Bron: Thomas Röper 
anti-spiegel 9 juni 2022 ~~~

Het is geen geheim dat Polen zijn eigen ambities heeft met betrekking tot Oekraïne, ook al berichten de westerse media daar niet over. Nu heeft de Russische geheime dienst nieuwe bevindingen over dit onderwerp gepubliceerd.

Sinds eind maart bericht ik over de ambities van Polen om een deel van Oekraïne over te nemen. Eind april sprak Sergej Narysjkin, het hoofd van de Russische inlichtingendienst SVR, zeer specifiek over de bevindingen van de Russische inlichtingendienst met betrekking tot de Poolse ambities in Oekraïne.

Men moet altijd voorzichtig zijn met rapporten van geheime diensten, want een belangrijke taak van geheime diensten is desinformatie. En de Russische geheime dienst heeft er natuurlijk belang bij dergelijke berichten te verspreiden, omdat zij onrust kunnen veroorzaken – vooral in het bijzonder nationalistische westen van Oekraïne – hetgeen Kiev schade zou berokkenen. Oekraïne is volgens zijn staatsideologie immers erg trots op zijn onafhankelijkheid, dus berichten dat Polen daar – met instemming van Kiev – verandering in wil brengen, zouden de Russen in de kaart spelen.

Maar de Russische inlichtingenchef desinformeerde niet, zoals een maand later al bleek toen Polen en Oekraïne een overeenkomst sloten die Polen de facto in staat stelt Oekraïne “via de achterdeur” over te nemen. En dit wordt ook ten uitvoer gelegd, want intussen plaatsen de eerste Polen hoge ambtenaren in Oekraïne, maar omgekeerd krijgt geen enkele Oekraïner een hoge positie bij de Poolse autoriteiten. In de praktijk is het akkoord geen partnerschap van gelijken tussen de landen, maar betekent het de feitelijke overname van Oekraïne door Polen.

Nu heeft Naryshkin zich opnieuw over de kwestie uitgesproken. De Russische televisie heeft hierover verslag uitgebracht en ik heb het korte bericht van de Russische televisie vertaald.

Begin van de vertaling:

SVR: Kiev stemt in met annexatie Oekraïne door Polen.

Oekraïne bouwt een back-up datacentrum van het Oekraïense belastingkantoor in Polen. Dit werd aangekondigd door Sergei Naryshkin, het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst.

Op deze wijze stelt de Oekraïense regering vrijwillig informatie van staatsbelang, waaronder belastinginformatie en gegevens over de feitelijke financiële situatie in het land, open voor Washington en Warschau.

Naryshkin benadrukte dat Kiev reeds had ingestemd met de annexatie van Oekraïne door Polen.

“Volgens de informatie waarover de buitenlandse inlichtingendienst van de Russische Federatie beschikt, worden de dromen van de Poolse regering over de terugkeer van de ‘Oost-Kresy’ omgezet in concrete acties,” werd Naryshkin geciteerd als zeggende door het persagentschap RIA Novosti.

“Östiche Kresy” is de Poolse term voor de westelijke gebieden van Oekraïne, Wit-Rusland en Litouwen.

Einde vertaling

De “Oostelijke Kresy” van Polen ziet er op de kaart van het overeenkomstige Wikipedia-artikel als volgt uit, waarbij sommige Poolse nationalisten er zelfs van dromen de grenzen van Polen uit de Middeleeuwen te herstellen.


Thomas Röper, geboren in 1971, heeft als Oost-Europa-deskundige bestuurs- en toezichthoudende functies bekleed bij financiële dienstverleners in Oost-Europa en Rusland. Vandaag woont hij in zijn geadopteerde huis in St. Petersburg. Hij woont al meer dan 15 jaar in Rusland en spreekt vloeiend Russisch. Het zwaartepunt van zijn mediakritische werk ligt bij het (media)beeld van Rusland in Duitsland, de kritiek op de verslaggeving in de westerse media in het algemeen en de thema’s (geo-)politiek en economie.