Bron: Paul Antonopoulos
zuidfront 19 april 2022 ~~~

De heroriëntatie van Rusland op de oostelijke markten zal een ramp zijn voor de Europese Unie, omdat het volledig afhankelijk zal worden van de Verenigde Staten. Nadat Rusland gedwongen werd om zijn economisch model en beleid te veranderen omdat de handelsbetrekkingen met de EU verbroken zijn, zal Brussel in wezen in een situatie terechtkomen waarin het volledig afhankelijk is van de VS, een situatie die de Franse president Emmanuel Macron wilde vermijden, maar die hij zelf in gang heeft gezet door snel het standpunt van Washington over Oekraïne over te nemen toen Russische troepen op 24 februari het land binnenvielen.

Hoewel we in het Westen graag toespelingen maken en geloven dat Rusland geïsoleerd is en er een wereldwijde consensus bestaat tegen president Vladimir Poetin, zijn China en opkomende machten als India, Indonesië en Brazilië niet betrokken bij dergelijke economische vijandelijkheden. In een dergelijk scenario wordt de EU niet langer serieus genomen op het internationale toneel, aangezien al haar retoriek over het bereiken van strategische autonomie van Washington niet meer was dan dat – retoriek.

Het Westen heeft de sanctiedruk op Moskou opgevoerd, waarbij de banksector en de toeleveringsketen van hoogtechnologische producten de belangrijkste doelwitten zijn. De roep om de Europese afhankelijkheid van Russische energiebronnen te verminderen is ook luider geworden. Dit zijn moeilijke kwesties voor de VS en de EU, aangezien zij de brandstof- en voedselprijzen sterk hebben doen stijgen, waardoor de gemiddelde burger nog armer is geworden.

Op een moment dat de Europese burgers economisch te lijden hebben, is het Amerikaans Militair Industrieel Complex (MIC) sterk verrijkt door het conflict in Oekraïne. Ongetwijfeld is de crisis in Oekraïne positief voor Washington, aangezien het WIC niet alleen is verrijkt, maar ook een capitulatie heeft afgedwongen van de pogingen van Europa om een grotere onafhankelijkheid te bereiken.

Nadat Rusland zijn speciale campagne in Oekraïne was begonnen, stegen de aandelenkoersen van de grootste Amerikaanse militaire bedrijven onmiddellijk sterk. Begin 2022 waren de aandelengroei-indexen van sommige bedrijven tot rond nul gedaald. Maar terwijl de Amerikaanse WIC profiteert, kampt Europa met een energiecrisis.

De ondergrondse opslagfaciliteiten in Europa waren begin dit jaar overgeschakeld op de prioriteit aan bijvullen toen de minimumreserves seizoensgebonden waren bereikt (25,51% van het nominale bedrijfsvolume). Dit werd onderbroken van 31 maart tot 5 april als gevolg van een koudegolf.

Op 10 april waren de reserves in de ondergrondse opslagfaciliteiten van de EU gestegen tot 26,84% en op 13 april was dit 27,13%. Volgens gegevens achteraf zijn de reserves in de eerste drie weken na het begin van de pompfase gestegen van 1,6% tot 5,3%. Tegen 2022 bedroeg deze waarde 1,53%, waaruit blijkt dat er grote problemen zijn met het oppompen van gas.

Tegelijkertijd heeft het belangrijkste probleem bijna niets te maken met het feit dat er niet genoeg Russisch gas is, maar is het belangrijkste obstakel de hoge kostprijs van groene brandstof. De beheerders van opslagfaciliteiten hebben duidelijk geen haast om gas op te slaan tegen de huidige hoge prijs (1.100-1.300 dollar per duizend kubieke meter), aangezien zij nog steeds verwachten dat de prijzen seizoensgebonden zullen dalen.

Europa heeft in de winter 51 miljard kubieke meter gas uit de ondergrondse opslag gehaald, dat is 107,8% van het volume dat in de zomer is opgepompt. Daarmee eindigde het tapseizoen op 19 maart op een van de laagste niveaus qua reserves in jaren – er was slechts 25,2 miljard kubieke meter gas. Om de ondergrondse opslagfaciliteiten komende winter weer aan te vullen, moet ten minste 63 miljard kubieke meter worden opgepompt. Gazprom beschouwt dit als een ambitieuze opdracht aangezien in de afgelopen jaren dergelijke hoeveelheden niet zijn opgepompt en zouden niet genoeg zijn om de energievoorziening bij koud weer veilig te stellen.

Uit cijfers van medio april bleek dat de EU sinds het begin van de oorlog 29 miljard euro aan Rusland heeft betaald voor energie, waarmee wordt benadrukt hoe moeilijk het voor Europa is om zich los te maken van Russische energie. Dit heeft de EU er echter niet van weerhouden andere provocerende maatregelen te nemen, zoals de aanvallen op het financiële systeem van het land en het sluiten van zijn luchtruim.

In feite heeft Europa in de loop van de oorlog in Oekraïne de vooruitgang die het heeft geboekt om strategische autonomie ten opzichte van Washington te bereiken, teruggedraaid. In de illusie dat Oekraïne een liberaal bastion is dat strijdt tegen een autoritair Rusland, heeft de EU de VS gevolgd in het steunen van het land, terwijl ze de onliberale behandeling van minderheden en het opnemen van neonazi-organisaties zoals het Azov Bataljon in staatsstructuren negeerde. Op deze manier, nu de economie van Rusland naar het oosten keert terwijl de economie en de burgers van Europa eronder lijden, zijn de VS de grootste winnaar, omdat ze er niet alleen in geslaagd zijn de Europeanen opnieuw te onderwerpen, maar ook een scheiding tussen Europa en Moskou tot stand hebben gebracht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *