Bron: SouthFront 5 mei 2022 ~~~

De afgelopen dagen is een groot aantal foto’s en video’s verschenen over de massamoorden in de stad Bucha. Op dit moment is er een informatieoorlog gaande tussen Rusland en Oekraïne, waarbij de ene partij de andere beschuldigt van het in scène zetten van valse foto’s en video’s. De verschrikkelijke gebeurtenissen in Bucha zijn slechts een onderdeel van deze enorme informatieoorlog.

Op dit moment is er onenigheid over de vraag wie het bloedbad in Bucha heeft aangericht en of dat bloedbad wel heeft plaatsgevonden. De standpunten van Rusland en Oekraïne lopen op dit punt sterk uiteen. Naast de directe actoren geven ook derden, die de officiële versie van Kiev aanhangen, commentaar op de gebeurtenissen in Bucha.

Oekraïense versie

Oekraïne beweert dat de verschrikkelijke beelden die het op 3 april heeft gepubliceerd een duidelijk bewijs zijn op grond waarvan het Russische leger kan worden beschuldigd van foltering en buitengerechtelijke executies.

Ook moeten verschillende uitspraken van de Oekraïense president Volodymir Zelensky worden aangehaald.

Zelenski, sprekend over Bucha, waarschuwde dat “na de verdrijving van de vijand uit andere gebieden, nog hardere details aan het licht kunnen komen”.
Hoe langer Rusland het onderhandelingsproces voor zich uit schuift, hoe erger het voor hen zal zijn,” zei de president van Oekraïne op dezelfde dag.
Zelensky verklaarde dat “in Borodyanka en andere steden” het aantal Russische legerslachtoffers “nog hoger kan zijn dan in Bucha”. Dat betekent dat het Russische leger, volgens Zelenski, overal in Oekraïne bergen lijken heeft achtergelaten.

Kiev moet nog een onderzoek aankondigen naar de lichamen van de gesneuvelden in Bucha.

Russische versie

De gebeurtenissen in Bucha duiden op het “schoonvegen” van Bucha door AFU-troepen voordat het Russische leger arriveerde.

De nationale politie van Oekraïne heeft ook de dag voordat de video van de doden op straat verscheen, in Bucha “opgeruimd”. De Russische kant verwijst naar de verslagen van de Nationale Politie van Oekraïne op de officiële site, de speciale troepen “begonnen met het opruimen van de stad Bucha” op 2 april. Na de voltooiing van de “operatie,” publiceerde het agentschap zijn video. De “zuivering” betekende het doden van inwoners die samenwerkten met het Russische leger, evenals saboteurs, die in Oekraïne gezocht werden sinds de eerste dag van de speciale operatie.

Moskou beschuldigt Kiev van meerdere vervalsingen. Van Russische zijde wordt bijvoorbeeld getwijfeld aan de waarheidsgetrouwheid van de foto uit Bucha waarop lichamen op straat liggen.

Volgens Russische vertegenwoordigers “is deze episode weer een levendig voorbeeld van informatie-oorlogvoering, waarbij weer een nepverhaal wordt gepresenteerd aan de wereldgemeenschap.”

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de informatie van Kiev over de massamoorden in de Oekraïense stad Bucha niet overeenkwam met de werkelijkheid en dat de beelden in scène waren gezet.

Daarom heeft Rusland maandag een vergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd in verband met de provocatie van Oekraïense radicalen in Bucha.

Er zijn jongens zonder blauwe armbanden, mag ik op ze schieten?

Tuurlijk, f**k!

Derde partijen.

De covers van westerse kranten staan vol met koppen als “Nachtmerrie in Bucha”, “Genocide” en “Massamoord op onschuldigen”. De essentie van de publicaties komt neer op één stelling: “Rusland moet zich verantwoorden voor het doodschieten van burgers in de buitenwijken van Kiev.”

Biden zei dat Poetin vervolgd moet worden voor “oorlogsmisdaden” in Oekraïne. De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoliy Antonov, verklaarde dat het feit dat de Oekraïense strijdkrachten de stad Bucha hadden beschoten, in de doofpot was gestopt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat Groot-Brittannië niet had ingestemd met een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over Bucha. Maar het Britse ministerie van Defensie gaat ” nieuwe schietpartijen opsporen ” in gebieden die voorheen door Russische troepen werden verlaten, vergelijkbaar met Bucha. Met name Jack Watling, een deskundige bij de Britse denktank voor defensie en veiligheid, zei in een interview met de BBC dat er in andere regio’s van Oekraïne massamoorden zouden kunnen worden gepleegd die vergelijkbaar zijn met die in Bucha bij Kiev.

Uiteindelijk is het heel moeilijk om het ware beeld van de gebeurtenissen te reconstrueren, omdat de ene of de andere partij haar versie als de waarheid afschuift. De burgers zouden ook kunnen worden verdeeld in verschillende opvangkampen, die hen op dit moment bescherming bieden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *