Bron: RT, 1 mei 2022 ~~~

Olaf Scholz zegt dat hij “vragen over oorlog en vrede” niet zal laten bepalen door opiniepeilingen en opiniepeilingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gezegd dat Berlijn niet het voortouw zal nemen in het sturen van zware wapens en voertuigen naar Oekraïne. Onder druk van functionarissen in Kiev om dit te doen en vanuit zijn eigen regering, benadrukte Scholz dat hij geen “overhaaste actie” zal ondernemen die het lopende conflict zou kunnen verergeren.

“Ik neem mijn beslissingen snel en coördineer ze met onze bondgenoten”, zei Scholz tegen de Duitse tabloid Bild am Sonntag in een interview dat zondag werd gepubliceerd. “Ik ben wantrouwig tegenover overhaaste acties en Duitse solo-inspanningen.”

De krant merkte op dat de formulering van Scholz erop wijst dat zolang de Verenigde Staten en de andere grote bondgenoten van Duitsland geen gevechtstanks van westerse makelij naar Oekraïne sturen, Duitsland er niet voor zal opteren dergelijke bewapening naar het regime van president Volodymyr Zelensky te sturen.

Scholz, een sociaal-democraat die sinds december in functie is, heeft echter hevige kritiek gekregen omdat hij een dergelijk standpunt niet heeft ingenomen. Zelenski zelf heeft Berlijn gevraagd pantservoertuigen te sturen en beschuldigde de Duitse regering ervan “haar geld te verdienen met andermans bloed” door Russische olie en gas te blijven kopen. Intussen is de waardering voor Scholz gedaald en hebben leden van zijn eigen regering openlijk verklaard dat Oekraïne door het Westen moet worden bewapend, zonder “excuses”.

“Je moet kennis nemen van opiniepeilingen, maar je moet je acties niet van hen afhankelijk maken, vooral in kwesties van oorlog en vrede, dat zou uiterst gevaarlijk zijn,” vertelde Scholz aan Bild am Sonntag.

De kanselier heeft eerder benadrukt dat hij het niet “gerechtvaardigd vindt dat Duitsland en de NAVO oorlogvoerende partijen worden in Oekraïne,” en verklaarde dat Duitsland “alles in het werk moet stellen om een directe militaire confrontatie tussen de NAVO en een zeer gewapende supermacht als Rusland te voorkomen.”

Niettemin heeft Scholz al gebroken met decennia van conflictmijdend buitenlands beleid door duizenden antitank- en grond-luchtwapens naar Oekraïne te sturen en de militaire uitgaven te verhogen. Een verdere stap in de richting van deelname aan het conflict was dat de Duitse regering vorige week het groene licht gaf voor de levering van tientallen Gepard zelfrijdende luchtafweerkanonnen aan Kiev. Bovendien wacht de Duitse wapenproducent Rheinmetall momenteel op de goedkeuring van Scholz om 88 afgedankte Leopard infanteriegevechtsvoertuigen aan Oekraïne te verkopen.

Scholz is niet alleen bekritiseerd om zijn passiviteit, hij is ook onder vuur komen te liggen voor zijn daden. Een groep prominente Duitse politici en prominenten stuurde de regering eerder deze maand een open brief waarin zij er bij Berlijn op aandrongen alle wapentransporten stop te zetten om te voorkomen dat een bloedig conflict dat Oekraïne “met weinig kans van winnen”, nog langer aanhoudt.

Een andere brief, vrijdag gepubliceerd in een feministisch tijdschrift en ondertekend door tientallen Duitse cultuurdragers, riep Scholz op “zijn oorspronkelijke standpunt te handhaven” en “geen zware wapens meer te leveren aan Oekraïne, direct noch indirect”. In plaats daarvan, zo schreven zij, zou Berlijn “alles” moeten doen wat in zijn vermogen ligt om een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Rusland viel zijn buurland eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Olaf Scholz © Sean Gallup / Getty Images


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.