Bron: Kyle Anzalone 
AntiWar.com 1 mei 2022 ~~~

De wetgeving van Rep. Adam Kinzinger zal oorlog met Rusland autoriseren in respons op WMD’s

Op zondag kondigde Congreslid Adam Kinzinger (R-IL) een nieuwe Authorization for Use of Military Force (AUMF) aan. Als de AUMF wordt aangenomen, zal president Joe Biden Amerikaanse troepen kunnen inzetten om Oekraïne te verdedigen als Rusland chemische, biologische of nucleaire wapens gebruikt.

Het Congreslid gaf een persbericht uit waarin hij zei dat de wetgeving belangrijke rode lijnen zou aangeven en sloot zich aan bij het pleidooi van Biden dat “Poetin moet worden gestopt”.

“Ik stel deze AUMF voor als een duidelijke redline zodat de regering gepaste actie kan ondernemen indien Rusland chemische, biologische en/of nucleaire wapens zou gebruiken. We moeten opkomen voor de mensheid en we moeten opkomen voor onze bondgenoten.

“Zoals de president van de Verenigde Staten heeft gezegd, moet Poetin worden gestopt. Dienovereenkomstig moet de opperbevelhebber van ’s werelds grootste leger de autoriteit en de middelen hebben om de nodige acties te ondernemen om dat te doen.”

Het wetsvoorstel getiteld “To authorize the use of United States Armed Forces to defend the territorial integrity of United States allies,” staat de president toe om vast te stellen of Rusland WMD’s heeft gebruikt. Het AUMF vervalt zodra de president aan het Congres verklaart dat de territoriale integriteit van Oekraïne is hersteld.

Net als het AUMF van 2002 geeft de wet de president bijna een blanco cheque om oorlog te voeren. Het wetsvoorstel voorziet niet in toezicht op de vaststelling van het gebruik van massavernietigingswapens, noch in een vervaldatum.

Kinzinger kondigde het wetsvoorstel aan bij Meet the Press en zei tegen presentatrice Margret Brennan: “Ik denk niet dat we op dit moment geweld moeten gebruiken in Oekraïne. Ik heb zojuist een AUMF ingediend dat de president in feite de macht van het Congres geeft om toestemming te vragen voor gebruik als er nucleaire, biologische of chemische massavernietigingswapens worden gebruikt in Oekraïne.

In een toespraak enkele dagen voordat hij voor het AUMF van 2002 stemde, bagatelliseerde toenmalig senator Joe Biden eveneens het risico dat president George W. Bush de bevoegdheid zou gebruiken om oorlog te voeren in Irak. “Ik zal voor stemmen omdat we Irak moeten dwingen zijn verplichtingen tegenover de Verenigde Naties na te komen… Goedkeuring van deze resolutie betekent niet dat militaire actie op handen is of onvermijdelijk is.”

Kyle Anzalone is de opinieredacteur van Antiwar.com, nieuwsredacteur van het Libertarian Institute, en medepresentator van Conflicts of Interest.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.