Bron: kawsachunnews 27 mei 2023 ~~~~

De regering van Brazilië heeft besloten de verkoop van dodelijke wapens aan Peru stop te zetten totdat de politieke en sociale instabiliteit, aangewakkerd door de staatsgreep, ophoudt. De informatie, volgens het Braziliaanse Metrópoles, werd bevestigd door minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira.

Vieria zegt dat hij een brief ontving van PSOL-wetgever Fernanda Melchionna, die Itamaraty en het ministerie van Defensie vertelde dat Peruaanse veiligheidstroepen Braziliaanse munitie gebruikten om demonstraties tegen de omverwerping van president Pedro Castillo te onderdrukken.

“Ik heb het aan de president voorgelegd. We gaan geen wapens meer verkopen aan Peru. De wapens die er zijn, zijn drie jaar geleden verkocht”, verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken tijdens een hoorzitting in de Kamer op 24 mei. “Op dit moment is er geen verzoek [van Peru om wapens]. Dit is al weer een tijdje geleden, en zolang de situatie voortduurt, zal deze export niet bestaan.”

Het besluit heeft betrekking op de regering van Peru. In de particuliere sector kopen Peruaanse bedrijven echter ook Braziliaanse wapens. Het ministerie van Ontwikkeling, Industrie, Handel en Diensten deelt mee dat tussen januari en april van dit jaar voor 1,44 miljoen R$ aan vuurwapens en munitie naar het land werd uitgevoerd. Vorig jaar bedroeg de verkoop in totaal 6,5 miljoen R$.

Meer dan 50 Peruanen zijn gedood door veiligheidstroepen tijdens protesten tegen de staatsgreep die president Pedro Castillo in december uit zijn ambt ontzette.

De Braziliaanse regering heeft alle verkoop van wapens en munitie aan de regering van Peru verboden. Vanuit Rio de Janeiro, mijn verslag voor @telesurenglish pic.twitter.com/gAR8xwUdwA – BrianMier (@BrianMteleSUR) 27 mei 2023