Bron: RT 13 Apr 2022 ((Geblokkeerd door KPN/Chello/Vodaphone/T-online enzovoort) ~~~

Rusland zal konvooien die wapens leveren van NAVO-staten aan Oekraïne zien als legitieme doelen voor zijn leger zodra ze het door Kiev gecontroleerde grondgebied bereiken, waarschuwde vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov in een woensdag gepubliceerd interview.

Regelmatig contact met de VS is voor Rusland onmogelijk, gezien “de ongegeneerde steun van Washington voor de militaristische bedoelingen van het Kiev-regime [en] de stroom van moderne wapens” naar het land door NAVO-leden, legde de diplomaat uit Moskou’s doel nu is om het overduidelijk te maken voor de VS en zijn bondgenoten dat Rusland harde methoden zal gebruiken als reactie op pogingen om zijn leger in Oekraïne te vertragen.

“Wij waarschuwen dat Amerikaans-NAVO-transporten met wapens over het Oekraïense grondgebied als legitieme militaire doelen worden beschouwd,” benadrukte hij.

Moskou heeft dit standpunt vanaf de begindagen van de vijandelijkheden in Oekraïne gehandhaafd. Deze week meldde het Russische ministerie van defensie de vernietiging van vier lanceerinrichtingen van een batterij van het S-300 luchtverdedigingssysteem dat door een niet nader genoemd Europees land aan Oekraïne was geleverd.

De wapens in kwestie zouden afkomstig zijn uit Slowakije, dat vorige week aankondigde een S-300 batterij aan Oekraïne te schenken. De Slowaakse premier Eduard Heger noemde de Russische bewering “propaganda” en verwees naar Kievs ontkenning van het bericht.

In een interview met persbureau TASS zei Ryabkov dat Washington de facto weigerde duidelijke antwoorden te geven over door het Pentagon gefinancierde biolabs in Oekraïne. Moskou en China zeiden bezorgd te zijn dat de laboratoria werden gebruikt voor onderzoek naar biowapens, een beschuldiging die Amerikaanse functionarissen hebben ontkend. Het uitblijven van een behoorlijk antwoord op legitieme vragen “bevestigt dat onze bezorgdheid gegrond is,” zei de Russische diplomaat.

Ryabkov zei dat alle besprekingen tussen Rusland en de VS over strategische stabiliteit en nucleaire afschrikking zijn bevroren. Het nieuwe START, het laatste verdrag over nucleaire wapenvermindering dat de twee naties sinds de Koude Oorlog bindt, zal van kracht blijven tot februari 2026, zei hij.

De ambtenaar voegde eraan toe dat de Amerikaanse pogingen om Rusland schade toe te brengen door middel van economische sancties hun doel niet hebben bereikt, tegen de ” verwachtingen in dat de Russen zich zouden overgeven, zoals het Westen zichzelf wijsmaakte.” De beperkingen schaden ook westerse naties en bedrijven, wees hij erop. En hoewel ze de ontwikkeling van Rusland kunnen vertragen, zullen ze die op de lange termijn niet stoppen, verzekerde Ryabkov.

Washington “is geïrriteerd door onze kalme focus op de activiteiten om de economie te stabiliseren en ervoor te zorgen dat deze blijft functioneren in een omgeving van ongekende buitenlandse druk”, zei hij.

Moskou viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de in 2014 ondertekende Minsk-akkoorden niet ten uitvoer had gelegd en Rusland uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. Het door Duitse en Franse bemiddeling tot stand gekomen Minsk-protocol was bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Rusland heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en heeft ontkend dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: leger van oekraïne | Sergei SUPINSKY / AFP


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *