Bron: Tyler Durden
zerohedge 20 juni 2022 ~~~

Update (11:00 ET):

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op Litouwen’s gedeeltelijke blokkade van Kaliningrad, en schrijft in een verklaring dat ze de “provocerende maatregelen” beschouwen als “openlijk vijandig” en waarschuwt dat het Kremlin actie kan ondernemen om “zijn nationale belangen te beschermen.”

Kaliningrad ligt ingeklemd tussen de EU en de NAVO-leden Polen en Litouwen. Voorraden uit Rusland worden aangevoerd via spoor- en gaspijpleidingen door Litouwen – dat vorige week aankondigde de doorvoer per spoor te verbieden van goederen waarop EU-sancties van toepassing zijn, waaronder steenkool, geavanceerde technologie, metalen en bouwmaterialen.

“Indien in de nabije toekomst de doorvoer van goederen tussen de regio Kaliningrad en de rest van het grondgebied van de Russische Federatie via Litouwen niet volledig wordt hersteld, behoudt Rusland zich het recht voor maatregelen te nemen om zijn nationale belangen te beschermen”, aldus de verklaring.

Zij hebben geëist dat Litouwen onmiddellijk het verbod op een aantal goederen naar de regio Kaliningrad opheft.

Eerder op maandag noemde het Kremlin de aankondiging van Litouwen “ongekend” en “in strijd met alles wat er is”.

“De situatie is meer dan ernstig en het vereist een zeer diepe analyse voordat maatregelen en beslissingen worden geformuleerd,” zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov in een verklaring aan de pers.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Gabrielius Landsbergis, zei dat zij zich gewoon hielden aan de sancties die door de EU waren opgelegd, en dat deze waren genomen na “overleg met de Europese Commissie en volgens haar richtsnoeren”.

“Hij voegde eraan toe dat gesanctioneerde goederen niet langer door Litouws grondgebied mogen worden vervoerd.

Volgens de gouverneur van Kaliningrad, Anton Alikhanov, betreft het verbod, dat vrijdag werd bevestigd, ruwweg 50% van alle invoer. Hij drong er bij de burgers op aan geen paniekaankopen te doen…

…maar het mocht niet baten.

(tot zover de update van maandag 20 juni, 11 uur)

Heeft Europa’s laatste (en weinig opgemerkte) anti-Rusland zet de wereld nog dichter bij WO3 gebracht?

Bron: Tyler Durden
zerohedge 20 juni 2022 ~~~

De grootste provocatie van Rusland door het Westen in de vier maanden durende oorlog in Oekraïne vond dit weekend plaats, maar slechts weinigen in de media schijnen aandacht te schenken aan deze unieke gebeurtenis, die het potentieel heeft om snel uit te lopen op een WO3-scenario.

Het Baltische EU/NAVO-lid Litouwen heeft een verbod ingesteld op alle doorvoer per spoor van goederen naar Kaliningrad, de Russische exclave in het uiterste westen, nadat de vervoersautoriteiten de provocerende maatregel vrijdag hadden aangekondigd. “De EU-sanctielijst omvat met name kolen, metalen, bouwmaterialen en geavanceerde technologie, en Alikhanov zei dat het verbod ongeveer 50% van de goederen zou bestrijken die Kaliningrad importeert,” schreef Reuters.

Dit heeft geleid tot de vrees dat er paniekaankopen zouden uitbreken in Kaliningrad Oblast, een Russisch soeverein gebied aan de Baltische Zee, maar dat ingeklemd ligt tussen Litouwen en Polen, en dus afhankelijk is van bevoorrading over land via zijn EU-buren.

Anton Alikhanov, de gouverneur van de Russische oblast, die in totaal ongeveer een miljoen inwoners telt (de stad Kaliningrad telt er bijna 450.000 – en in totaal 800.000 als de perifere voorsteden worden meegerekend), roept op tot kalmte:

Alikhanov drong er bij de burgers op aan geen paniekaankopen te doen en verklaarde dat reeds twee schepen goederen tussen Kaliningrad en Sint-Petersburg vervoeren en dat tegen het einde van het jaar nog eens zeven schepen in de vaart zullen zijn.

“Onze veerboten zullen alle vracht verwerken”, zei hij zaterdag.

Russische functionarissen en media waarschuwen al geruime tijd voor wat zij westerse plannen noemen om Kaliningrad te “blokkeren”. Cruciaal is dat de handhavingsmaatregel van de EU die vanuit Vilnius wordt uitgevoerd, een volledige breuk betekent in een verdrag dat al drie decennia van kracht is…

Voordat het nieuwe Litouwse doorvoerverbod van kracht werd, wachtte de nationale spoorwegdienst naar verluidt op het laatste woord van de Europese Commissie over de handhaving ervan:

De vrachtafdeling van de Litouwse staatsspoorwegen heeft de details van het verbod in een brief aan klanten uiteengezet, nadat de Europese Commissie “opheldering” had verschaft over het mechanisme voor de toepassing van de sancties.

Eerder zei de Litouwse onderminister van Buitenlandse Zaken Mantas Adomenas dat het ministerie wachtte op “opheldering van de Europese Commissie over de toepassing van Europese sancties op de doorvoer van vracht uit Kaliningrad”.

Brussel oordeelde toen dat “gesanctioneerde goederen en lading nog steeds verboden moeten zijn, zelfs als ze van het ene deel van Rusland naar het andere reizen, maar wel over EU-grondgebied,” aldus Rueters/Rferl.

In de ogen van Moskou komt dit neer op een economische belegering van een deel van het soevereine grondgebied van Rusland en een miljoen van zijn burgers. Toen de EU begin april voor het eerst voorstelde goederen te blokkeren als onderdeel van het laatste grote sanctiepakket, waarschuwden Kremlin-functionarissen voor oorlog omdat Moskou “de blokkade zou moeten breken” in het belang van zijn burgers.

Volgens een verklaring van 6 april in de Russische TASS door een ambtenaar van de Doema:

Verklaringen van het Westen over een mogelijke blokkade van Kaliningrad is het testen van de wateren, maar Rusland kan “de blokkade breken” in het geval dat deze bedreigingen werkelijkheid worden, het heeft een ervaring, zei Vladimir Dzhabarov, eerste adjunct-hoofd van de Commissie voor Internationale Zaken van het Hogerhuis van de Federatieraad, op woensdag.

“Ik denk dat dit voor nu een spel is, het testen van de wateren <…>. In het geval van een blokkade, zoals ze zeggen, weet de Sovjet-Unie hoe de blokkades te doorbreken, wij (Rusland als opvolger van de Sovjet-Unie – TASS) hebben ruime ervaring,” zei de senator.

“Als zij zo ver willen gaan om ons deze blokkade te laten breken om de levens van onze mensen, die daar wonen, te redden, kunnen wij dit doen,” zei Dzhabarov in een video-interview in het perscentrum van Parlamentskaya Gazeta (Parlementaire Krant).

Hij sprak echter de hoop uit dat het Westen “genoeg hersens zal hebben om hiertegen op te treden”.

De gouverneur van Kaliningrad, Alikhanov, heeft de Russische federale autoriteiten al opgeroepen om naar aanleiding van het doorreisverbod tit-for-tat maatregelen tegen Litouwen voor te bereiden.

“Deze stappen zijn illegaal en kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor Litouwen en de Europese Unie. In het bijzonder zou ik enkele paragrafen willen citeren uit de gezamenlijke verklaring over de uitbreiding van de EU, met verwijzingen naar internationale overeenkomsten, de documenten waartoe zowel de Europese gemeenschap als de Russische Federatie zijn toegetreden,” zei Alikhanov zaterdag.

Daarnaast haalde hij een belangrijke voorwaarde aan die deel uitmaakte van de toetreding van Litouwen tot de EU in 2004. Hij citeerde de eerdere overeenkomst waarin staat dat de Baltische staat “in de praktijk het beginsel van vrije doorvoer van goederen, waaronder energie, tussen de regio Kaliningrad en de rest van het Russische grondgebied zal toepassen”.

“In het bijzonder bevestigen wij dat er vrijheid van doorvoer zal zijn en dat de goederen tijdens deze doorvoer niet zullen worden onderworpen aan onnodige vertragingen of beperkingen en zullen worden vrijgesteld van douanerechten en transitheffingen of andere heffingen in verband met de doorvoer,” citeerde Alikhanov de gezamenlijke verklaring verder.