Bron: RT, 3 mei, 2022 ~~~

Kiev houdt vol dat het enige document dat het met Moskou zal ondertekenen de “capitulatie” van Rusland is

De hoogste veiligheidsfunctionaris van Oekraïne heeft gezegd dat Kiev, in plaats van een vredesverdrag, alleen bereid is om een document met Moskou te ondertekenen dat de nederlaag van Rusland zou bezegelen. De aankondiging komt op een moment dat het conflict tussen de twee landen blijft voortwoeden.

Tijdens een TV-interview op maandag werd Alexey Danilov, het hoofd van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne (NSDC), gevraagd naar internationale veiligheidswaarborgen voor Kiev en mogelijke vrede met Rusland.

Danilov antwoordde: “Met Rusland kunnen we alleen een capitulatieakte ondertekenen. Hoe eerder ze dat doen, hoe beter het is voor hun land.”

De ambtenaar merkte eerder in het interview op dat het bureau van president Volodymyr Zelensky de besprekingen voert en niet de NSDC. “Wij hebben onze eigen standpunten. De president kent mijn standpunt over de kwestie,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat hij gelooft dat Zelensky de Oekraïense grondwet niet zal schenden, die de territoriale integriteit van het land garandeert en het streven naar toetreding tot de NAVO.

Later op maandag bracht Zelensky’s adviseur Alexey Arestovich de opmerkingen van Danilov ter sprake tijdens een chat met activist en YouTuber Mark Feygin. “De verklaring is heel eenvoudig: er zal geen vredesverdrag met Rusland komen. Er zal alleen de capitulatie van de Russische Federatie zijn,” zei Arestovich.

Gevraagd of Danilov gemachtigd was om dergelijke uitspraken te doen, zei Arestovich: “Hij doet niet zomaar zulke uitspraken. Hij is een ambtenaar van de hoogste rang. Het is een compleet nieuwe realiteit.”

Moskou wil dat Oekraïne afziet van toetreding tot de NAVO, de Krim erkent als deel van Rusland, en de onafhankelijkheid van de Donbass-republieken erkent. Moskou streeft ook naar “demilitarisering” en “denazificatie” van Oekraïne.

Vredesonderhandelingen liepen vast na een bijeenkomst in Istanbul, Turkije, eind maart. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigde Kiev er zondag van regelmatig van standpunt te veranderen en de besprekingen te “saboteren”.

Rusland viel eind februari buurland Oekraïne aan, nadat Kiev de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. Het door Duitse en Franse bemiddeling tot stand gekomen protocol was bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig ongeprovoceerd was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Een Oekraïense soldaat nabij Slovyansk, 26 april 2022. © Yasuyoshi Chiba / AFP


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.