Bron: RT, 28 april 2022 
(geblokkeerd in het westen)

Door Senaat goedgekeurde “Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act” wordt door het Huis goedgekeurd en heft beperkingen op wapenleveringen op.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat verschillende beperkingen op het sturen van wapens naar Oekraïne wegneemt te midden van het aanhoudende Russische offensief. De “Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act”, die eerder deze maand door de Senaat werd goedgekeurd, blaast het programma nieuw leven in dat Washington gebruikte om militaire uitrusting te sturen naar oorlogvoerende partijen in WO II terwijl ze officieel neutraal bleven.

De eindstemming op donderdagmiddag was 417-10, met drie leden die niet stemden. Alle Democraten stemden voor, terwijl alle tien tegenstemmers Republikeinen waren.

Het wetsvoorstel, dat was ingediend door senator John Cornyn (R-Texas), werd op 6 april door de Senaat aangenomen, maar het door de Democraten gedomineerde Huis hield twee weken paasreces alvorens het in behandeling te nemen.

De wet machtigt het Witte Huis om “defensieartikelen te lenen of te leasen” aan Oekraïne of andere “Oost-Europese landen die getroffen zijn door de invasie van de Russische Federatie in Oekraïne, om de defensiecapaciteiten van die landen te helpen versterken en hun burgerbevolking te beschermen tegen een mogelijke invasie of voortdurende agressie”.

Cornyn’s wetsvoorstel creëert geen nieuw programma, maar maakt het gemakkelijker voor president Joe Biden om wapens naar Kiev te sturen door de beperkingen van twee bestaande wetten op te schorten, waarvan er een de duur van de hulp op vijf jaar beperkt.
Westerse wapens vernietigd in Oekraïne – Rusland

Voorwaarde is wel dat Oekraïne moet betalen voor de “teruggave van en vergoeding en terugbetaling voor defensieartikelen die aan het land zijn uitgeleend of geleased”. Het is de vraag of Kiev in staat is dergelijke betalingen te doen, aangezien de Oekraïense regering de VS en de EU momenteel om 7 miljard dollar per maand vraagt, alleen al om salarissen en pensioenen te kunnen blijven betalen.

De leenbrief staat los van de lopende Amerikaanse inspanningen om Kiev wapens te sturen uit de voorraden van het Pentagon. Biden heeft de bijna 3,5 miljard dollar die het Congres voor dit doel heeft goedgekeurd, al opgebruikt en wil meer middelen. Het dreigt echter te worden tegengehouden als de Democraten erop staan het te bundelen met hun Covid-19 financieringsplan, aangezien de Republikeinen hebben gewaarschuwd dat zij alleen een afzonderlijk wetsvoorstel zullen steunen.

“We hebben het mechanisme nog niet,” vertelde perschef van het Witte Huis Jen Psaki dinsdag aan verslaggevers.

De oorspronkelijke lend-lease werd in maart 1941 door president Franklin Delano Roosevelt uitgevaardigd – negen maanden voordat de VS de Tweede Wereldoorlog inging – en bedroeg 50,1 miljard dollar (980 miljard in dollars omgerekend in 2022) tegen september 1945, toen het programma eindigde. Het grootste deel van de wapens en uitrusting ging naar het VK (31,4 miljard dollar), een deel van 11,3 miljard dollar ging naar de Sovjet-Unie en nog eens 7,4 miljard dollar naar andere landen. In theorie zou de hulp moeten worden terugbetaald of teruggegeven, maar de VS accepteerden in plaats daarvan de huur van militaire bases in het buitenland.

Topfoto: FILE PHOTO. Oekraïense troepen ontvangen FGM-148 Javelins, Amerikaanse draagbare antitankraketten die door de VS aan Oekraïne zijn geleverd. © AFP / Sergei SUPINSKY


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *