Bron: Christelle Néant 
donbass-insider 8 mei 2022 ~~~

Op 6 en 7 mei 2022 zijn volgens informatie van het Russische leger en de Oekraïense autoriteiten de laatste overgebleven burgers in de Azovstal-fabriek in Mariupol geëvacueerd. In totaal zijn de afgelopen dagen 51 mensen geëvacueerd uit het fabrieksterrein.

Op 5, 6 en 7 mei 2022 is het Russische leger opnieuw begonnen met de evacuatie van burgers die zich nog in de kelder van de Azovstal-fabriek bevonden, in coördinatie met de VN en het Rode Kruis.

Op 6 mei 2022 zijn wij in de vroege ochtenduren naar Mariupol gegaan om de evacuatie te volgen van de burgers die zich nog in de kelder van Azovstal bevonden. Terwijl we in de buurt wachtten, hoorden we schoten uit de fabriek komen. Oekraïense soldaten openden het vuur terwijl ingenieurs de weg vrijmaakten voor de burgers.

Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar gevreesd werd dat de evacuatie zou worden afgeblazen. Het wachten duurde uren. En gedurende deze tijd probeerde een kleine groep Oekraïense soldaten zich met een voertuig een weg uit de fabriek te banen. De poging liep slecht af: naar verluidt raakten verschillende Oekraïense soldaten gewond en kwam er een om het leven.

Zie de video (waarschuwing: schokkende inhoud, grafische inhoud) waarop een van de gewonde Oekraïense soldaten te zien is die door de Russische soldaten gevangen is genomen:

Halverwege de middag vragen de Oekraïense soldaten om met een onderhandelaar te spreken, die een uur later arriveert. Het wachten duurt voort. Het einde van het door Rusland gegarandeerde staakt-het-vuren nadert, en er is nog steeds geen zekerheid dat de evacuatie eindelijk zal plaatsvinden.

Eindelijk, rond 18 uur, wanneer het staakt-het-vuren is afgelopen, arriveert de eerste bus met een dozijn burgers. Het duurt een uur voordat een tweede bus nog eens een dozijn burgers brengt. Sommige mensen lopen een beetje mank, maar de meesten lijken in goede vorm te zijn. Eén man evacueert zelfs met zijn hond.

Twee andere bussen volgen later, en in totaal evacueren 50 burgers Azovstal op 6 mei 2022. Het is bijna donker als ze in Bezymennoye aankomen, om geïdentificeerd te worden (om te controleren of het geen soldaten zijn die zich als burgers hebben vermomd), om een warme maaltijd te kunnen eten, om behandeld te worden en om uit te rusten alvorens naar de bestemming van hun keuze te worden gebracht (in Zaporozhie in Oekraïne, in de Volksrepubliek Donetsk, of in Rusland)

Zie de reportage die ter plaatse is gefilmd:

Op 7 mei 2022 kondigde het Russische leger aan dat nog één persoon uit Azovstal was geëvacueerd, wat het totaal op 51 burgers bracht – waaronder 11 kinderen – die in twee dagen waren geëvacueerd. De evacuatie van burgers uit de fabriek werd toen als volledig aangekondigd.

Deze informatie werd bevestigd door de Oekraïense vice-premier Irina Vrechtchouk, die op Facebook aankondigde dat “alle vrouwen, kinderen en bejaarden uit Azovstal zijn geëvacueerd”.

Ondanks dit en het duidelijke bewijs dat het Oekraïense soldaten waren die de burgers gegijzeld hielden, proberen de Westerse media het te doen voorkomen alsof Rusland verantwoordelijk is, en knippen in de getuigenissen van burgers zodat het in hun verhaal past. Zo is bijvoorbeeld de drie minuten durende getuigenis van Natalia Usmanova, een geëvacueerde burger uit Azovstal, die maandag door Der Spiegel werd gepubliceerd, inmiddels verwijderd, zodat er slechts een versie van één minuut overblijft, die een heel ander verhaal vertelt nadat er opnieuw in gesneden is.

Maar er is een versie van twee minuten gevonden en in het Frans ondertiteld door Thalie Thalie, waarin de feiten op een rijtje worden gezet:

In elk geval werd de situatie van de Oekraïense soldaten in Azovstal kritiek, zozeer zelfs dat een kleine groep van hen met een witte vlag naar buiten kwam op dezelfde brug vanwaar de burgers waren geëvacueerd, om te onderhandelen. Russische soldaten gingen hen tegemoet. Vooralsnog is niet bekend of deze onderhandelingen hebben geleid tot een akkoord over de overgave van deze Oekraïense soldaten, maar opgemerkt moet worden dat dit de eerste keer is dat een dergelijk persoonlijk contact heeft plaatsgevonden sinds het begin van de slag om Mariupol.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.