Bron: RT, 30 april 2022 
(geblokkeerd in het westen)~~~

Washington’s concept van een VS-centrische wereld is een neokolonialistisch project gebaseerd op racisme en Amerikaans exceptionalisme, meent Moskou. Het conflict tussen Moskou en Kiev, evenals de slepende Oekraïne-crisis, is het directe resultaat van de drang van het Westen om een unipolaire wereld te creëren, een die de onverminderde oostwaartse uitbreiding van de NAVO met zich meebrengt, vertelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan China’s Xinhua News Agency in een interview dat zaterdag werd gepubliceerd.

“De VS en de NAVO hebben Oekraïne altijd gezien als een instrument om Rusland in bedwang te houden,” zei de minister, eraan toevoegend dat de redenen die Moskou er uiteindelijk toe hebben aangezet om zijn militaire operatie in Oekraïne te starten, voortkomen uit een jarenlang westers beleid dat onder meer anti-Russische sentimenten onder de Oekraïners aanwakkerde en hen dwong om een “valse keuze” te maken tussen het Westen en Rusland.”

Het was het Westen dat eerst een anti-constitutionele staatsgreep in Kiev in 2014 instigeerde en vervolgens steunde” die aanleiding gaf tot een intern Oekraïens conflict dat de VS en zijn bondgenoten nooit hebben geprobeerd op te lossen, zei Lavrov, terwijl hij Washington en zijn bondgenoten beschuldigde van het “aanwakkeren” van de “agressieve anti-Russische koers” van Kiev en het “pushen van nationalisten in de richting van een militaire oplossing” van de crisis in de Donbass. Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne in januariLees meerAmerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne in januari gereed

Washington en Brussel hebben de Russische voorstellen voor veiligheidsgaranties in Europa in december 2021 afgewimpeld, zei de minister, eraan toevoegend dat Moskou geen andere keuze had dan zijn militaire operatie te starten om de bevolking van de Donbass te beschermen, na een verzoek van de leiders van de twee republieken die Rusland heeft erkend. Rusland is geïnteresseerd in een “vreedzaam, vrij, neutraal, welvarend en vriendelijk Oekraïne,” heeft de minister verklaard, eraan toevoegend dat Moskou de “eeuwenlange culturele, economische en familiebanden tussen Russen en Oekraïners wil herstellen.” Hij zei ook dat Russische en Oekraïense delegaties dagelijks videogesprekken voeren over een mogelijk vredesakkoord.

Volgens Lavrov zou het document bepalingen moeten bevatten over de “neutrale, kernwapenvrije, ongebonden en gedemilitariseerde status” van Oekraïne, alsmede garanties voor de veiligheid van Oekraïne.

De minister van Buitenlandse Zaken beweerde echter dat het westerse beleid van “ophitsing” het vredesproces belemmert. “Zij [de VS en zijn bondgenoten] moedigen Kiev de facto aan om [Rusland] tot de laatste man te bestrijden door [Oekraïne] vol te pompen met wapens en hun huurlingen naar zijn grondgebied te sturen”, zei hij.

Als de VS en de NAVO inderdaad geïnteresseerd waren in het oplossen van de crisis in Oekraïne, zouden ze begrepen hebben dat het Oekraïense volk niet zozeer behoefte heeft aan Stingers of Javelins als wel aan humanitaire hulp, meent de minister. Rusland heeft “ongeveer 15.000 ton humanitaire hulp” geleverd aan de Donbass republieken, alsook aan de Oekraïense gebieden die zijn troepen hebben ingenomen na het begin van de operatie, zei hij.

Ongeveer 2,8 miljoen mensen, waaronder 16.000 buitenlandse burgers, hebben Rusland gevraagd om hen te evacueren uit het oorlogsgebied, onthulde de minister. Tot nu toe heeft Rusland meer dan een miljoen mensen in veiligheid gebracht, waaronder 120.000 burgers van derde landen, en meer dan 9.500 “volledig uitgeruste” schuilplaatsen voor vluchtelingen op zijn grondgebied ingericht, zei Lavrov, eraan toevoegend dat degenen die het conflict ontvluchten “gekwalificeerde medische hulp en psychologische bijstand” kregen.

Wat er nu gebeurt is geen “nieuwe Koude Oorlog” maar voortdurende pogingen van Washington en zijn bondgenoten om een “VS-centrisch model van de wereld” aan andere naties op te leggen, zei Lavrov. De VS en hun bondgenoten willen de op de VN gebaseerde wereldorde uithollen en vervangen door hun eigen “op regels gebaseerde orde”. Oekraïne is niet de enige plek in de wereld geweest waar de VS en zijn bondgenoten dit doel hebben nagestreefd, merkte de minister op, waarbij hij de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999, de invasie van Irak in 2003 en de Syrische crisis noemde als voorbeelden van dit “destructieve beleid”.

Nu proberen de VS ook een “uitdrukkelijk anti-Chinees beleid” te voeren in de regio Azië-Stille Oceaan, waarschuwde de minister.

De Russische operatie in Oekraïne draagt bij aan het proces van “bevrijding van de wereld van dit neokolonialistische juk van het Westen, dat sterk gebaseerd is op racisme en [Amerikaans] exceptionalisme”, meent Lavrov.

Topfoto: FILE FOTO: De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © Sputnik / Pavel Bednyakov


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *