Bron: SouthFront, 28 april 2022 ~~~

Na weken van aarzeling heeft het Duitse parlement ingestemd met het sturen van “zware wapens en complexe systemen” naar Oekraïne.

De drie partijen in de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz en de grootste oppositiegroepering – samen meer dan 80% van de zetels in het Lagerhuis van het parlement – sloegen de handen ineen om een motie te steunen in een blijk van brede solidariteit met Oekraïne.

In de zeldzame samenwerking werd de maatregel donderdag met 586 van de 693 stemmen aangenomen. Alleen extreem-rechtse en extreem-linkse partijen steunden het plan niet. In de motie wordt ook opgeroepen om een einde te maken aan de import van Russische olie en gas en wordt kritiek geuit op China vanwege zijn steun aan Moskou.

Onder de titel “Verdedig de vrede en vrijheid in Europa – alomvattende steun voor Oekraïne” roept de motie van de Bondsdag de regering op om de leveringen van “zware wapens en complexe systemen” uit te breiden, die gedeeltelijk zouden kunnen worden geleverd via ruilovereenkomsten met NAVO-partners. Volgens het voorgestelde mechanisme zouden landen uitrusting van Sovjet-model aan Oekraïne kunnen leveren voor onmiddellijke inzet, en zou Duitsland deze vervangen door modernere wapens.

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft woensdag een lijst opgesteld van uitrusting die Duitsland volgens haar al aan Oekraïne heeft geleverd. Het gaat onder meer om duizenden antitank raketwerpers, Stinger luchtdoelraketten, Strela grond-luchtraketten, antitankmijnen, machinegeweren, handgranaten en munitie in de dubbele miljoenen.

Eerder, op 22 april, zei de Franse president Emmanuel Macron in een interview met Ouest-France dat Frankrijk Oekraïne verscheidene CAESAR zelfrijdende houwitsers zou leveren.

De VS van hun kant hebben de wapenleveringen aan Oekraïne al meermaals opgevoerd, met inbegrip van moderne modellen en zwaar materieel. Duizenden NAVO-soldaten vechten reeds aan de fronten in Oekraïne in de gedaante van huurlingen.

Een nucleaire winter is op komst…

Topfoto: Leopard II gevechtstank is afgebeeld in actie op het Oberlausitz oefenterrein in Weisskeissel. Bron: Reuters