Bron: moonofalabama 5 juni 2023 ~~~

Het lang aangekondigde Oekraïense tegenoffensief is begonnen. Nieuwe Oekraïense eenheden, nooit eerder gezien, zijn naar het front gekomen.

Oekraïne heeft de aanval om politieke redenen ingezet onder druk van zijn ‘westerse’ sponsors. Militair gezien is het onwaarschijnlijk dat de aanval succesvol zal zijn, maar het zal de overgebleven militaire capaciteiten van Oekraïne flink aantasten.

Overal aan het front vonden aanvallen plaats. In het noorden richting Belgograd, in het oosten en, met de meeste troepen, in het zuiden. Tot nu toe hadden de aanvallen weinig tot geen succes.

Het dagelijkse rapport van het Russische Ministerie van Defensie vermeldt als Oekraïense verliezen over de laatste 24 uur 910 soldaten, 16 tanks, 33 gepantserde gevechtsvoertuigen/gevechtsvoertuigen en ongeveer 30 vrachtwagens.

Tot nu toe zijn alleen de meest vooruitgeschoven posities van de Russische troepen aangevallen. Daarachter liggen twee tot drie goed georganiseerde verdedigingslinies. De Russen kunnen terugvallen wanneer dat nodig is en de artillerie en luchtmacht hun tegemoetkomende vijanden laten vernietigen.

Zoals ik al eerder schreef over eventuele aanvallen in de richting van Tokmak en Melitopol:

Vanuit strategisch oogpunt is het gekozen doel het juiste. Het is echter ook het doel waar het Russische leger zijn sterkste verdedigingslinies heeft voorbereid.

Bron: @Inkvisiit, Scribblemaps

In militaire boeken staat dit bekend als ‘echeloned defense’ met drie lijnen van goed voorbereide posities tien kilometer van elkaar. Elke linie bestaat uit tankhindernissen, mijnengordels, voorbereide antitankposities om potentiële doorbraakpogingen te bewaken en tegen te gaan en goed voorbereide artillerieondersteuning van achter de volgende verdedigingslinie.

Het is bijna onmogelijk om zo’n noot te kraken zonder luchtsteun en zonder aanzienlijke artillerievoorsprong.

Er kunnen nog steeds grotere aanvallen komen uit andere richtingen. Maar hoeveel zouden dat er kunnen zijn?

Zoals een voormalige Zweedse officier opmerkt:

4 juni heeft de UkrAF de offensieve operaties aan het zuidfront opgeschaald, maar de verliezen zijn te hoog voor langdurig succes. Eerdere operaties waren voornamelijk verkenningen met pelotons- en compagniesgevechtsgroepen. Gisteren leken de Oekraïense strijdkrachten gevechtsgroepen ter grootte van bataljons te zijn. Volgens het Russische MoD waren 8 Oekraïense bataljons betrokken bij offensieve operaties ZO van Mala Tokmachka (1), bij de Vremivka salient (2) en ten oosten van Vuhledar in de richting van Velikonovoselovka (3). De gevechten waren hevig, maar op de meeste plaatsen werden Oekraïense troepen teruggedrongen, voornamelijk door intense Russische artillerie- en luchtaanvallen. Op sommige plaatsen slaagde UkrAF erin een paar honderd meter te veroveren.

[Als de Russische cijfers waar zijn], dan zien de vooruitzichten voor een Oekraïens tegenoffensief er erg somber uit. Dit is zelfs als we geen rekening houden met het aanhoudende intense Russische lucht- en artillerieoffensief tegen Oekraïense troepenconcentraties, munitie- en brandstofdepots.

Met verliezen van meer dan 1000 KIA en WIA betekent dat dat een Oekraïense brigade van 4000 man minstens 25 procent van haar mankracht verliest. Dat betekent dat een brigade bijna onbruikbaar is. Twee dagen vechten met zulke verliezen zou de gevechtscapaciteit van een brigade vernietigen. 24 dagen met zulke verliezen zou in feite de hele vuist van 12 brigades vernietigen die de UkrAF heeft verzameld voor het tegenoffensief. Met verliezen van ongeveer 12 brigades, 25.000 KIA/WIA, 250 tanks en 1000 IFV’s/APC’s zouden alle strategische reserves die de UkrAF de afgelopen 6 maanden heeft opgebouwd weg zijn. In ruil daarvoor had de Oekraïense kant misschien 10 km kunnen oprukken op sommige plaatsen, of meer in het algemeen: 2-3 km langs misschien wel de helft van het zuidelijke front.

Nogmaals, ALS de Russische beweringen waar zijn, moet de RuAF zich opgelucht voelen en de UkrAF zeer bezorgd over de resultaten van de gevechten aan het zuidelijke front op 4 juni.

Ik heb sterk het vermoeden dat het Russische leger de Oekraïense aanvallen op hun beloop zal laten om vervolgens zelf grootschaligere aanvallen te lanceren tegen de verzwakte Oekraïense verdediging.