Bron: RT, 28 april 2022 ~~~

Warschau is van plan troepen in te zetten om West-Oekraïne te bezetten, beweert Russische spionchef
Polen heeft geheim plan voor Oekraïne, beweert Moskou

Inlichtingen verkregen door Rusland suggereren dat Polen en de VS werken aan een plan voor Warschau om de controle terug te krijgen over Oekraïense gebieden die Warschau beschouwt als “historisch behorend” tot haar, heeft Moskou’s Buitenlandse Inlichtingendienst (SVR) chef Sergey Naryshkin gezegd.

Volgens het vermeende plan, zullen in de eerste fase van deze “hereniging” Poolse “vredeshandhavers” worden ingezet in het westen van Oekraïne onder het voorwendsel van “bescherming tegen Russische agressie,” schetste Naryshkin in een verklaring op donderdag.

De details van de operatie worden nu besproken tussen Warschau en de Amerikaanse regering, beweerde hij, eraan toevoegend dat de operatie is ontworpen om te worden uitgevoerd zonder een NAVO-mandaat, en alleen vrijwillige staten die deelnemen.

Warschau is er tot nu toe niet in geslaagd andere landen te vinden die zich bij haar zaak willen aansluiten, voegde hij eraan toe. Maar de Poolse autoriteiten maken zich daar geen zorgen over, omdat ze het aantal “onnodige getuigen” van hun acties willen minimaliseren, zei Naryshkin.

Ondanks hun publiekelijk verklaarde doel om Moskou tegen te gaan, zouden de Poolse troepen worden ingezet in delen van Oekraïne waar ze bijna geen kans zullen hebben om de Russische strijdkrachten te bestrijden, legde hij uit.

Volgens Russische gegevens, zal het eigenlijke “tactische doel” van de Poolse troepen zijn het overnemen van de controle over strategische faciliteiten van de Oekraïense Nationale Garde. De Poolse inlichtingendiensten zijn blijkbaar nu op zoek naar “betrouwbare” leden van de Kievse elite, die bereid zouden zijn een pro-Warschau tegenwicht te vormen voor de Oekraïense nationalisten.

De Poolse regering gaat ervan uit dat het verschansen van haar troepen in het westen van Oekraïne met grote waarschijnlijkheid zou leiden tot de splitsing van het land, zo beweerde hij. In dat geval zou de controle over de gebieden waar de vredeshandhavers zullen worden ingezet in handen van Warschau blijven, vervolgde de spionagechef.

Het plan lijkt een poging te zijn om een historische overeenkomst te herhalen die na de Eerste Wereldoorlog werd gesloten en waarbij de westerse naties Warschau’s recht aanvaardden om, in eerste instantie, delen van Oekraïne te bezetten om de bevolking te beschermen tegen de “bolsjewistische dreiging” en, later, deze gebieden op te nemen in de Poolse staat.

De westelijke grenzen van Oekraïne werden voor het laatst hertekend na de Tweede Wereldoorlog toen Polen instemde met de afscheiding van de regio Oost-Galicië en het grootste deel van Volhynia, die werden opgenomen in de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek. Warschau werd gecompenseerd met land dat eerder deel had uitgemaakt van Duitsland, met name door het verkrijgen van de havenstad Gdansk (Danzig).

Nazi-Duitsland viel Polen in augustus 1939 binnen en maakte zo de weg vrij voor een zes jaar durende bezetting, die in 1945 eindigde toen het Poolse land door het Rode Leger werd bevrijd.

In 1943 werden Oost-Galicië en Volhynië het toneel van massamoorden, gepleegd door de Oekraïense nationalistische groeperingen OUN-UPA (Organisatie van Oekraïense Nationalisten – Oekraïens Opstandelingenleger), die met de nazi’s samenwerkten. Aangenomen wordt dat in die tijd tot 100.000 mensen, voornamelijk Polen en Joden, zijn vermoord.

Enkele jaren geleden erkende het Poolse parlement de misdaden van de Oekraïense nationalisten tegen de Polen tijdens WO II als “genocide”. Leden van het leiderschap dat toestemming gaf voor de gruweldaden worden nu in Oekraïne beschouwd als nationale helden.

Topfoto: Poolse troepen nemen deel aan militaire oefeningen met soldaten uit Groot-Brittannië, de VS en Roemenië op het militaire oefenterrein in Bemowo Piskie. © AFP / Janek Skarzynsk


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *