Bron: SputnikNews 28 april 2022 
(geblokkeerd in het westen)~~~

De Noorse strijdkrachten zullen de militaire activiteit in het noorden aanzienlijk opvoeren, met inbegrip van oefeningen, heeft legercommandant generaal-majoor Lars Lervik gezegd, onder verwijzing naar de speciale operatie van Rusland in Oekraïne.

generaal-majoor Lars Lervik

Volgens Lervik zal de toename vooral betrekking hebben op het noorden van Noorwegen, met name de provincie Finnmark, inclusief het garnizoen van Porsangmoen en het gebied Kirkenes dat grenst aan de Oblast Moermansk in Rusland.

Bij sommige van de oefeningen zullen bondgenoten in het noorden worden betrokken, aangezien dit een van de punten is die de regering noemt in haar voorstel om de defensie-uitgaven van het land met 3 miljard NOK (320 miljoen dollar) te verhogen, dat in maart is ingediend. In 2020 zijn de ministers van Defensie van Finland, Zweden en Noorwegen een formele militaire samenwerking aangegaan om de verstandhouding te verbeteren.

Naast verhoogde oefenactiviteiten werken de strijdkrachten aan het opbouwen van hun noodvoorraden voedsel, brandstof, reserveonderdelen en munitie.
“Dit proberen we iets sneller te doen dan gepland, om beter voorbereid te zijn”, zei Lervik.

Bjørn Arild Gram, minister van Defensie. Bron: Wikipedia

Minister van Defensie Bjørn Arild Gram stelde dat het “natuurlijk” was voor Noorwegen om actiever te zijn in het noorden, verwijzend naar een “ernstig” lopend conflict in Europa, waarvoor volgens hem Rusland “verantwoordelijk” was, met grote veranderingen in de algemene veiligheidssituatie.

Rusland heeft op 24 februari zijn speciale militaire operatie in Oekraïne gelanceerd, met het idee om het land te “demilitariseren en te de-nazificeren”, nadat de afgescheiden republieken Donetsk en Lugansk om hulp hadden gevraagd om zich te verdedigen tegen de toenemende beschietingen en provocaties van Kiev.

Sinds het begin van het conflict geniet Oekraïne massale westerse steun en toenemende wapenleveranties van NAVO-landen en daarbuiten, variërend van zijn onmiddellijke buren tot verre naties als Australië en Canada.

Als reactie op de Russische campagne, die het als een “invasie” bestempelde, heeft het Westen een reeks sancties tegen Moskou afgekondigd, met sluiting van het luchtruim en tal van beperkende maatregelen tegen Russische functionarissen en entiteiten, media en financiële instellingen, alsook tegen sectoren van de economie die variëren van energie en technologie tot consumptiegoederen.

Een andere verschuiving heeft geleid tot een sterke stijging van de militaire uitgaven in het Westen. Het meest dramatisch is de ommezwaai van Duitsland, met beloften om de uitgaven te verhogen tot meer dan 2 procent van het BBP van het land en een onmiddellijke injectie van 100 miljard euro (113 miljard dollar) in zijn strijdkrachten.

Ondertussen zijn de Noors-Russische betrekkingen, die gekenmerkt werden door een eeuwenlange samenwerking sinds het tijdperk van de Vikingen, het afgelopen decennium verslechterd door beschuldigingen van spionage, militaire opbouw in het noorden, onderscheppingen van gevechtsvliegtuigen en de uitwijzing van diplomaten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *