Bron: RT 9 mei 2022 ~~~

Het offensief was “de enige juiste beslissing”, benadrukte de Russische president tijdens de jaarlijkse parade op de Dag van de Overwinning

De militaire operatie van Rusland in Oekraïne was een preventieve zet tegen toekomstige agressie, zoals president Vladimir Poetin maandag beschreef tijdens zijn toespraak op de Overwinningsdagparade op het Rode Plein in Moskou.

Poetin prees niet alleen de prestatie van het Sovjetvolk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ging ook in op de redenen van het Kremlin voor het aanhoudende conflict tussen Moskou en Kiev. Rusland moest wel optreden omdat er een grootschalig offensief tegen de afgescheiden republieken in de oostelijke Donbass-regio werd gepland, beweerde hij.

“We zagen hoe de militaire infrastructuur zich [in Oekraïne] ontvouwde; honderden buitenlandse adviseurs gingen aan de slag; er waren regelmatige leveringen van de modernste wapens uit NAVO-landen. Het gevaar groeide met de dag,” legde de president uit.

“Rusland gaf een preventief antwoord op de agressie – dit was een gedwongen, tijdige en de enige juiste beslissing van een soeverein, sterk en onafhankelijk land,”

“Ondanks alle meningsverschillen in de internationale betrekkingen heeft Rusland altijd gepleit voor de totstandkoming van een systeem van gelijke en ondeelbare veiligheid,”

Hij haalde de pogingen van Moskou aan voor een dialoog over veiligheidsgaranties met Washington eind vorig jaar, hetgeen geen resultaten opleverde.

De NAVO-landen wilden niet naar ons luisteren, wat betekent dat zij in feite heel andere plannen koesterden, en dat hebben wij gezien”, zo ging hij verder. Er waren openlijke voorbereidingen voor een strafoperatie in de Donbass en “een invasie van onze historische gronden, waaronder de Krim,” benadrukte Poetin, eraan toevoegend dat Kiev ook plannen aankondigde om zijn nucleaire capaciteiten te herstellen.

Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 verkondigen de VS in toenemende mate “Amerikaans exceptionalisme”, aldus Poetin. Door die ideeën te verspreiden, vernedert Washington “niet alleen de hele wereld, maar ook zijn satellieten, die moeten doen alsof ze niets merken en het allemaal nederig aanvaarden. Maar wij zijn een ander land,”

Rusland heeft een ander karakter, wij zullen nooit onze liefde voor ons moederland opgeven, voor ons geloof en de traditionele waarden en gebruiken van onze voorouders; voor het respect voor alle volkeren en culturen.

Maar het Westen heeft blijkbaar besloten deze waarden te “annuleren”, waarbij een dergelijke “morele degradatie het uitgangspunt wordt voor cynische vervalsingen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, en het aanzetten tot Russofobie,” zei hij.

“We weten dat Amerikaanse veteranen, die naar de parade in Moskou wilden komen, dit in feite werd verboden,” voegde Poetin eraan toe. Maar hij wees erop dat Rusland zich de prestaties van de Amerikaanse militairen en hun bijdrage aan de overwinning in de Tweede Wereldoorlog herinnert.

Terugkomend op de militaire operatie in Oekraïne, illustreerde de president dat “de zelfverdedigingstroepen van de Donbass-republieken samen met het Russische leger op hun land vechten… voor het moederland, voor de toekomst ervan, om ervoor te zorgen dat niemand de lessen van de Tweede Wereldoorlog vergeet, zodat er in de wereld geen plaats zal zijn voor slachters, afstraffers en nazi’s.”

Bij de aankondiging van de “speciale militaire operatie” op 24 februari zei Poetin dat Moskou de fouten van het Sovjetleiderschap van 1940-1941 niet moest herhalen. Destijds, zo legde hij uit, probeerde de USSR nazi-Duitsland niet te provoceren door “af te zien van de meest urgente en voor de hand liggende voorbereidingen die het moest treffen om zich te verdedigen tegen een op handen zijnde aanval, of deze uit te stellen.” Als gevolg daarvan, vervolgde de president, was het juiste moment verloren en was het land niet voorbereid om de invasie tegen te gaan.

“De poging om de agressor te sussen in de aanloop naar de Grote Patriottische Oorlog bleek een vergissing te zijn die ons volk duur kwam te staan… We mogen deze fout geen tweede keer maken. We hebben het recht niet om dat te doen,” zei Poetiin


Lees ook (23, 24, 25 februari 2022):


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *