Bron: SouthFront 12 april 2022 ~~~

Rusland en de troepen van de DPR gaan vooruit en komen dichter bij de verwezenlijking van de twee hoofddoelen van de speciale militaire operatie: de denazificatie en demilitarisering van Oekraïne.

Het Russische leger vernietigt gestaag de militaire faciliteiten van de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) en onderdrukt de belangrijkste Oekraïense nationalistische strijdkrachten, waaronder het Azov-regiment dat geblokkeerd is in de stad Mariupol.

Tegelijkertijd is de opmars van de Russische troepen aan de frontlinies van de Donbass bijna tot stilstand gekomen. De Russische groepering ten noorden van Kharkiv dreigt te worden geblokkeerd. Het Oekraïense leger staat op het punt om oorlog te voeren op Russisch grondgebied. En de Russische inspanningen voor de demilitarisering van Oekraïne worden gedeeltelijk tenietgedaan door de militaire leveringen van Kievs bondgenoten.

De hergroepering en versterking van de posities door beide partijen is al ongeveer 2 weken aan de gang in Oost-Oekraïne. Beide partijen bereiden zich voor op de bloedige strijd om de Donbass.

Russische, DPR- en LPR-troepen bereiden zich voor op de omsingeling van de machtigste AFU-troepengroep, die tot 100 duizend militairen telt. De AFU brengt ook alle beschikbare troepen over naar het oostfront om het Russische offensief te stoppen.

Tot nu toe zijn de frontlinies in de Donbas-regio, ondanks hevige gevechten en zwaar artillerievuur in sommige gebieden, vrijwel bevroren door positionele gevechten.

Van Izyum en Rubezhnoe, tot Popasnaya en Ugledar, blijft de situatie zonder merkbare veranderingen. In tegenstelling tot Mariupol, waar de restanten van de AFU, met inbegrip van de meest fervente nationalistische formaties, snel hun posities verliezen.

In de nacht van 12 april hebben de overblijfselen van de Oekraïense troepen die op het grondgebied van de Ilyich-centrale waren omsingeld, getracht de stad in noordelijke richting te ontvluchten. Volgens het Russische Ministerie van Defensie probeerde een groep van wel 100 Oekraïense militairen in pantservoertuigen zich een weg uit de fabriek te vechten. Deze doorbraakpoging werd verijdeld door luchtaanvallen en artillerie. Drie Oekraïense tanks, vijf infanteriegevechtsvoertuigen, zeven voertuigen en tot 50 man personeel werden vernietigd. Nog eens 42 Oekraïense militairen legden hun wapens neer en gaven zich over.

Terwijl Moskou beweert dat bijna niemand erin slaagde te ontsnappen, zeggen functionarissen van de DPR dat sommige van de Oekraïense soldaten erin slaagden zich te verspreiden.

Dergelijke wanhopige pogingen om uit de omsingeling te geraken wijzen echter op de hopeloosheid van de strijdkrachten van Oekraïne die in Mariupol zijn achtergebleven.

Op 11 april zei het hoofd van de DPR dat de haven van Mariupol onder controle van de republiek was gekomen.

In Mariupol blijft het laatste belangrijke punt van verdediging van de AFU het grondgebied van Azovstal. Er zijn nog enkele verzetshaarden in de kustgebieden en in de Ilyich-fabriek.

Ondertussen, gebruik makend van de tactische pauze in het oosten van Oekraïne, gaf Zelensky het bevel om in het offensief te gaan op het grondgebied van Rusland. Online werd een video verspreid waarop te zien was hoe het bevel tot een aanval op de regio Belgorod in Rusland werd voorgelezen aan het Oekraïense nationalistische bataljon “Tornado”.

Als gevolg hiervan is een verhoogd niveau van terroristisch gevaar afgekondigd in de aan Oekraïne grenzende regio’s van Rusland.

Een georganiseerd offensief van het Oekraïense leger tegen Rusland lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Niettemin hebben de grensregio’s van de Russische Federatie regelmatig te lijden onder Oekraïense aanvallen.

Op 12 april werden in het grensgebied van de regio Belgorod spoorrails beschadigd.

Op 11 april werd het dorp Shabelskoye in Krasnodarskiy kray door de AFU beschoten, waarschijnlijk met Tochka-U ballistische raketten vanuit Mariupol.

In het dorp Tavrichesky op de Krim werd een Oekraïense drone neergeschoten door de Russische luchtverdediging.

Een Oekraïense Bayraktar TB2 aanvalsdrone werd vernietigd voor de kust van de Krim.

Wat was aangekondigd als een speciale militaire operatie staat op het punt om te ontaarden in een langdurige volwaardige oorlog in Europa. Het lijkt erop dat de enige manier om dit te voorkomen een snelle Russische “overwinning” aan de frontlinies is. Maar aangezien het Kremlin verklaarde geen duidelijke zicht te hebben op wat het “einde van de militaire operatie” op het slagveld betekent, maar ook door de tussenkomst van het Westen, gaat de oorlog in Oekraïne een fase zonder einde in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *