Bron: Andrew KORYBKO 
One-World, 9 mei 2022 ~~~

Vanaf de tijden van het oude Kievan Rus tot aan de Tweede Wereldoorlog en tot op de dag van vandaag, is de Donbass altijd een onmisbaar onderdeel geweest van de historische identiteit van Rusland.

De Russische President Poetin hield maandag zijn jaarlijkse Overwinningsdag toespraak waarin hij het belang van het Oekraïense Conflict kernachtig samenvatte. Westerse waarnemers onder leiding van de VS speculeerden dat hij een zogenaamde “totale oorlog” of iets dergelijks dramatisch zou uitroepen, maar zoals deze judomeester altijd doet, heeft hij hun verwachtingen weer eens onderuitgehaald. In plaats van grote aankondigingen te doen, plaatste hij de lopende speciale militaire operatie in Oekraïne in de context van de millenniumlange beschavingsgeschiedenis van deze staat, wat op zich eigenlijk al heel belangrijk was om te doen.

De Russische leider herinnerde zijn multi-etnische landgenoten aan hoe hun voorvaderen eeuwen geleden vochten op het land van de hedendaagse Donbass, wat hun plaats in ieders hart opnieuw bevestigde. Vanaf de tijden van het oude Kievan Rus tot de Tweede Wereldoorlog en tot op de dag van vandaag is de Donaupas altijd een onmisbaar onderdeel geweest van de historische identiteit van Rusland. Net als tijdens de Grote Patriottische Oorlog, waarmee de Russen het Europese theater van de Tweede Wereldoorlog aanduiden, vechten de strijdkrachten van hun land en die van hun bondgenoten in de Donbass voor het Russische moederland, dat door een niet-uitgelokte agressie werd bedreigd.

President Poetin besprak de recente opeenvolging van gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn besluit om de lopende speciale militaire operatie in Oekraïne te beginnen. Ruslands verzoeken om veiligheidsgaranties aan de NAVO onder leiding van de VS werden niet alleen afgewezen, maar werden beantwoord met een versnelde Amerikaanse opbouw van Kievs strijdkrachten met het oog op hun geplande invasie in Donbass die zou voorafgaan aan een onvermijdelijke aanval op de Krim. Bovendien begon Kiev ook openlijk te praten over zijn nucleaire ambities. President Poetin noemde dit onaanvaardbare bedreigingen die een bedreiging vormden voor Ruslands visie van rechtvaardige en ondeelbare veiligheid voor iedereen.

Toespraak Poetin
Zijn land werd daarom door omstandigheden die vergelijkbaar waren met die in de Grote Patriottische Oorlog gedwongen zich te verdedigen, zij het dit keer door het initiatief te nemen om een grotere oorlog te voorkomen die onvermijdelijk zou volgen op Kievs geplande, door de NAVO gesteunde invasie in Donbass, die Rusland letterlijk op het allerlaatste moment verhinderde. Het was het juiste en het enige wat we konden doen, zei president Poetin, en het is ook het hooghouden van de traditionele waarden van Rusland die volledig zijn verdwenen in het Westen, dat volgens hem overspoeld wordt door moreel verval, historisch revisionisme, Russofobie en het prijzen van verraders.

Door de lopende speciale militaire operatie in Oekraïne zo te formuleren als hij deed, heeft president Poetin op de meest beknopte manier tot nu toe duidelijk gemaakt waarom de campagne tot het einde toe zal worden voortgezet, ondanks de immense door de VS geleide westerse druk om deze in te dammen. Als patriottisch leider en historisch ingesteld man kon hij zich op geen enkele manier terugtrekken van wat hij moest doen om zijn kosmopolitische land te verdedigen, nu het bestaan van dat land letterlijk op het spel staat, net als tijdens de Grote Patriottische Oorlog. De vergelijking tussen toen en nu is voor alle Russen duidelijk.

Voor president Poetin en zijn volk is de geschiedenis geen instrument om het publiek te manipuleren, zoals het door de VS geleide Westen en zijn vazallen in Kiev zojuist hebben gedaan ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning (die zij een dag eerder herdenken), maar is het iets waarvan geleerd moet worden, zodat de tragedies uit het verleden zich nooit meer zullen herhalen. Het is de grofste vorm van historisch revisionisme om de Russische Federatie af te schilderen als een moderne manifestatie van nazi-Duitsland, terwijl het in feite de geest kanaliseert van de antifascistische alliantie van de Grote Patriottische Oorlog om de ideologische opvolgers van die verschrikkelijke plaag te verslaan.

Ironisch genoeg waren haar tegenstanders in het huidige conflict vroeger haar geallieerden en zijn zij in feite verantwoordelijk voor de heropleving van Hitler’s in opspraak geraakte supremacistische samenzweringen die opnieuw een oorlog hebben ontketend in het hart van Europa. Desondanks zijn weinigen binnen de Westerse Beschaving zich hiervan bewust, omdat zij volledig zijn geïndoctrineerd om het unipolaire liberaal-globalistische wereldbeeld van hun elite te steunen, in plaats van zelfs maar het bestaan van andere wereldbeelden te erkennen, zoals het multipolaire conservatief-soevereinistische van Rusland. Daarom zullen zij president Poetin waarschijnlijk beschouwen als niets meer dan een “samenzweringstheoreticus”.

Hoe het ook zij, de logica achter het wereldbeeld van de Russische leider in het algemeen en zijn visie op het Oekraïense conflict in het bijzonder valt niet te ontkennen, of men het nu met hem eens is of niet. De toespraak van president Poetin moet dan ook worden gezien als zijn meest beknopte samenvatting tot nu toe van het historische belang van de lopende speciale militaire operatie van zijn land in Oekraïne en hoe die past in het continuüm van het 1000-jarig bestaan van die beschavingsstaat. Niemand mag dan ook verwachten dat er een einde komt aan deze operatie zolang de integriteit van de nationale veiligheidslijnen van Rusland niet is hersteld.

Lees ook:


Eerdere berichten in dit archief:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *