Bron: RT, 29 april 2022 ~~~

Amerikaanse senatoren stelden een wapenschema vast voor Kiev, weken voordat Rusland troepen naar Oekraïne stuurde

Een plan om Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen, gebruikmakend van de “lend-lease”-formule die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om neutraliteitswetten te omzeilen, werd deze week officieel goedgekeurd door het Congres. Het plan werd echter al in januari opgesteld – meer dan een maand voordat Moskou de Donbass-republieken als onafhankelijk erkende en troepen naar Oekraïne stuurde.

De Republikeinse senator John Cornyn introduceerde de Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act, ook bekend als S.3522, op 19 januari 2022. Dit is te lezen op de officiële Congress.gov website voor het wetsvoorstel. Op dezelfde datum werd het mede-ingediend door de senatoren Benjamin Cardin, Jeanne Shaheen en Roger Wicker.

De senatoren Richard Blumenthal en Lindsey Graham steunden het wetsvoorstel de volgende dag, 20 januari. Andere steunbetuigingen druppelden binnen in de daaropvolgende weken, met een totaal van 14 senatoren aan boord op 9 februari, opnieuw volgens Congress.gov.

Rusland heeft de onafhankelijkheid van Donetsk en Lugansk pas op 21 februari erkend. De “speciale militaire operatie” om Oekraïne te demilitariseren begon op 24 februari.

Vreemd genoeg heeft de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen het voorstel van Cornyn pas op 6 april in behandeling genomen. Het werd unaniem goedgekeurd, in de plenaire vergadering voorgesteld door Majority Leader Chuck Schumer en bij stemmingen aangenomen – waarna het wekenlang in het ongewisse bleef terwijl het door Democraten gedomineerde Huis op vakantie was. Op donderdag, na een uur van pro-forma debat, keurde het Huis het goed in een 417-10 stemming. Alle Democraten stemden voor, terwijl alle 10 tegenstemmers Republikeinen waren.

Zowel voorstanders als critici hebben veel ophef gemaakt over het voorstel, dat is vernoemd naar een regeling uit de Tweede Wereldoorlog om de neutraliteitswetten die de wapenexport van de VS beperken te omzeilen. President Franklin Delano Roosevelt bedacht in maart 1941, maanden voordat de VS de Tweede Wereldoorlog inging, een lend-lease regeling om voor miljarden dollars aan wapens te sturen naar Groot-Brittannië, en later de Sovjet-Unie en andere landen.

Cornyn’s wetsvoorstel daarentegen schort twee bestaande wetten van de VS op om het voor het Witte Huis gemakkelijker te maken allerlei soorten wapens naar Oekraïne te sturen. De beperking van de duur van het programma tot vijf jaar wordt geschrapt, wat suggereert dat de VS hoopt dat het conflict nog lang zal duren – maar de hulp wordt ook gekoppeld aan de voorwaarde dat Oekraïne de “lease” uiteindelijk terugbetaalt of de uitrusting teruggeeft, als ze nog werkt.

© Congress.gov/schermafbeelding

Cornyn heeft tot nu toe niet onthuld wat hem zou hebben bewogen om de regeling in te voeren om “de burgerbevolking in Oekraïne te beschermen tegen een Russische militaire invasie” voordat er militaire operaties zijn begonnen.

De motieven van zijn eerste mede-indiener, Cardin, liggen meer voor de hand. Hij is de architect van een reeks anti-Russische wetten, te beginnen met de Magnitsky Act van 2012, de Global Magnitsky Act van 2016, en de CAATSA-wet van 2017, die de handen van de Trump-administratie vastbond in de omgang met Rusland.

In januari 2018, op het hoogtepunt van de “Russiagate” rage, publiceerde Cardin een rapport dat hij had besteld bij de Democratische staf van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, waarin Rusland werd beschuldigd van een “aanval” op “democratische en trans-Atlantische instellingen en allianties,” met behulp van “desinformatie, cyberaanvallen, militaire invasies, vermeende politieke moorden, bedreigingen voor de energiezekerheid, inmenging in verkiezingen, en andere subversieve tactieken.”

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, voor het eerst ondertekend in 2014, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en heeft ontkend dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: © Getty Images / Drew Angerer


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *