en zijn bondgenoten illegaal in beslag is genomen.

Dat geld is nog steeds niet beschikbaar gesteld en woordvoerders van de oppositie beweren dat zij nog steeds werken aan de vrijgave ervan. Stalin González, die deel uitmaakt van het onderhandelingsteam van de oppositie, verklaarde dat hij de Venezolaanse regering heeft laten weten dat de vertraging niet onder haar verantwoordelijkheid valt, en suggereerde dat de vertraging door Washington wordt veroorzaakt.

Van haar kant heeft de Venezolaanse regering volgehouden dat de besprekingen niet zullen worden hervat totdat Washington alle economische sancties opheft die door de vorige regering-Trump zijn opgelegd als onderdeel van haar “maximale druk”-campagne. Ondertussen heeft Washington gezegd dat het de sancties tegen Venezuela alleen zal opheffen als er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen tussen regering en oppositie.

Topfoto: Juan Guaidó spreekt media toe bij zijn aankomst in Miami. (Screen Capture)