Door Hans Weber america21 17 april 2023 ~~~~

Man beschuldigd van doodsbedreigingen tegen president Petro. Poging tot bestorming Congres. Progressieven waarschuwen voor gevaar van “soft coup” en lawfare strategie.

Bogotá. Ultra-rechtse gebruikers van sociale netwerken worden steeds actiever met bedreigingen aan het adres van president Gustavo Petro en oproepen tot een staatsgreep. Recentelijk circuleerde er een Tik-Tok conversatie onder mannen waarin een advocaat en voormalig lid van de rechtse Centro Democrático (CD) partij een staatsgreep tegen de regering aankondigde.

De man, Luis Gabriel Carrillo Osorio genaamd, verzekerde dat de staatsgreep zou worden voorbereid in samenwerking met het leger en binnen een paar maanden zou plaatsvinden. De militairen “zullen nu geen staatsgreep plegen. Ze zullen wachten tot ‘Don Petro’ doorgaat met het verkloten,” zei Osorio. Het woord “Artemisa” is de code die insiders per e-mail of sms zullen ontvangen wanneer de dingen beginnen te gebeuren. Dat kan nog zes tot tien maanden duren, zei de advocaat.

“Artemisa” is een gebruikelijke naam voor bijzonder belangrijke operaties van de strijdkrachten, merkt het weekblad Noticias Uno op. Achtenveertig mensen namen deel aan de online bijeenkomst. De zes mannen die op het scherm te zien waren, maakten af en toe militaire gebaren en de gastheer van de bijeenkomst gebruikte politiesymbolen in zijn Tik-Tok profiel.

Een van de deelnemers, die zichzelf op sociale media identificeert als “@andramau”, had eerder president Petro met de dood bedreigd. Zijn echte naam is Andrés Mauricio Herrera. Hij gebruikte verschillende accounts om o.a.ultrarechtse inhoud te verspreiden, zichzelf op foto’s met wapens te presenteren en hulde te brengen aan de voormalige leider van de paramilitaire zelfverdedigingsgroepen (AUC), Carlos Castaño.

Tijdens een livestream zei hij over Petro: “Dit uitschot, als ik hem voor me had gehad, had ik gedaan wat allang gedaan had moeten worden. Namelijk, hem uit de weg ruimen en naar de Vallei der leugenaars sturen. Zo’n klootzak verdient het niet om een mens genoemd te worden.”

De regeringsleider vroeg vervolgens het Openbaar Ministerie om een onderzoek naar hem in te stellen. Nu is Herrera aangeklaagd.

Een andere Tik-Tok gebruiker verscheen in een video voor het presidentiële paleis “Palacio de Nariño” en riep op om het te bestormen op 19 april. Het Tik Tok account van de man heet “Equipo por Colombia” (Team voor Colombia). Dit was de naam van de rechtse coalitie die het tijdens de presidentsverkiezingen opnam tegen Petro.

Al degenen “die gekwetst zijn door de moorden op politieagenten en soldaten”, die bezorgd zijn over de onveiligheid in het land en over het feit dat de ELN-guerrilla’s en de criminele structuur Clan del Golfo doen wat ze willen, moeten naar het Palacio de Nariño gaan, zei hij. Het was een kwestie van “respect voor waarden, vrijheid en onze veiligheidstroepen”.

Progressieve politici zoals de ex-president en lid van het Latijns-Amerikaanse linkse forum Puebla Group, Ernesto Samper, en de senator van de regerende coalitie, Piedad Córdoba, waarschuwen voor de mogelijkheid van een “passieve” of “zachte staatsgreep”.

Beiden herinnerden aan de gevallen van Dilma Rousseff en Inázio Lula Da Silva in Brazilië, Rafael Correa in Ecuador, Cristina Fernández in Argentinië, Fernando Lugo in Paraguay, Manuel Zelaya in Honduras, Evo Morales in Bolivia en Pedro Castillo in Peru.

In al deze landen is een soortgelijk “script” van politieke instabiliteit toegepast, “dat leidt tot onbestuurbaarheid, crises en uiteindelijk een breuk met de democratie”, aldus Samper.

In Colombia, zei Samper, bestaat er ook een risico op een staatsgreep. Tekenen hiervan, zei hij, zijn de voortdurende vraagtekens bij de economische situatie van het land en de passiviteit van het leger tegenover de ontwrichting van hele regio’s door de Clan del Golfo.

“Alles wijst op de voorbereiding van een zachte staatsgreep tegen Petro,” twitterde Córdoba van haar kant. De eerste stap, zei ze, was het verspreiden van tendentieuze of valse informatie tegen de regering, ook op sociale media. Bijvoorbeeld dat haar hervormingen het gezondheidssysteem vernietigen, pensioenen afschaffen, bedrijven vernietigen.

Het doel is om “een kunstmatig klimaat van ondraaglijke sociale onrust te creëren” om vervolgens een rechtszaak tegen de politieke leiders te beginnen. In het proces wordt het leger ingezet en de regering omvergeworpen. Zo werkt een lawfare-strategie, hekelt de senator.

Er zijn berichten over voortdurende desinformatiecampagnes tegen de regering, bijvoorbeeld op Twitter, die miljoenen gebruikers bereiken en onder andere oproepen tot een staatsgreep.

In deze context hebben ongeveer drie dozijn mensen onlangs geprobeerd het Congresgebouw te bestormen. De leider van de poging was CD-afgevaardigde Jaime Uscátegui. Hij is de zoon van een ex-generaal die werd veroordeeld voor zijn aandeel in het bloedbad van Mapiripán. Minstens 50 mensen werden gemarteld en in stukken gehakt door paramilitairen in 1997.

“Er is een ultrarechtse trend die in de voetsporen treedt van Trump en Bolsonaro,” twitterde de progressieve voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, David Racero. “Ik roep Democraten van alle partijen op om dit soort geweld af te wijzen”.

Topfoto: Poging tot mobilisatie tegen Petro: een tik-toker buiten het presidentieel paleis riep op tot bestorming op 19 april Bron: @infopresidencia


Gerelateerd (berichten in dit archief):