Bron: Lyuba Lulko 
Pravda.ru 29 mei 2023 ~~~ 

Vanaf 1 juni zullen de Verenigde Staten hun reguliere militaire eenheden inzetten in Peru. De Amerikanen treden altijd op “om de democratie te beschermen” in andere landen, en Oekraïne zal geen uitzondering zijn. (NB, redactioneel commentaar onderaan)

Het Southern Command (SOUTHCOM) van het Pentagon zal op 1 juni honderden mariniers naar Peru sturen. Het Amerikaanse Congres heeft de interventie goedgekeurd.

Peruaanse wetgevers hebben op voorstel van de Amerikaanse beschermelinge president Dina Boluarte toestemming gegeven voor de komst van 700 Amerikaanse soldaten.

Volgens officiële gegevens uit Washington zal het “Amerikaanse personeel” “samenwerkings- en trainingsactiviteiten uitvoeren met de strijdkrachten en de nationale politie van Peru” en zonder inbreuk te maken op de soevereiniteit van het land.

Peru heeft echter al lang dergelijke trainingscentra. Daarom is het verklaarde doel slechts een dekmantel om soldaten in te zetten in regio’s waar het verzet tegen de Amerikaanse marionetten het grootst is.

Het volk van Peru wijst ze af. De hoogste waardering van Dina Boluarte was 16 procent, de waardering van het parlement is nog lager.

Staatsgreep in Peru

Het regime van Boluarte kwam aan de macht door een staatsgreep, met de directe medeplichtigheid van Washington. De linkse president van Peru Pedro Castillo, die in 2021 door het volk werd gekozen, werd anderhalf jaar later door het parlement met steun van het leger omvergeworpen “vanwege morele inconsistentie”. Hij probeerde anti-oligarchische hervormingen door te voeren, maar zoals verwacht werd hem dat niet toegestaan. Boluarte nam zijn positie als vicepresident over.

De Amerikaanse ambassadeur in Peru Lisa Kenna, die het leger coördineerde, steunde snel de beslissing van het parlement om Castillo af te zetten. Kenna bevestigde dat haar land volledig achter de democratische instellingen van Peru stond.

De bevolking van Peru accepteerde de nieuwe regering niet. Maar liefst 70 mensen werden gedood en honderden raakten gewond bij het neerslaan van de protesten. De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) achtte de Peruaanse politie en het leger schuldig aan “buitensporig, willekeurig en dodelijk gebruik van geweld”. De Commissie veroordeelde ook het regime van Boluarte voor het stigmatiseren van boeren en inheemse volkeren met valse beschuldigingen dat ze terroristen waren, waardoor de slachtpartijen gerechtvaardigd werden.

Doel van alle Amerikaanse interventies: controle over hulpbronnen

De Mexicaanse president Andreas Manuel Lopez Obrador, die commentaar gaf op de komst van Amerikaanse troepen naar Peru, wees in verband met de Amerikaanse regering op het volgende:

“De voortzetting van het interventionistische beleid draagt op geen enkele manier bij aan de vestiging van broederschap op het continent.”

“De Peruanen zijn onze broeders. Wij vinden het oneerlijk wat Peruaanse congresleden hebben gedaan om de legitieme president Pedro Castillo, die door de Peruanen is gekozen, af te zetten,” zei Obrador.

Het zijn de Peruaanse oligarchen die achter deze en andere beslissingen staan, zei Obrador. Tegelijkertijd hebben de wetgevers echter het hele wettelijke en grondwettelijke kader van Peru geschonden.

Advocaat Raul Noblecilla bevestigde dat Amerikaanse troepen naar Peru zouden komen om de Peruaanse mineralen te controleren, omdat “dit is hoe slaafse en onderdanige regeringen functioneren”.

“Het imperialisme controleert zijn achtertuin,” waarschuwde hij.

Andere landen van het continent, zoals Argentinië, Bolivia en Venezuela erkennen de door de VS geïnstalleerde regering in Lima niet.

Het Peruaanse Ministerie van Defensie heeft berichten over tien Amerikaanse legerbases in Peru ontkend. Toch blijkt uit journalistiek onderzoek dat ze aanwezig zijn bij militaire eenheden in Peru.

“Hoe het netwerk van Noord-Amerikaanse bases opereert in Zuid-Amerika” – een boek van de Argentijnse journaliste Telma Luzzani – vermeldt dat de constante aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Peru onder het mom van gezamenlijke oefeningen, training, bezoeken en andere zaken duidelijk maakt dat de Amerikaanse militairen opereren binnen Peruaanse militaire bases, hoewel ze misschien geen eigen of exclusieve bases hebben, zoals die in Guantanamo Bay.

Er werd ook onthuld dat er een netwerk van Amerikaanse laboratoria actief was in Peru “zonder de nodige transparantie”, zogenaamd om tropische ziekten te bestuderen. Als klap op de vuurpijl heeft het Hooggerechtshof van Peru onlangs bepaald dat er volgens de grondwet van het land de facto geen recht op protest bestaat.

Oekraïne als Peru

De stand van zaken in dit Zuid-Amerikaanse land lijkt op die in Oekraïne, beginnend bij de door de oligarchen gesteunde staatsgreep die door het parlement werd gewettigd en uitlopend op militaire bases, medische laboratoria en Amerikaanse controle over natuurlijke hulpbronnen.

De Verenigde Staten handelen volgens een standaardpatroon. Je kunt dus Amerikaanse troepen in Oekraïne verwachten die Amerika’s eigendommen en invloed in Oekraïne komen beschermen. Misschien zien we eerst Poolse of Roemeense troepen in Oekraïne, want in tegenstelling tot Peru voert de Russische Federatie een speciale operatie uit in Oekraïne.

Topfoto: VS-troepen. bron: gestion.pe.


Redactionele opmerking: Dit opiniestuk van Lyuba Lulko is ons inziens een onvolledige analyse – niet het gehele plaatje. Desondanks hebben we het wel voor dit archief geselecteerd. We willen de lezer bij deze gelegenheid echter graag wijzen op ons zeer uitgebreide sub-archief over de midden- en zuidamerikaanse regio (c.a. 1500 artikelen) en met name op het commentaar dat we daar onderaan een vergelijkbare analyse schreven, teneinde zelf een zo volledig mogelijk beeld vormen van de situatie in deze door het Westen eenzijdig verklaarde ‘achtertuin’ van de VS.


Gerelateerd (berichten in dit archief – sub: caribic en Latijns amerika):