Bron: RT, 29 april 2022 ~~~

Warschau heeft de helft van zijn tanks aan Kiev overhandigd, beweert een plaatselijke krant

Polen heeft buurland Oekraïne maar liefst $ 7 miljard aan militaire hulp geboden sinds het uitbreken van het conflict tussen Kiev en Moskou, heeft Polskie Radio gemeld.

De wapenleveringen aan Oekraïne omvatten 200 Sovjet-ontworpen T-72 tanks, tientallen Gvozdika houwitsers, Grad meervoudige raketwerpers, raketten voor MIG-29 en Su-27 oorlogsvliegtuigen, evenals andere munitie en in Polen gemaakte verkenningsdrones, volgens de outlet.

De journalisten wezen erop dat het NAVO-land ongeveer 400 tanks in zijn arsenaal had vóór het Oekraïense conflict, wat betekent dat Warschau al afscheid heeft genomen van ongeveer de helft van zijn pantservloot ten gunste van Kiev.

Sommige van de Poolse tanks werden in 2019 geüpgraded, maar Oekraïne kreeg alleen de voertuigen die niet onder het moderniseringsprogramma vielen, zei Polskie Radio.

De plaatsvervangend minister van defensie van het land, Wojciech Skurkiewicz, heeft aan Polskie Radio bevestigd dat Polen Oekraïne militair heeft gesteund sinds het begin van de vijandelijkheden.

Warschau is een van de meest actieve steuners van Kiev geweest tijdens het conflict, aandringend op strengere sancties tegen Rusland dan andere EU leden – tot een totaal verbod op handel met het land – en roepend om een NAVO vredesmissie om westerse wapentransporten naar Oekraïne veilig te stellen.

Echter, op donderdag, zei Ruslands Buitenlandse Inlichtingendienst (SVR) dat het op de hoogte was van plannen van Polen en de VS om het lopende conflict te gebruiken voor Warschau om de controle terug te krijgen over gebieden in het westen van Oekraïne die de Polen na de Tweede Wereldoorlog hadden verloren, maar nog steeds beschouwen als “historisch behorend” tot hen.

De plotters hopen naar verluidt de verdeling van Oekraïens land te bereiken door een niet-NAVO-missie van Poolse vredeshandhavers naar het land te sturen. Arriverend onder het voorwendsel van “bescherming tegen Russische agressie,” zouden zij zich in werkelijkheid richten op het heroveren van de controle over belangrijke faciliteiten op de lokale troepen, aldus het agentschap.

Polen heeft deze beweringen ontkend als een “Russische informatie operatie” gericht tegen Warschau en Washington. Maar SVR herhaalde op vrijdag dat haar verklaring over de Poolse vredesoperatie in Oekraïne “geen veronderstelling was, maar een inlichtingengegeven, verkregen uit verschillende betrouwbare bronnen.”

Rusland stuurde troepen naar Oekraïne op 24 februari, na het falen van Kiev om de voorwaarden van de Minsk-akkoorden uit te voeren, voor het eerst ondertekend in 2014, en Moskou’s uiteindelijke erkenning van de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk. Het door Duitse en Franse bemiddeling tot stand gekomen Minsk-protocol was bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zich officieel tot neutraal land verklaart dat nooit tot de NAVO zal toetreden. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en heeft ontkend dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet de Poolse premier Mateusz Morawiecki en EU-functionarissen in Kiev. © AFP / Oekraïens voorzitterschap


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *