Bron: RT, 3 mei 2022 ~~~

Alexander Bastrykin vertelde RT over de strafzaak die is aangespannen over de vermeende ontwikkeling van biologische wapens

Het hoofd van Ruslands Onderzoekscommissie, Alexander Bastrykin, heeft aan RT verteld dat zijn team vooruitgang boekt in een strafrechtelijk onderzoek naar het vermeende door het Pentagon gefinancierde biowapenprogramma van Oekraïne.

“De analyse van de verkregen documenten stelde ons in staat om duidelijk de mensen te identificeren die betrokken zijn bij de militaire biologische activiteiten in Oekraïne, met inbegrip van vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en Amerikaanse bedrijven die er banden mee hebben,” zei Bastrykin.

Hij voegde eraan toe dat de VS sinds 2005 meer dan 224 miljoen dollar hadden uitgegeven aan biologische programma’s in Oekraïne. De onderzoeker voegde eraan toe dat de buitenlandse hulp werd gebruikt om een dertigtal onderzoekscentra van de Oekraïense ministeries van Defensie, Volksgezondheid en Landbouw uit te rusten en te moderniseren.

“De resultaten van genoemd onderzoek werden geëvacueerd naar door Kiev gecontroleerd gebied voor het begin van [Ruslands] speciale militaire operatie,” zei Bastrykin, eraan toevoegend dat zijn bureau de documenten over de zaak zou blijven bestuderen.

In maart beweerde Moskou dat het bewijs had gevonden dat de VS onderzoek naar biologische wapens in Oekraïne had gefinancierd. Washington en Kiev ontkenden deze bewering en beschuldigden Rusland ervan een desinformatiecampagne te voeren.

Victoria Nuland, een hoge Amerikaanse diplomaat, zei destijds dat Washington met Oekraïne samenwerkte om te voorkomen dat onderzoeksmateriaal in handen van de Russische troepen zou vallen.

De woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, drong er ondertussen bij de VS op aan “volledig rekenschap te geven van hun biologische militaire activiteiten in binnen- en buitenland en zich te onderwerpen aan multilaterale verificatie”.

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, voor het eerst ondertekend in 2014, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door bemiddeling van Duitsland en Frankrijk tot stand gekomen protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Een dia uit de presentatie van het Russische ministerie van Defensie over Oekraïense biologische faciliteiten, Moskou, Rusland, 2022. © Russische Ministerie van Defensie / SputnikGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.