Fascisten winnen meer en meer terrein in Oekraïne. Westen levert gewillig wapens

Bron:  Dmitri Kovalevich, 
jungewelt Kiev 14 maart 2022 ~~~

Neonazi’s speelden een cruciale rol tijdens de “Euromaidan” in Oekraïne in 2013/2014. Nadien hebben zij een aantal leidinggevende posities ingenomen in alle geledingen van het Oekraïense staatsbestel, zijn hun paramilitaire gewapende formaties gelegaliseerd en opgenomen in de Nationale Garde, de politie en het reguliere leger. Zij kregen ook de taak kinderen en jongeren op te voeden, die gedurende acht jaar in speciale opleidingskampen werden gehersenspoeld.

In al die jaren stemden alleen Oekraïne en de Verenigde Staten jaarlijks in de VN tegen een resolutie waarin het nazisme werd veroordeeld, wat al veel zegt. Geleidelijk fuseerde het staatsapparaat met neonazistische groeperingen, de ideologie van ultra-rechts werd de staatsideologie, hun symbolen werden officiële staatssymbolen. De slogan van de nazi-collaborateurs, “Glorie aan Oekraïne”, is een officiële groet geworden in het leger, en zelfs liberale Europese politici aarzelen niet om hem te herhalen.

De leider van de neonazigroep “C 14”, Jevgeni Karas, zei op een persconferentie in Kiev op 23 februari, de vooravond van de Russische operatie, dat een aantal landen een grote hoeveelheid militaire steun had verstrekt “niet omdat zij willen dat wij daarvan profiteren”, maar omdat de staat “de taken van het Westen vervult”. Hij vervolgde: “Wij zijn de enigen die bereid zijn deze taken uit te voeren omdat we er plezier in hebben – we houden van doden en we houden van vechten.”

Het zal geen verbazing wekken dat de neonazi’s en extreem-rechts sinds het begin van de Russische operatie het hardnekkigst weerstand hebben geboden. Denazificatie is specifiek tegen hen gericht, maar zij proberen hun zaak voor te stellen als de zaak van het gehele Oekraïense volk, de zaak van geheel Europa, dat zij beweren te beschermen tegen de “Aziatische horden”. De afgelopen acht jaar hebben de westerse media getracht schuchtere kritiek te leveren op neonazi-eenheden zoals “Azov”, “Free Corps” en “Right Sector”, maar sinds eind februari zijn zij uitgegroeid tot zeer aanvaardbare verdedigers van Oekraïne.

De neonazi’s van “Azov” zijn de meest gemotiveerde krachten, en zij waren de eersten die westerse wapens ontvingen. De Amerikaanse media berichten ook vrijuit dat zij “Azov” bevoorraden. “Op 3 maart publiceerde het Oekraïense operatiecommando “Noord” foto’s van troepen die instructies krijgen voor het gebruik van NLAW en Javelin anti-tankwapens. Sindsdien zijn er meer van dergelijke foto’s gepubliceerd door het bataljon van de ‘Azov National Guard’,” schreef het Amerikaanse portaal Overt Defense op 8 maart.

Naast de reguliere legereenheden werden eind februari “Territoriale Verdedigingscommando’s” gevormd uit de burgerbevolking, die in Oekraïne onmiddellijk de bijnaam “Volkssturm” kregen. Deze eenheden worden geleid door vertegenwoordigers van extreem-rechtse groeperingen die een opleiding hebben genoten of ervaring hebben met militair optreden in de Donbass. Regelmatig moeten hun controleposten gepasseerd worden, die op elk kruispunt staan opgesteld. De strijders van de “Territoriale Verdediging” komen zelfs tegenover vertegenwoordigers van de Oekraïense autoriteiten nogal arrogant over. Ze staan niet toe dat mannen tussen 18 en 60 het gebied verlaten.

Vluchtelingen die het oorlogsgebied ontvluchten worden soms gedwongen een “taaltest” af te leggen over hun Oekraïense taalkennis. Degenen die de test niet doorstaan, worden ofwel niet doorgelaten, ofwel onderworpen aan een vernederende controle waarbij zij zich in de kou moeten uitkleden. Zij nemen een bijzonder harde houding aan ten opzichte van mensen uit Aziatische en Afrikaanse landen die het land proberen te verlaten.

Zowel de “territoriale verdediging” als het militair personeel vertonen graag het insigne van de SS-divisie “Totenkopf”, het nazi-symbool “Zwarte Zon”, dat op 8 maart zelfs in felicitatietweets van de NAVO aan de strijdende Oekraïense vrouwen terechtkwam. Natuurlijk zijn niet alle soldaten in het leger of leden van de “territoriale verdediging” aanhangers van neonazistische denkbeelden. Zij staan echter alle in meer of mindere mate onder leiding en controle van de extreem-rechtse krachten die de ruggengraat vormen van de Oekraïense strijdkrachten.

Krant tegen wapenstilstand

De junge Welt is het enige onpartijdige dagblad dat gedurende zijn hele bestaan tegen oorlog en fascisme heeft geschreven. Nu wij onze 75e verjaardag vieren, willen wij dat graag samen met onze lezers doen.

Ter ere van deze verjaardag heeft de junge Welt de campagne 75 gelanceerd. Geef uzelf, uw dierbaren en jW 75 nummers voor 75 euro. Daarna eindigt het abonnement automatisch en hoeft het niet te worden opgezegd.

Potfoto: Leden van het “Azov National Corps” vieren zonder problemen de tweede verjaardag van hun oprichting in Kiev (2.3.2019)

Dmitri Kovalevich is een Oekraïense journalist en lid van de marxistische organisatie “Borotba”.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.