Bron: Zoe Alexandra,  Lucia Alvites
PeoplesDispatch 18 juli 2023 ~~~  

Duizenden worden verwacht in de Peruaanse hoofdstad Lima om deel te nemen aan een nieuwe ronde van protesten om het aftreden te eisen van Dina Boluarte, die aan de macht kwam na de staatsgreep tegen Pedro Castillo.

Lokaal evenement: 19 juli Amsterdam

In Amsterdam op de Dam wordt tijdens de start van de bezetting van Lima een internationale solidariteitsaktie georganiseerd waarbij naast het protest tegen de medeplichtigheid van de Nederlandse regering, informatie gegeven wordt over de staatsgreep; de plundering; de uitbuiting en repressie; de medeplichtige staten; het binnenhalen van Amerikaanse legers en de dreiging die daarmee ook uitgaat naar de omliggende landen in de regio.
Dam, Amsterdam – 19 juli 2023, van 14:00 tot de avond

***

Duizenden arbeiders, inheemse mensen, studenten, kunstenaars, boeren en linkse activisten bereiden zich voor om op 19 juli de straat op te gaan in de Peruaanse hoofdstad Lima. De mobilisatie, genaamd de “Derde Bezetting van Lima”, is een oproep van een brede coalitie van vakbonden, boeren- en inheemse organisaties, linkse partijen en organisaties, en artistieke groepen in een poging om de strijd tegen het coupregime van Dina Boluarte voort te zetten.

Sinds de staatsgreep tegen president Pedro Castillo op 7 december 2022, is het volk van Peru de straat op gegaan om hun stem te verdedigen en hebben ze duidelijke politieke eisen gesteld voor een onmiddellijke oplossing van de politieke en institutionele crisis. De belangrijkste eisen zijn de installatie van een constituerende vergadering om de grondwet van het land te herschrijven, het aftreden van Dina Boluarte, de onmiddellijke vrijlating en herstel van Pedro Castillo, de ontbinding van het Congres en gerechtigheid voor de honderden slachtoffers van de repressie door de politie.

De reactie van het Boluarte-regime was het negeren van de eisen van het volk en het hardhandig onderdrukken van de massale volksopstand door middel van gewelddadige onderdrukking van protesten door de politie, arrestaties en opsluiting van politieke leiders en deelnemers, stigmatisering in de media en paramilitair geweld.

Deze zware repressie heeft haar doel niet bereikt, tw. het ontmoedigen van de mensen om democratie en respect voor hun rechten te eisen. Het protest van 19 juli maakt deel uit van een algemene reactivering van de strijd tegen Boluarte.

Peoples Dispatch sprak met Lucia Alvites, een Peruaanse politieke activiste en feministe over de “Derde Overname van Lima” en de reactie van de Boluarte regering op de eisen van het volk.

Peoples Dispatch: Er zijn meer dan 7 maanden verstreken sinds de staatsgreep tegen Pedro Castillo. Hoe heeft de druk van het volk zich sindsdien voortgezet en wat willen sociale organisaties, vakbonden en linkse partijen bereiken met deze derde overname van Lima?

Lucia Alvites: Vanaf 7 december, toen er een staatsgreep werd gepleegd tegen president Pedro Castillo, begon er een demonstratie in de zuidelijke hooglanden van Peru die zich over het hele land verspreidde. Ze eisten het minimale recht van elke democratie – dat degenen die gekozen waren door de wil van het volk zouden regeren.

In die zin is wat de burgers eisen het aftreden van Dina Boluarte en de ontbinding van het Congres om te voorkomen dat het blijft regeren, wat nu gebeurt. De dictatuur van het huidige regime is in de praktijk de coalitie van de meest ultrarechtse en couppleggende sectoren van het Congres met mevrouw Boluarte en de hoge commando’s van het leger en de politie.

De derde belangrijke eis is een nieuw grondwettelijk pact, dat wil zeggen een nieuwe grondwet die is geboren uit en afkomstig is van de volkeren, een grondwet die de stemmen weerspiegelt van degenen die systematisch zijn uitgesloten door deze creoolse republiek, door deze Peruaanse republiek die een staat heeft opgebouwd tegen en over de ruggen van de inheemse meerderheid in het land.

Deze drie eisen hebben zich verdiept en aan kracht gewonnen tegenover het antwoord van het dictatoriale regime van mevrouw Dina Boluarte, dat uit geweld bestaat. Op dit moment zijn er minstens 70 landgenoten vermoord door het regime, de meesten door kogels van de ordestrijdkrachten. Ook zijn er veel mensenrechtenschendingen geweest, zoals onregelmatige en illegale detenties, en zijn er tientallen en tientallen gewonden gevallen.

In deze context van sociale conflicten en protesten is opgeroepen tot de “Derde bezetting van Lima”.

PD: In de afgelopen weken hebben zowel Dina Boluarte als andere regeringsfunctionarissen publieke verklaringen afgelegd tegen de organisaties en demonstranten en hebben ze ontmoetingen gehad met verschillende sectoren zoals handelaren en de groep genaamd La Resistencia [het Verzet]. Wat is de reden voor deze stappen en hoe verwacht u dat het regime zal reageren op de nieuwe golf van mobilisaties?

LA: De protesten begonnen op dag 1 van de regering-Dina Boluarte. En helaas is het antwoord sinds dag 1 staatsgeweld en, om heel duidelijk te zijn, staatsterrorisme. Rapporten van verschillende internationale organisaties hebben buitengerechtelijke executies, onregelmatige opsluitingen en systematische mensenrechtenschendingen aan het licht gebracht, die deel uitmaken van een politieke strategie die hier in Peru bekend staat als terruqueo.

Ik denk dat dit feitelijk het proces is van de conceptie van een vijand, die gebrandmerkt wordt als terrorist, als terruco. De demonstrant wordt als vijand gebrandmerkt omdat hij gebruik maakt van zijn recht op vrije demonstratie en omdat hij tegen een regime is en tegen de overname van verschillende staatsmachten door een politieke elite die de verkiezingen niet heeft gewonnen, maar een staatsgreep heeft gepleegd. En met deze staatsgreep en het beheer van het parlement en de uitvoerende macht heeft deze elite verschillende entiteiten van de staat overgenomen, waaronder de instellingen die het recht in het land moeten uitoefenen. Nu, met de aankondiging van de derde bezetting van Lima, heeft het regime zijn strategie van terreur geïntensiveerd.

De hoge autoriteiten van het Boluarte-regime beweerden dat terroristen zouden infiltreren in de demonstraties en beweerden dat de vraag om de grondwet te veranderen afkomstig was van terroristische groeperingen, wat absoluut niet waar is.

Wat ze met deze strategie doen is het geweld van de staat legitimeren en in een post-conflict samenleving als Peru – we hadden een intern gewapend conflict van 1980 tot 2000 – het spook van terrorisme gebruiken om het recht om te protesteren te delegitimeren. Ze proberen ook de schending van mensenrechten door de staat te rechtvaardigen.

In het interne gewapende conflict kon iedereen die als terrorist of terruco werd bestempeld verdwijnen, buitengerechtelijk geëxecuteerd of gemarteld worden. En het opwerpen van dit stigma van “terruco” stelt de staat in staat om burgers die als zodanig worden geïdentificeerd te elimineren. Het is belangrijk om te zeggen dat dit verhaal over terruco’s diep verbonden is met het verschrikkelijke racisme in Peru.

Wie zijn ze, de zgn. “terruco’s in Peru”? Het zijn mensen die protesteren uit de zuidelijke regio’s van het land; het zijn studenten van openbare universiteiten; en het zijn zij die tegen dit regime marcheren.

Terwijl ik met jullie spreek, staat er een busje van de Nationale Politie geparkeerd bij de ingang van Lima. Degenen die eruit zien alsof ze aankomen om Lima te bezetten, wordt om papieren gevraagd. Zo wordt het recht op doorreis geschonden op een manier die extreem racistisch is.

Vervolgens staat dit ook in verband met hoe regeringsautoriteiten bijvoorbeeld een ontmoeting hebben gehad met La Resistencia, een groep die de gewelddadige tak is van ultra-rechts die uitwerpselen gooit naar instellingen die opkomen voor de mensenrechten en die een kinderbibliotheekbeurs in het centrum van Lima intimideert. In 2021 is dit de groep die met stokken en scherpe voorwerpen burgers aanviel die buiten de Nationale Kiescommissie stonden – burgers die uit de provincies waren gekomen om hun stem voor Pedro Castillo te verdedigen. Dit zijn het soort groepen die de autoriteiten van de Boluarte-regering ontmoeten.

PD: Ondanks de debatten in het parlement in december, toen het erop leek dat er vervroegde verkiezingen zouden komen, heeft Dina Boluarte publiekelijk gezegd dat ze tot 2026 in functie zal blijven. Wat is de reactie van het georganiseerde volk hierop?

LA: De reactie van het georganiseerde volk is de roep om de derde bezetting van Lima. De mensen willen niet dat Dina Boluarte blijft op dit moment. Boluarte wordt voor 90% afgekeurd. Dit cijfer is niet verzonnen door de mensen die protesteren – dit zijn gegevens van opiniepeilers die niet noodzakelijkerwijs zijn geïdentificeerd met een volksagenda of een agenda voor burgers.

We hebben dus te maken met een afbraak en een fatale erosie van deze politieke elite die heeft besloten met vuurwapens en mensenrechtenschendingen te regeren alleen maar om een economisch en politiek model te verdedigen. Dina Boluarte is degene die ze daarvoor gebruiken. Ze heeft dus gezegd dat ze tot 2026 in functie zal blijven en het antwoord is de derde bezetting van Lima, waartoe is opgeroepen op 19 juli.

We hopen dat deze democratische uitoefening van het recht om te protesteren, die het Peruaanse volk op 19 juli gaat uitvoeren, ons eindelijk een politieke, democratische, populaire oplossing voor de crisis kan geven en dat de machthebbers een stap opzij zullen doen en zullen stoppen met het gebruik van geweld om een oplossing te vinden voor de eisen van het Peruaanse volk.

Topfoto: Peruanen protesteren tegen de regering van Dina Boluarte.