Bron: Andrew Korybko 
substack 24 augustus 2023 ~~~ 

Sommigen in de Alt-Media gemeenschap hebben een oude video op sociale media geplaatst waarin Poetin zegt dat hij verraad niet vergeeft, terwijl de Mainstream Media iedereen heeft herinnerd aan eerdere waarschuwingen van Amerikaanse functionarissen dat het leven van Prigozhin in gevaar was. Beide kampen suggereren sterk dat de Russische leider verantwoordelijk was voor de dood van de Wagner-chef, maar hun samenzweringstheorie houdt geen stand bij nader onderzoek.

Wagner-chef Jevgeni Prigozjin en elite-leden die deel uitmaken van de leiding van zijn groep kwamen woensdagavond om het leven bij een vliegtuigongeluk buiten Moskou onder omstandigheden die nog niet volledig zijn vastgesteld. Voordat we de populaire samenzweringstheorie dat president Poetin verantwoordelijk was ontkrachten en de mogelijke gevolgen van dit incident bespreken, is het belangrijk om de relatie van de overledene tot de Russische staat te verduidelijken. Hier volgen enkele relevante analyses die voor het gemak van de lezer worden samengevat:

Kort samengevat liep Wagners langlopende rivaliteit met het ministerie van Defensie eind juni uiteindelijk uit de hand, maar president Poetin loste de crisis vreedzaam op door de betrokkenen de facto gratie te verlenen. Sommigen gingen vervolgens naar Wit-Rusland, terwijl anderen naar Afrika reisden. Deze uitkomst strookte met de nationale belangen van Rusland, maar werd door sommige leden van de Alt-Media Gemeenschap (AMC) gezien als bewijs van een “valse vlag staatsgreep”. Wat echter onbetwistbaar is, is dat Wagner bleef functioneren als onderdeel van de Russische staat.

Prigozhin had in de dagen voor zijn dood net een video uit de Sahel gepubliceerd waarin hij verklaarde dat hij “Rusland nog groter maakte op alle continenten! En Afrika nog vrijer.” De regionale context betrof de golf van anti-Franse opstanden daar in de afgelopen jaren die de vorm aannamen van patriottische militaire staatsgrepen, met als meest recente die in Niger, dat nu wordt bedreigd door een door Frankrijk gesteunde Nigeriaanse invasie onder leiding van ECOWAS. Hier zijn enkele analyses over de groeiende rol van Rusland in dat deel van de wereld:

En hier zijn een paar stukken over de nieuwe West-Afrikaanse crisis:

Deze laatste tien analyses zijn relevant voor het incident van woensdag omdat de groeiende rol van Wagner in het helpen van Sahelische staten om hun soevereiniteit te waarborgen door sommigen werd gespeculeerd als de reden waarom het Westen de leider van die groep zou hebben vermoord. Hoewel er nog geen bewijs is dat die theorie ondersteunt, verklaart de eerder gedeelde analyse van begin juli over de ontmoeting van president Poetin met Wagner-leiders waarom hun Afrikaanse operaties zelfs zonder Prigozhin aan het roer zouden doorgaan.

Nu we de meest relevante ontwikkelingen in de aanloop naar Prigozjins vliegtuigongeluk hebben beschreven, is het tijd om de aandacht te vestigen op de samenzweringstheorie van het AMC en hun vermeende rivalen in de Mainstream Media (MSM), die impliceert dat president Poetin de hand had in zijn dood. De eerste heeft een oude video op sociale media geplaatst waarin de Russische leider zegt dat hij verraad niet kan vergeven, terwijl de tweede iedereen heeft herinnerd aan eerdere waarschuwingen van Amerikaanse functionarissen dat het leven van Prigozhin in gevaar was.

Elk kamp suggereert sterk dat de Russische leider verantwoordelijk was voor het incident van woensdag, waarbij het AMC laat doorschemeren dat dit te wijten was aan persoonlijke redenen, terwijl de MSM hun doelpubliek wil doen geloven dat het weer een “politieke moord” was in een lange rij van velen. Voor beide is het nodig om te geloven dat president Poetin zogenaamd loog toen hij op de nationale televisie zei dat “ik mijn belofte zal houden” om degenen die betrokken waren bij de gebeurtenissen van eind juni over hun eigen toekomst te laten beslissen zonder angst voor vergelding door de staat.

Niet alleen dat, maar de aanhangers van deze samenzweringstheorie denken ook dat hij vervolgens de dood van Prigozhin heeft bevolen op een van de meest dramatische manieren die mogelijk waren, waarbij hij op onverantwoorde wijze het risico liep onschuldige burgers op de grond te treffen. Er zijn dwingende redenen om aan deze versie van de gebeurtenissen te twijfelen. Om te beginnen zijn zowel de uitkomst van wat er is gebeurd als de optiek die ermee samenhangt nadelig voor de nationale belangen van Rusland, en het is absurd om je voor te stellen dat president Poetin van plan is om zijn eigen land op deze manier te ondermijnen.

Het elimineren van Prigozhin en eliteleden van de leiding van deze groep zou een flagrante schending zijn van de belofte die hij hen op de nationale televisie heeft gedaan, en dit zou de achterban van Wagner en hun aanhangers in het leger en het maatschappelijk middenveld ertoe kunnen aanzetten om als reactie hierop staatsvijandige acties te overwegen. Degenen die beïnvloed zijn door deze samenzweringstheorie zouden zichzelf ervan kunnen overtuigen dat zij de volgende kunnen zijn, vandaar dat ze “als eerste uit zelfverdediging” moeten handelen, waarmee ze een self-fulfilling prophecy in gang zetten.

Het is daarom in het belang van het Westen om deze valse perceptie als wapen te gebruiken met het doel om hoogopgeleide strijdkrachten en hun sympathisanten te manipuleren om te fungeren als “nuttige idioten” om Rusland te destabiliseren door middel van een nieuwe couppoging, terrorisme en/of een kleurenrevolutie. Zelfs als deze scenario’s niet uitkomen, zijn ze nog steeds zeer schadelijk voor de reputatie van Rusland op leiderschaps- en staatsniveau.

De MSM kunnen de speculaties dat president Poetin het doodvonnis van Prigozjin heeft getekend maximaal versterken om achterdocht te zaaien over zijn oprechtheid toen hij eerder deze zomer aangaf dat hij nog steeds geïnteresseerd is in een politieke oplossing voor de NAVO-Russische proxyoorlog in Oekraïne. Dit kan ook worden gedaan om de internationale gemeenschap te misleiden over de politieke stabiliteit van Rusland door hen ten onrechte te laten denken dat er achter de schermen een bloedige machtsstrijd plaatsvindt tussen concurrerende militair-inlichtingendiensten.

Dan is het nu tijd om in te gaan op de gevolgen van Prigozhin’s vliegtuigongeluk, te beginnen met wat er waarschijnlijk niet zal gebeuren voordat we een paar woorden wijden aan wat er snel zou kunnen volgen. Zoals al eerder is geschreven, zullen de Afrikaanse operaties van Wagner waarschijnlijk niet worden beïnvloed, omdat het altijd onrealistisch was om je voor te stellen dat hij en een paar eliteleden in realtime tientallen tactische teams op de grond in verschillende landen micromanagen. Het moreel kan een tijdelijke klap krijgen, maar de rangen en kaders zullen zich uiteindelijk herstellen.

Het hybride oorlogscomplot van het Westen dat in de vorige paragrafen werd beschreven, zal naar verwachting niet worden uitgevoerd, maar zelfs als er enige beweging in die richting komt, zou de bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit van Rusland beheersbaar zijn, dus niemand hoeft zich voor te bereiden op “Balkanisering“, burgeroorlog of regimeverandering. Dat gezegd hebbende, zal het lopende onderzoek zeker onderzoeken of het incident van woensdag te wijten was aan vals spel, met inbegrip van scenario’s van betrokkenheid van Kiev, maar mogelijk ook een malafide militair-inlichtingendienst factie.

Het is voorbarig om nu al conclusies te trekken om te voorkomen dat we als “nuttige idioten” van het Westen te werk gaan door ofwel Kiev krediet te geven voor moorden waar het zelf niet verantwoordelijk voor was of door verdachtmakingen te zaaien over de Russische stabiliteit, maar beide kunnen op dit moment ook niet met zekerheid worden uitgesloten. Immers, als er een bom aan boord was, zoals sommigen speculeren, dan zou dat een groot veiligheidslek betekenen. Maar zelfs als er een militaire spionagefactie bij betrokken was, is er geen kans dat die Rusland zal destabiliseren.

Al met al blijft het onduidelijk wat precies de oorzaak was van de vliegtuigcrash van Prigozhin, maar president Poetin heeft er zeker geen hand in gehad, hoewel sommigen in de AMC en vooral de MSM nog steeds het tegendeel zullen beweren. Als er vals spel in het spel was, dan zullen de Russische veiligheidsdiensten dit zeker tot op de bodem uitzoeken, hoewel de staat zou kunnen besluiten dat zijn belangen het best gediend zijn door dit niet te erkennen als het gebeurd is. In ieder geval zal dit incident Rusland niet destabiliseren of zijn Afrikaanse activiteiten of speciale operaties belemmeren.


Eerdere berichten over de revolte van Wagner: