Bron: RT 27 april 2022 
(geblokkerd in het westen) ~~~

Een grote partij wapens en munitie die door westerse landen naar Kiev is verscheept, is woensdag in het zuidoosten van Oekraïne vernietigd, heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd.

Een militair magazijn dat was opgezet op het grondgebied van de industriële aluminiumfabriek van Zaporozhye werd getroffen door Kalibr-raketten, afgevuurd vanaf Russische marineschepen in de Zwarte Zee.

De faciliteit herbergde “een grote partij buitenlandse wapens en munitie, geleverd door de VS en Europese landen aan het Oekraïense leger,” zei het ministerie.

Russische gevechtsvliegtuigen hebben ’s nachts 59 Oekraïense militaire doelen geraakt, terwijl artillerie 573 aanvallen uitvoerde op Kievse troepen; 18 drones werden ook neergeschoten, voegde het eraan toe.

Op maandag kondigde Moskou de vernietiging aan van zes spoorwegknooppunten in het westen van Oekraïne, zeggende dat ze werden gebruikt om “buitenlandse wapens en militaire hardware aan de Oekraïense strijdkrachten te leveren”.

Rusland heeft de VS en zijn bondgenoten in het VK en de EU herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het sturen van dodelijke hulp naar Oekraïne, zeggende dat het de situatie alleen maar destabiliseert en de vooruitzichten op vrede belemmert.

“Deze wapens zullen een legitiem doelwit zijn voor de Russische strijdkrachten,” herhaalde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op dinsdag. “Magazijnen, ook in het westen van Oekraïne, zijn meer dan eens zo’n doelwit geworden. Hoe kan het ook anders? De NAVO voert in wezen oorlog met Rusland via een proxy en bewapent die proxy. Oorlog betekent oorlog.”

Maar NAVO-leden, die Kiev al hebben bewapend met antitank- en luchtafweerraketsystemen, pantservoertuigen, houwitsers en andere wapens, tonen geen tekenen van terughoudendheid.

Maandag verklaarden de VS dat zij een bijeenkomst van 40 landen hadden belegd op hun luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland om te bespreken hoe zij Kiev verder kunnen bijstaan in zijn conflict met Moskou. Tijdens de bijeenkomst zei Lloyd Austin, minister van Defensie van de VS, dat Washington “hemel en aarde zal blijven bewegen om tegemoet te komen” aan de militaire behoeften van de Oekraïense regering, terwijl hij er bij andere landen op aandrong om ook bij te dragen aan de zaak.

Een dag eerder reisden Austin en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Kiev om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky persoonlijk te verzekeren van Westerse steun.

Rusland viel zijn buurland eind februari aan, na de weigering van Oekraïne om de voorwaarden van de Minsk-akkoorden uit te voeren, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, en de uiteindelijke erkenning door Moskou van de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zich officieel neutraal verklaart en garanties geeft dat het niet tot de NAVO zal toetreden. Oekraïne beschouwt het Russische offensief als een niet uitgelokte oorlogsdaad en heeft ontkend dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: FILE FOTO: Een Kalibr-raket wordt afgevuurd door een Russisch oorlogsschip. © Sputnik / Ministerie van Defensie van Rusland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.