Bron: SouthFront 1 mei 2022 ~~~

Het Russische leger heeft naar verluidt een lange-afstandsradarstation van Kievse troepen in de Donbass-regio aangevallen en vernietigd.

Op 1 mei doken foto’s online op die het wrak tonen van de radar, een 36D6 “Tin Shield” van Sovjet makelij. Een gerichte aanval met een precisiemunitie vernietigde de radar, die was opgesteld in de buurt van de stad Lyman.

De 36D6 radar was ontworpen om luchtdoelen op te sporen en de vriend-of-vijand identificatie uit te voeren. Het systeem, dat een maximaal bereik heeft van 350 kilometer, is zeer doeltreffend in het detecteren van doelen op lage, gemiddelde en grote hoogte, die zich in een breed snelheidsbereik bewegen, met inbegrip van gevleugelde raketten met RCS [radardwarsdoorsnede] kleiner dan 10 centimeter.

Een van de belangrijkste kenmerken van de radar is dat hij kan worden gebruikt als verkennings- en richtsysteem voor het S-300 lange-afstands luchtverdedigingssysteem.

Voor de oorlog heeft de Oekraïnse Ukrspetsexport een aantal 36D6-radars opgewaardeerd tot een nieuwe standaard, de 36D6-M genoemd. De opgewaardeerde versie kan worden gebruikt met geautomatiseerde luchtverdedigingssystemen om laagvliegende luchtdoelen op te sporen onder actieve en passieve storingen en om militair en civiel luchtverkeer te regelen.

Het Russische leger heeft tientallen radarstations en ten minste 281 luchtverdedigingssystemen vernietigd sinds het begin van zijn speciale operatie in Oekraïne.

Westerse landen wedijveren momenteel om de Kievse strijdkrachten van nieuwe radarstations en luchtverdedigingssystemen te voorzien. In april stuurde Slowakije zijn enige S-300PMU lange-afstands luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne. Het werd echter al snel aangevallen door het Russische leger.

Topforo: Het 36D6 mobiele radarsysteem. Bron: ausairpower.net


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.