Bron: RT, 4 mei 2022 ~~~

Autoriteiten in de afgescheiden Donetsk-republiek hebben Oekraïense troepen beschuldigd van het vernietigen van vier opslagtanks en het doden van een persoon

Vier oliereservoirs staan in lichterlaaie nadat Oekraïense troepen de stad Makeyevka in de Donetsk Republiek zouden hebben beschoten, meldden lokale autoriteiten op woensdag.

Volgens de territoriale verdedigingstroepen van de Donetsk Volksrepubliek (DPR) werd bij de aanval een persoon gedood en raakten er nog eens twee gewond. In een korte verklaring die woensdag op Telegram werd geplaatst, beschreven de lokale autoriteiten deze informatie echter als “voorlopig”. Het Russische persbureau Tass meldde, onder verwijzing naar informatie van het stadsbestuur van Makeyevka, dat maar liefst tien mensen gewond zijn geraakt bij het incident.

De territoriale verdedigingstroepen onthulden ook dat elke tank tot 5.000 kubieke meter olie zou kunnen bevatten. Op beelden en foto’s die door de autoriteiten zijn vrijgegeven, is te zien hoe een kolom van dikke zwarte rook uit de brandende olieopslagplaats opstijgt. De verdedigingstroepen hebben de inwoners van Donetsk en Makeevka geadviseerd om hun ramen te sluiten en binnen te blijven.

Het Oekraïense nieuwsagentschap Unian heeft de brand ook gemeld, onder verwijzing naar de autoriteiten van de Democratische Volksrepubliek Korea en naar video’s die op lokale Telegramkanalen zijn gedeeld. Volgens het bericht voorzag het oliedepot de Russische strijdkrachten van brandstof.

Bovendien maakte Unian melding van een andere brand in Donetsk, naar verluidt in een opslagplaats.

De Oekraïense regering heeft tot nu toe nog geen officieel commentaar gegeven op de aanval.

Bij een aparte beschieting in Donetsk raakten woensdag volgens de territoriale verdedigingstroepen zeven burgers gewond. Functionarissen van de DPR hebben de Oekraïense strijdkrachten beschuldigd van het uitvoeren van de aanval. Bij het bericht van de verdedigingstroepen is een korte videoclip gevoegd waarin een lege bus te zien is die langs de kant van de weg staat met versplinterde ruiten, meerdere gaten en wat lijkt op bloedvlekken op de zijkant. Het is echter niet duidelijk of de genoemde gewonde burgers zich in het voertuig bevonden op het moment van de aanval.

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet had uitgevoerd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door bemiddeling van Duitsland en Frankrijk tot stand gekomen protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven. Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Brandweerlieden proberen een brand te blussen in een oliedepot in de stad Makiivka, Donetsk Volksrepubliek (DPR). © Sputnik/Alexey Kudenko


NAVO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.