Bron: Clau O'Brien Moscoso 
blackagendareport 16 augustus 2023 ~~~ 

Het coupregime van Peru versterkt zijn alliantie met de VS met bezoeken aan Washington en wapenleveringen aan Oekraïne.

Nationale staking, dag 217

Terwijl de politieke crisis in Peru zich verdiept, acht maanden na de parlementaire staatsgreep die Pedro Castillo afzette en het Zuid-Amerikaanse land in de bloedigste periode van de afgelopen decennia stortte, wordt de militarisering van het land door de VS versterkt. Van 7-12 augustus reisde de de facto Peruaanse minister van Defensie Jorge Chávez naar Washington DC om “de bilaterale militaire overeenkomsten tussen de twee naties te actualiseren”. Hij ontmoette verschillende functionarissen van het Ministerie van Defensie, waaronder de Amerikaanse ondersecretaris van Defensie voor zaken op het westelijk halfrond, Daniel P. Erikson, het hoofd van de Nationale Garde, generaal Dan Hokanson; en de directeur van het Center for Hemispheric Defense Studies, Paul J. Angelo, en het Inter-American Defense College.

Nu de regio verschuift in de richting van een multipolaire wereld met groeperingen zoals de BRICS en toenemende investeringen in infrastructuur door landen als China in plaats van deelname aan de Amerikaanse BUILD Act , verstevigt de VS zijn greep op Perú om het te gebruiken als basis in de regio tegen zijn vermeende tegenstanders en om een machtspositie over het totale spectrum te verkrijgen.

Een van de overeenkomsten die tijdens het bezoek werden bereikt, was de opheffing van de al twee decennia durende blokkade van de bestrijding van drugssmokkel vanuit de lucht, waardoor de Peruaanse luchtmacht opnieuw kan rekenen op Amerikaanse samenwerking op het gebied van inlichtingen, financiering, opleiding en communicatie. om “de acties tegen illegale drugssmokkel te versterken” in de zones VRAEM en Putumayo, en in de regio Loreto waar bij recente onlusten minstens 20 gewonden vielen in het district Alto Nanay.

Dit proces begint maanden na de aankomst van minstens 1100 Amerikaanse militaire troepen op het Peruaanse grondgebied in “conflictzones”, vooral in de zuidelijke regio’s van het Andesland, en na meer dan 80 doden sinds het begin van de door de VS gesteunde staatsgreep, waaronder mensen die vanuit helikopters werden neergeschoten. Tot op heden zijn er nog geen aanklachten ingediend tegen degenen die betrokken waren bij de massamoorden en buitengerechtelijke executies, zoals couppresident Dina Boluarte en premier Luis Otarola en de leiders van de strijdkrachten. De Inspectie van de Peruaanse Nationale Politie heeft vier van de elf zaken die zijn ingediend sinds het begin van de opstanden gesloten en zo deze misdaden tegen de menselijkheid in de doofpot gestopt.

De VS heeft ook druk uitgeoefend op landen in de regio die militaire uitrusting uit het Russische en Sovjettijdperk hebben om deze te “doneren” aan Oekraïne in de VS/NAVO proxyoorlog tegen Rusland. Het land kan nu rekenen op een aanzienlijke wapenvoorraad, waaronder “24 Mi-17 militaire helikopters en twee Mi-35 aanvalshelikopters uit Moskou” en wapens die tijdens het regime van Fujimori werden gekocht. Zoals Commandant Generaal van SOUTHCOM, Generaal Laura Richardson in januari van dit jaar verklaarde tijdens een virtuele presentatie aan de Atlantische Raad, “werken ze samen met de landen die Russisch materieel hebben om het te doneren of om te ruilen voor materieel van de Verenigde Staten”, met zes landen in het bijzonder, waaronder Perú, die tot de koplopers behoren in het bezit van Russisch militair materieel. Dit aanbod van wapendonaties aan Oekraïne werd grotendeels afgewezen door de rest van Latijns-Amerika.

In januari van dit jaar kocht Oekraïne drones van Perú, kort na de staatsgreep van 7 december en het daaruit voortvloeiende geweld van de strijdkrachten tegen de massa’s mensen die protesteerden tegen de door de VS gesteunde regimewisseling. Vóór de staatsgreep hield Perú zich, net als de rest van de regio, buiten het conflict en stuurde het geen wapens naar Oekraïne. Zoals Guillermo Burneo , Peruaans journalist en politiek analist, onlangs verklaarde, is dit niets meer dan een aanpassing in de regionale strategie die de VS maakt om zijn internationale doelen in Oekraïne te bereiken in een situatie die Perú zou moeten vermijden.

Samen met de recente bilaterale overeenkomst met de corrupte Lasso regering in Ecuador om gewapende troepen te trainen een maand voor de verkiezingen die de linkse Correista kandidaat leidt in de peilingen , is het duidelijk dat de VS probeert om haar hegemonie volgens de Monroe Doctrine in de regio te behouden en de “internationale op regels gebaseerde orde” die nu in concurrentie is met multipolaire krachten. In een hoorzitting van 2022 van de House Armed Services Committee over nationale veiligheidsuitdagingen en militaire activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika, waarschuwde generaal Richardson hoe groot de dreiging is die de VS ervaren van zowel Russische als Chinese investeringen in de regio. Hij beschreef de “grootste eyeopener de mate waarin China en Rusland hun invloed agressief uitbreiden in onze (nadruk toegevoegd) buurt”.

De versterkte relatie tussen het Peruaanse coupregime onder leiding van Boluarte en het rechtse Congres en de VS en de NAVO is een schending van de soevereiniteit van de regio die verzoeken om wapens naar Oekraïne te sturen afwees en ervoor koos om de oorlog niet te verlengen. Zoals de Boliviaanse ex-president Evo Morales op sociale media zei: “De intocht en oefening van militaire troepen door de VS in Perú is een provocatieve interventionistische actie die de vrede en integriteit van Latijns-Amerika in gevaar brengt, in het bijzonder Bolivia dat in het vizier is van SOUTHCOM dat publiekelijk zijn interesse in (ons) lithium heeft erkend.” Voor Washington DC zijn de meer dan 80 doden en duizenden gewonden en onterechte gevangenen in Perú slechts bijkomende schade in hun oorlog tegen degenen die zij zien als hun tegenstanders en een bedreiging voor hun agenda van een full-spectrum dominantie.

Topfoto: Minister van Defensie Jorge Chavez op het Inter-Amerikaanse Defensiecollege in Washington (Foto: Amerikaanse luchtmacht)


Gerelateerd (berichten in dit archief):