Bron: Moonofalabama, 29 april 2022 ~~

De Russische kant boekt enige vooruitgang in de oorlog in Oekraïne. Hoewel de verschillen op de kaart klein lijken, is de herpositionering van troepen die Kiev bedreigden voltooid en is het Russische leger nu bezig de Oekraïense troepen in Donbas ernstig te ontmantelen en uit te schakelen.

31 maart 2022

Bron: Liveuamap – groter

29 april 2022

Bron: Liveuamap – groter

Volgens de dagelijkse rapporten van het Russische ministerie van Defensie verliest Oekraïne enkele honderden soldaten en zo’n 30 pantservoertuigen per dag, de meesten door artillerie. Een stortvloed van gruwelfoto’s die door beide partijen op Telegram zijn geplaatst, bevestigen dit. Verschillende Oekraïense pogingen om een tegenaanval uit te voeren op de Russische troepen zijn mislukt.

‘Westerse’ propagandisten constateren dat hun kant aan het verliezen is.

Anders Åslund @anders_aslund 14:02 UTC – 28 apr, 2022
De oorlog: Oekraïne heeft de afgelopen dagen tegenslag gekend. Een hoge Oekraïense functionaris maakte gisteren bekend dat Russische troepen een deel van de regio Kharkiv hadden ingenomen. Gisteren maakte Rusland bekend dat het de hele regio Kherson heeft veroverd. Geen Oekraïense opmars.
Niet goed.

De typische reactie van de V.S. op verliezen is om te verdubbelen.

Dit kan financieel worden gedaan:

Jack Detsch @JackDetsch – 19:25 UTC – 28 Apr, 2022
DATA: Een cumulatief totaal van de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne sinds de Russische invasie van 24 feb.
25 februari: $350m
12 maart: $550m
16 maart: 1,35 miljard dollar
1 april: 1,65 miljard dollar
5 april: 1,75 miljard dollar
13 april: $2,55b
21 april: 3,35 miljard dollar
24 april: 3,67 miljard dollar
28 april: 14,67 miljard dollar (indien goedgekeurd door het Congres)

Het grootste deel van deze bedragen zal naar de Amerikaanse wapenindustrie gaan om wapens te leveren die Oekraïne niet nodig heeft of die nooit de frontlinie zullen bereiken. De rest zal worden geplunderd door Oekraïense oligarchen.

Die financiële verdubbeling zal niet erg effectief zijn.

Er is ook de mogelijkheid van verdubbeling door de oorlog uit te breiden. Dit zou kunnen gebeuren in Bosnië, waar aanvallen op de Servische bevolking de Russische bondgenoot Servië in een nieuwe oorlog zouden kunnen meesleuren. Een bijkomende oorlog zou ook kunnen ontstaan in Transnistrië (aangeduid als een lange strook aan de linkerkant van de bovenstaande kaarten). Hierbij zouden niet alleen troepen uit Oekraïne, maar ook uit Moldavië, Roemenië en Polen betrokken kunnen zijn. Begin jaren negentig eindigde een kleine oorlog tussen Moldavië en de Russische bevolking in Trans-Dnjestrië in 1992 met een staakt-het-vuren en Russische vredestroepen op de grond.

In een stuk over Biden’s nieuwe toezegging van geld aan Oekraïne merkt de NYT op:

Het Oekraïense leger zei dat het meer troepen zou verplaatsen naar de grens met Transnistrië, een kleine afgescheiden regio in Moldavië, op de zuidwestflank van Oekraïne, honderden kilometers verwijderd van de gevechten aan het oostfront.

Mochten die troepen iets doen wat Rusland niet bevalt, dan zal het waarschijnlijk zijn lucht- en raketcapaciteiten gebruiken om hun gevechtskracht te vernietigen. President Poetin had het zeker niet over Trans-Dnjestrië toen hij onlangs Russische wetgevers toesprak en met vergeldingsmaatregelen dreigde:

Ik wil nogmaals benadrukken dat als iemand van buitenaf wil ingrijpen en een strategische bedreiging voor Rusland wil creëren die voor ons onaanvaardbaar is, hij moet weten dat onze vergeldingsaanvallen bliksemsnel zullen zijn. Wij hebben de middelen die wij daarvoor nodig hebben en waarop op dit moment niemand anders aanspraak kan maken. We zullen niet alleen bluffen, we zullen ze gebruiken indien nodig. En ik wil dat iedereen dit weet; wij hebben alle beslissingen in deze zaak genomen.

Dat dreigement was waarschijnlijk een reactie op geruchten dat de VS en het VK van plan zijn raketten met een groter bereik aan Oekraïne te leveren om te gebruiken tegen doelen op Russisch grondgebied. Dat zou een andere vorm van verdubbeling zijn, maar ook een veel gevaarlijker vorm.

Oekraïne is hier het slachtoffer, maar niet van Rusland, maar van veel grotere plannen in de VS, die hun best hebben gedaan om deze oorlog te ontketenen (aanbevolen).

Zoals Michael Hudson uitlegt (vid), zullen de economische gevolgen van deze oorlog catastrofaal zijn voor veel landen en mensen. Maar de neocons die de oorlog leiden, geven daar niet om. Zij hebben een plan om ervan te profiteren. Zij willen de unipolaire macht over de wereld blijven. Voor hen is het een spel en hun belangrijkste motieven zijn onder meer een ingebakken haat tegen Rusland.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *