Bron: Alejandra Garcia 
resumen-english 20 juli 2023 ~~~

De bevolking van Peru ging deze woensdag en donderdag de straat op om het aftreden van de belangrijkste leiders van het regime van president Dina Boluarte te eisen, de vervroeging van algemene verkiezingen en het herstel van de democratie in de Andes-natie.

Meer dan 20.000 Peruanen zijn de hoofdrolspelers van de Grote Mars van de Volkeren, de Overname van Peru. De anti-regeringsprotesten zijn vier maanden na de lange golf van sociale woede die Peru tussen december en maart teisterde, na de staatsgreep tegen de linkse ex-president Pedro Castillo, weer op gang gekomen. Volgens het kantoor van de Ombudsman waren er de afgelopen twee dagen marsen in 59 provincies en wegblokkades in 64, wat 32,7% van het nationale grondgebied vertegenwoordigt.

Woensdag, tijdens de zogenaamde Nationale Dag van de Strijd, werden de protesten het sterkst gevoeld in de regio Puno, een gebied dat wordt gekenmerkt door de autonomie van zijn sociale en gemeenschapsorganisaties, en een bastion van de demonstraties tussen december en maart vorig jaar.

In Lima namen demonstranten het San Martin plein over, één van de concentraties van de Derde Bezetting van Lima, waar ze “dina-assesina” scandeerden terwijl ze sketches uitvoerden die toespelingen maakten op het politiegeweld van het Boluarte Regime.

Op het Dos de Mayo-plein (2mei-plein) scandeerde een jonge leider op zijn megaphone: ““the people left Castillo alone, a humble man like us,” aldus lokale persberichten. Er werden twee kartonnen doodskisten neergezet met de namen van de 49 burgers die eerder dit jaar door de politie werden gedood.

“We gaan de straat op met krachtige maar vreedzame demonstraties. Onze stem moet gehoord worden,” benadrukte Santos Saavedra Vasquez, voorzitter van de Nationale Centrale van Boerenkringen van Peru (CUNARC).

Hoewel de protesten voornamelijk vreedzaam zijn verlopen, zijn er bij het politiegeweld minstens 11 gewonden gevallen, waaronder een aantal journalisten. Ondertussen prezen de autoriteiten alom de terughoudendheid van de ordehandhavers.

In Huancavelica gooiden sommige mensen stenen en gooiden traangas terug naar de Peruaanse Nationale Politie (PNP) die hen onderdrukte.

Vandaag de dag is Peru twee verschillende landen; het land dat vecht voor gerechtigheid in de straten en het land dat de presidentsvrouw graag neerzet als een gewillige neo-liberale kolonie. Op haar Twitter-account benadrukt ze ontmoetingen met burgemeesters, officiële handelingen en het beeld van een zakenman uit de textielindustrie die beweert dagelijks te werken “omdat het land niet verlamd mag worden”. Maar de boodschap van het Peruaanse volk is krachtig: “We zullen niet stoppen totdat ze allemaal weg zijn.”


Gerelateerd (berichten in dit archief):